Sorsfordító "NEM"-ek - Merjük mi is kimondani!

Egy kurta szó, ami szíveket törhet össze, porrá rombolhat kapcsolatokat, embereket távolíthat el egymástól, diktátorokat űzhet el, háborúkat robbanthat ki. Egy kurta szó, ami megváltoztathatja az életünket. Így hangzik: NEM!

életszemlélet, kapcsolat, kommunikáció | InforMed Hírek14:8-9   InforMed | Dénes, V.

Ne haragudjon, nem adom át a helyemet! Nem akarom ezt a munkát! Nem engedem magam elé a sorban! Nem akarom ezt a főnököt! Nem akarlak téged! Nem válaszolok a kérdéseire! Nem akarlak többé látni! Nem adok pénzt! Nem töltöm ki ezt a kérdőívet!...

Felvállalt akarat

"Nem"-ek, amelyeket sosem mondunk ki, csak gondolatban, esetleg félhangosan, az orrunk alatt pusmogva. Mert túl udvariasak vagyunk, mert így neveltek bennünket, mert gyávák vagyunk, mert egyszerűbb a másik akaratának behódolni, mint magyarázkodni a NEM miatt. Van, aki azért szakít SMS-ben, levélben, e-mailben, mert nem meri vállalni akaratát. Fél, hogy a másik megsértődik, megharagszik..., pedig ha egyszer már vége a dolognak, nem kellene, hogy érdekelje a másik véleménye!

Sokszor egyszerűbb telefonálni is. Kagylóba mondani és nem a másik szemébe, hogy: nem kell a gyereke, hogy elköltözöm tőle, hogy mégse tanulok tovább stb. A vonalban ugyanis egyszerre csak egy beszélhet, és nincs mérges tekintet, kicsorduló könnycsepp, legfeljebb gyilkos csend.

Tisztelet, szégyen, gyávaság?

A legtöbb gyerek nem mond nemet - tiszteletből. (Vagy mond, csak mi nem tiszteljük, hogy neki, a kicsinek is van véleménye.) Úgy gondoljuk, mi tudjuk jobban, mire van szüksége. Maradjon tehát a régi osztályában. Járjon továbbra is zongorára, ha már egyszer megvettük neki a drága pianínót. Ne hagyja abba a lovaglást, elvégre kitartásra kell nevelni. És igenis vegye csak fel azt a sapkát, nem igaz, hogy szúr a kötője.

Sok felnőtt sem mond nemet - szégyenből, félelemből. Az érzelmi zsarolás, a pénztől való függés, a vallásosság és még sok minden miatt... Így nem hallhatja a NEM-et a férj, a partner, a főnök, az orvos, a pap.

Nem tiltakozunk, legfeljebb fejfájásra panaszkodunk. Nem mondunk fel, legfeljebb unottan, megszokásból, rutinból végezzük a munkánkat. Nem válunk el, legfeljebb undokok, hárpiák vagyunk... És ha ez így megy sokáig, előbb-utóbb megbetegszünk.

Lelkünk ugyanis minden egyes kimondatlan NEM-ünk miatt sérül. Ez pedig egy idő után testi panaszokat, később akár komoly betegségeket is okozhat!

Ön mikor mondott utoljára nemet? És megbánta? Ugye NEM?!

Csak bátran!

A következő "klasszikus" kérdésekre okvetlenül nemet kell(ene) válaszolnunk!

 • Lehetne egy kicsivel több?
 • Befektethetném a pénzét?
 • Nem mennél busszal?
 • Szeretne egy vevőkártyát?
 • Önre fújhatom az új illatmintát?
 • Van egy perce kitölteni a kérdőívünket?
 • Felvarrattad a ráncaidat?
 • Kölcsönadod ezt a könyvet?
 • Jó voltam?
 • Feljönne egy pillanatra a színpadra?
 • Iszol valamit?
 • Megfelel, ha csomagban köti a biztosítást a nyaraláshoz?
 • Ugye, akarod ezt folytatni?
 • Feleannyiért is megtennéd?
 • Nem halaszthatná el a nyaralását egypár héttel?
 • Nem vezetnél gyorsabban?
 • Szeretnél róla beszélni?

Történelmi NEM-ek

- Nem a gyarmatosítóknak. 1893-ban egy fiatal, Nagy-Britanniában jogi végzettséget szerzett indiai férfi vonaton - első osztályon - Pretóriába utazott, ami akkor még brit gyarmat volt. Útja során megtörtént vele, hogy egy fehér férfi rendőri segítséggel kidobatta onnan. Mahatma Gandhinak ez volt az utolsó csepp a pohárban. Ettől kezdve mondott nemet minden gyarmatosítónak. Az évszázad polgárjogi harcosa végül kivívta India függetlenségét.

- Nem Hitlernek. 1944. július 20-án Claus Schenk von Stauffenberg grófja Wolfsschanzéban, a Führer főhadiszállásán bombatámadást szervezett. Szerencsétlenségére a Vezér csak könnyebben sérült meg, őt pedig halálra ítélték és kivégezték. A sikertelen merénylet ennek ellenére a Hitlerrel szembeni ellenállás csúcspontjaként vonult be a történelembe.

- Nem a faji megkülönböztetésre. 1955 decemberében a fekete Rosa Parks az alabamai Montgomeryben egy buszjáraton fehéreknek fenntartott helyre ült le. Rosát letartóztatták és elítélték, egy csoport fekete azonban ellenállást szervezett a faji megkülönböztetés ellen, Martin Luther King vezetésével. A feketék buszbojkottja a társaság bevételének 65%-ába került, a bíróság pedig megtiltotta a faji megkülönböztetést.

Nem a homoszexuálisok üldözésére. A császári időktől fogva a Német Köztársaságig a 175-ös paragrafus alapján büntetendő cselekménynek számított a homoszexualitás. A nemzeti szocialisták arra is felhasználták ezt a törvényt, hogy koncentrációs táborba küldjék a melegeket. Jó húsz évbe tellett, míg 1969-ben végül megszüntették a diszkrimináló paragrafust. A jogszabály végleges megszüntetéséig ötvenezer férfit ítéltek el "szeméremsértés" miatt.

- Nem az atomenergiára. A München melletti Garchingben 1957-ben építettek egy atomreaktort. Ez volt az első. Az olajválság után, 1973-ban a kormányzat úgy döntött, hogy 1985-ig további ötven atomerőművet kell felépíteni az országban. A tervezett helyszínek polgárai azonban sorra nemet mondtak: Wyhl, Brokdorf, Gorleben, Wackersdorf lakosai összefogtak, és együttes erővel megakadályozták az atommalmok felépítését.

- Nem a diktatúrára. Egy fotó, ami bejárta az egész világot: egy diák puszta kézzel állít meg egy egész sor tankot. Magatartása szimbólum lett: nem, ez így nem mehet tovább! A helyszín és az időpont: Peking, Tiananmen tér, 1989. június 4. Az ellenállást a kínai hadsereg véresen megtorolta.

- Nem a szabadságra. Tizenhárom évig tartott a burmai ellenállás vezetőnőjének, Aung San Suu Kyinek a háziőrizete. Szabad lehetett volna, ha kész elhagyni országát. Maradt, még akkor is, amikor férje Londonban, rák miatt haldoklott. Rangunban álló kétemeletes villája az ellenállás szimbólumává vált. Végül 2002 májusában az ország vezetői szabadon engedték, mert csendes NEM-e túlharsogott mindent. Tavaly újra őrizetbe helyezték, ezúttal azonban azért, hogy megvédjék egy merénylettől.

Ösztöneink segítenek!

Amikor kötelességérzetből teszünk valamit, megpróbálunk megfelelni a külvilág velünk szemben támasztott elvárásainak. Ilyenkor önnön vágyaink, céljaink figyelmen kívül hagyásával cselekszünk. Ezért a kötelességszerűen végrehajtott tetteinket általában kellemetlennek érezzük. Mégsem mondunk nemet. Ha ilyenkor az ösztöneinkre hallgatnánk, saját vágyainkat nem vetnénk máglyára, aminek a következménye nem csupán lelket romboló, de egészségkárosító is lehet!

Nem "szörnyű" NEM-ek

Az alábbi megtörtént esetek jól példázzák, hogy a nekünk mondott NEM-nek nem szabad kedvünket szegnie!

- Nyolc brit könyvkiadó mondott nemet a hétkötetesre tervezett gyerekregény-sorozatra, amikor az ismeretlen skót írónő, Joanne K. Rowling felkereste őket. Egyedül Nigel Newton, a pici Bloosmbury Kiadó tulajdonosa mondott igent az írónő megkeresésére, és világsikerre is vitte a Harry Pottert. 1996-ban több mint 195 millió példányt adtak el belőle. A legutóbb megjelent ötödik kötetből csak Amerikában 8,5 millió fogyott el - eddig.

- 1973-ban egy magyar kiadó azzal utasította el Kertész Imre Sorstalanság című regényét, hogy "... az élményanyag művészi feldolgozása nem sikerült, a hős érthetetlen, különc módon reagál az eseményekre". Huszonkilenc évvel később a szakemberek már máshogy mérlegelték a 15 éves fiú történetét, aki Auschwitzot és Buchenwaldot is túlélte: irodalmi Nobel-díjjal jutalmazták a művet.

- Paul Auster New York-trilógiáját 17 nagy amerikai kiadó utasította el, míg egy icipici kaliforniai cég 1986-ban megjelentette, és így megalapozta az amerikai író világhírét. A művet 25 nyelvre fordították le. Később Auster úgy nyilatkozott, örül, hogy a kiadók makacssága miatt volt hű ahhoz a vágyához, hogy író legyen.

Megjelent: Ideál - Reforméletmód magazin/16/10; 2004.

| életszemlélet, kapcsolat, kommunikáció
2016-02-03 23:41:39


Tanácsok az ünnepekre

Az ünnepek ideje egyben gyakran a túlzások ideje is. Fontos, hogy betartsunk néhány alapszabályt ahhoz, hogy maradéktalanul jól érezzük magunkat az ünnepek alatt, nehogy...


Mit jelképeznek a karácsonyfa díszei?

A fa tetején az ötágú csillag Jézus jelképe, mely a fényes betlehemi csillagra emlékeztet, ami a napkeleti bölcseket Jézus jászoláig vezette.


Tovább élnek az optimisták

Korábbi tanulmányok már kimutatták az összefüggést az optimizmus és a szív- és érrendszeri betegségek miatti korai halál csökkent kockázata között, de ez az első ...


Egyre kevesebbet tévéznek a 25 éven alatti britek

Több mint negyedével csökkent 2010 óta a 25 év alatti britek tévézéssel töltött ideje - számolt be róla a BBC News egy új felmérés alapján.


A gazdag amerikaiak akár 15 évvel is tovább élhetnek, mint szegény honfitársaik

A vagyon és a lakóhely jelentősen befolyásolja a várható élethosszt az Egyesült Államokban: a leggazdagabb egy százalék 10-15 évvel tovább él, mint szegényebb honfit...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^