Hirdetés

Császármetszés csak indokolt esetben

A császármetszést csak orvosilag indokolt esetben lenne szabad alkalmazni az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint, mely először fogalmazta meg ilyen egyértelműen a véleményét.

császármetszés, szülés, WHO |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


A jelentés rávilágít arra, hogy gyakran valódi indok nélkül végeznek császármetszést. "Sok fejlett és fejlődő országban járványszerűvé vált a császármetszés, noha orvosilag ez nem minden esetben megalapozott" - mondta Marleen Temmerman, a WHO reprodukciós orvoslással foglalkozó szakértője, aki szerint a császármetszés kényelmesebb az orvosoknak, mert előre lehet ütemezni a szülést.

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlásában épp ezért azt hangsúlyozta, hogy a császármetszést csak szükség esetén lenne szabad alkalmazni. A WHO az utóbbi 30 évben csak azt ajánlotta, hogy a császármetszések aránya ne haladja meg a 10-15 százalékot. Az utóbbi években azonban jelentősen megnőtt ez az arány: Európában és Amerikában például 23, illetve 35,6 százalék. Egyedül Afrikában és Délkelet-Ázsiában maradt 10 százalék alatt, 3,8, illetve 8,8 százalék.

Egyes országokban valóságos kultusza alakult ki a császármetszésnek, például Brazíliában, ahol a gyerekek alig fele születik természetes úton. Ezzel a dél-amerikai ország vezet a világon a császármetszések tekintetben.

A WHO szerint tanulmányok szerint a császármetszések tíz százalék feletti aránya bizonyítottan nem jár együtt a szülés közbeni anyai és gyermek halálozási arány csökkenésével.

császármetszés, szülés, WHO

2015-04-13 10:11:54

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop