Hirdetés

Veszélyes a foci

Veszélyes lehet a rendszeres fejelés vagy az ütközés a pályán. Feltételezhető, hogy a profi labdarúgókat hosszú távon ugyanolyan kognitív problémák fenyegetik, mint a bokszolókat vagy az amerikai-futball játékosokat.

fejelés, futballista, demencia, traumás enkefalopátia, foci |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


A University College London (UCL) neurológiai intézetének kutatói az Acta Neuropathologica című tudományos lapban közölték eredményeiket.

A témával foglalkozó cikket nemrég közöltük.

A vizsgált sportolók karrierjének átlagos hossza 26 év volt, ami több ezer órányi játékidő, több ezer órányi edzés és több ezer fejelés. A kutatók 14 visszavonult demens futballistát követtek figyelemmel, hat elhunyt sportoló esetében pedig megkapták a legközelebbi hozzátartozó engedélyét a halál utáni vizsgálathoz is.

A hatból négy sportoló agyában krónikus traumás enkefalopátiának megfelelő elváltozásokat (CTE) találtak. Mind a hatnál az Alzheimer-kór jelei is mutatkoztak. A CTE gyakori egykori bokszolók esetében, és fokozódó memóriaromláshoz, viselkedésbeli változáshoz és a mozgási képességek csökkenéséhez vezet.

A labdarúgás a világ legnépszerűbb sportága, és a kutatók szerint a fejsérülések kockázatát a játék előnyeinek tekintetében kell mérlegelni: a foci hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez, mely egyébként csökkenti a demencia kialakulásának esélyét is.

Szakértők szerint további kutatásra van szükség ahhoz, hogy bebizonyítsák az egyértelmű kapcsolatot a demencia és a fejelés között. Hozzátették: a kockázat minimális az alkalmi játékosok számára.

fejelés, futballista, demencia, traumás enkefalopátia, foci

2017-02-20 12:53:54

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop