Hirdetés

Fiú vagy lány?

A nők régóta állítják, hogy a baba nemétől függően máshogy érzik magukat, ha fiút várnak, mint ha lányt, például a reggeli hányinger mértéke, az ételek megkívánása eltérő. Most az Ohiói Állami Egyetem orvosainak tanulmánya azt állapította meg, hogy a magzat neme befolyásolja az anyai szervezet immunválaszát. Az eredményeket a Brain, Behavior and Immunity című szaklapban közölték.

immunreakció, magzat neme, anyai szervezet immunválasza, közérzet |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


A kutatók 80 terhest kísértek figyelemmel a terhessége alatt. Megvizsgálták, hogy változik-e a vér citokin nevű immunjelző molekula szintje a magzat nemétől függően. Megvizsgálták akkor is, ha a terhesek immunsejtjeit laboratóriumban baktériumokkal fertőzték meg.

A nemet illetően nem volt különbség a citokin szintben, de a kislányt várók fertőzött immunsejtjei több gyulladást előjelző citokint termeltek, tehát erősebb volt a gyulladásos reakció. A túlzott gyulladásos reakció megterheli a szervezetet és fájdalmat, fáradságot okozhat, de szerepet játszhat például abban is, hogy az asztma tünetei terhesség alatt súlyosbodnak.

Még nem tisztázott, hogyan függ össze a magzat neme az anyai szervezet gyulladásával. Lehetséges, hogy a méhlepény hormonjai befolyásolják az anyai immunreakciót.

immunreakció, magzat neme, anyai szervezet immunválasza, közérzet

2017-02-15 00:55:58

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop