A boldogság a géneken is múlik

A magukat legboldogabbnak tartó nemzetek polgárai sajátságos genetikai tényezővel bírnak: DNS-ük nagyobb valószínűséggel tartalmaz egy jellegzetes allélt, amely az öröm érzékelésében és a fájdalom csökkentésében játszik szerepet - állapították meg bolgár és hongkongi kutatók, akik a Journal of Happiness Studies folyóiratban tették közzé tanulmányukat.

boldogság, anandamid, öröm, genetika, DNS | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A kutatók nemzetközi összefogásával 2000 és 2014 között készült három felmérés adatai mellett felhasználták a Yale Egyetem genetikusának allél-adatbázisát, a nyarak és a telek zordságát tartalmazó klíma információkat, a kórokozók előfordulásának gyakoriságára vonatkozó adatokat. Emellett a Világbank gazdasági mutatóit is feldolgozták, így a genetikai tényezők mellett mindent figyelembe vettek.

A tanulmány szerzői megállapították, hogy szoros összefüggés van egy nemzet boldogsága és egy génvariáns jelenléte között. A zsírsavamid-hidroláz enzim (FAAH) részt vesz az anandamid nevű ingerületátvivő lebontásában, mely az öröm érzékelését és a fájdalom csökkentését okozza. Az FAAH egyik génváltozata, amelyben az A-allél van jelen, viszont ezt gátolja.

Azok a nemzetek tartották magukat a legboldogabbnak, amelyeknél túlsúlyban volt az A-allél. Közéjük tartozik a nyugat-afrikai Ghána és Nigéria, a latin-amerikai Mexikó és Kolumbia.

Az arab nemzetek közül a legkevésbé boldognak mondta magát Irak és Jordánia, a kelet-ázsiaiak közül Hongkong és Kína, Thaiföld és Tajvan, és mint a kutatók kimutatták, az A-allél az ott élőknél kevésbé volt jellemző. Az észak-európaiak, például a svédek körében az A-allél gyakoribb - és többen tartják magukat nagyon boldognak, mint a közép- és dél-európaiak, akiknél az allél előfordulása ritkább.

Természetesen a gazdasági és politikai nehézségek hozzájárulnak a nagyon alacsony szintű boldogság érzethez Kelet-Európában - az oroszok és az észtek körében, annak ellenére, hogy az A-allél az északkelet-európai nemzetek génjeiben túlsúlyban van.

A politikai és gazdasági tényezők ingadozásokat is okoznak egyes országok boldogság szintjében. A kutatók példaként említették, hogy Ruandában jelentősen nőtt a boldog emberek száma a közelmúltban, amint az 1994-es népirtás hatásai elmúltak. Egyiptomban viszont az ellenkezője történt, az ország gazdasági és politikai válsága miatt.

ScienceDaily

| boldogság, anandamid, öröm, genetika, DNS
2016-01-17 17:21:59


Tanácsok az ünnepekre

Az ünnepek ideje egyben gyakran a túlzások ideje is. Fontos, hogy betartsunk néhány alapszabályt ahhoz, hogy maradéktalanul jól érezzük magunkat az ünnepek alatt, nehogy...


Mit jelképeznek a karácsonyfa díszei?

A fa tetején az ötágú csillag Jézus jelképe, mely a fényes betlehemi csillagra emlékeztet, ami a napkeleti bölcseket Jézus jászoláig vezette.


Tovább élnek az optimisták

Korábbi tanulmányok már kimutatták az összefüggést az optimizmus és a szív- és érrendszeri betegségek miatti korai halál csökkent kockázata között, de ez az első ...


Egyre kevesebbet tévéznek a 25 éven alatti britek

Több mint negyedével csökkent 2010 óta a 25 év alatti britek tévézéssel töltött ideje - számolt be róla a BBC News egy új felmérés alapján.


A gazdag amerikaiak akár 15 évvel is tovább élhetnek, mint szegény honfitársaik

A vagyon és a lakóhely jelentősen befolyásolja a várható élethosszt az Egyesült Államokban: a leggazdagabb egy százalék 10-15 évvel tovább él, mint szegényebb honfit...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^