Hirdetés

A gazdag amerikaiak akár 15 évvel is tovább élhetnek, mint szegény honfitársaik

A vagyon és a lakóhely jelentősen befolyásolja a várható élethosszt az Egyesült Államokban: a leggazdagabb egy százalék 10-15 évvel tovább él, mint szegényebb honfitársaik.

vagyon, lakóhely, élethossz |

MTI Hírek13 | MTI

Raj Chatty, a kaliforniai Stanford Egyetem szakértője és kutatócsoportja a Journal of American Medical Association (JAMA) című szaklapban mutatta be kutatását. Eszerint az amerikai férfiak leggazdagabb 1 százaléka átlagosan 15 évvel él tovább a legszegényebb 1 százaléknál, a különbség a nők esetében 10 év.

Eredményeik szerint a legfelső egy százaléknak - az évente legalább 62 millió forintnyi összeget kereső amerikaiaknak - jó esélyük van arra, hogy elérjék a 89 éves kort. Aki azonban éhbérért dolgozik például az autóipari központban, a Michigan állambeli Detroitban vagy más ipari városban, átlagosan 74 évet él. A világ leggazdagabb országának legszegényebb férfijai nem élnek tovább, mint egy pakisztáni vagy szudáni átlagpolgár.

A tanulmány szerzői szerint kutatásuk az amerikai adó- és nyugdíjhivatalok több milliárd adatán alapul. Ezek alapján a gazdagok mindenütt megérik az idős kort, mindegy, hogy városban vagy vidéken élnek.

A szegények esetében azonban a lakóhely is döntő: a San Franciscóban, New Yorkban vagy Los Angelesben élő szegények tovább élnek, mint az ipari vagy kevésbé jómódú régiók lakói, ami az egészségesebb életmóddal függhet össze.

vagyon, lakóhely, élethossz

2016-04-13 23:11:02

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop