Hirdetés

Nem vigyáznak magukra

Kevés nő tartja be az életmódbeli és táplálkozási útmutatásokat, mielőtt teherbe esik, még akkor is, ha a terhességet bizonyos fokig előre tervezték. Brit kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a terhességet tervező nők mennyire követik a javaslatokat, mert az egészség már a terhesség előtt is fontos.

terhesség, életmód |

InforMed Hírek14   InforMed | Seprődi, B.


Összesen 12 445 nem várandós, 20-34 éves nővel készítettek interjút, amely során kitértek az étrendre, a testmozgásra, a dohányzásra és alkoholfogyasztásra, illetve a vitamin- és egyéb készítmények szedésére. Összesen 238 nő esett teherbe az interjút követő három hónapban, a kutatók az ő eseteiket hasonlították azokéhoz, akik nem lettek várandósak.

A teherbe esett nők 44 %-a szedett folsavat az interjú előtti három hónapban, de csak 5,5 % szedett legalább 400 mikrogrammot naponta, ez a javasolt mennyiség a velőcső záródási rendellenességek (pl. gerinchasadék) megelőzésére.

A 11. terhességi héten készült interjúkon 93 % számolt be arról, hogy szed folsavkészítményt, és 12 % szedte ezt a javasolt dózisban.

Mindkét csoportban ugyanolyan arányban voltak azok a nők, akik naponta ötször ettek zöldséget (53 %). A teherbe esett nők valamivel kisebb arányban végeztek fárasztó testmozgást.

Az interjún a 238 később teherbe esett nő 23 %-a válaszolta azt, hogy nem tervez terhességet az elkövetkező egy évben. Ezek között csupán egyetlenegy nő volt, akinél az alkohol- és folsavbevitel megfelelt a terhesség előtt javasolt mennyiségnek.

„Az adatok arra utalnak, hogy a nők csak minimális módosításokat hoznak életmódjukban, amikor terhességet terveznek” – fogalmaztak a kutatók, hozzátéve, hogy szélesebb körben ismertté kellene tenni a terhesség előtti időszakra vonatkozó ajánlásokat. – „Jelentős a tervezetlen terhességek aránya, ami szükségessé teszi a fogamzásképes nők életmódjának és táplálkozásának általános javítását is.”

terhesség, életmód

2016-04-29 09:50:45

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop