Vetélés és a koffein

Röviddel a fogantatás előtt vagy a terhesség elején napi kettőnél több koffein tartalmú ital fogyasztása növeli a vetélés kockázatát – de nem csak az anya, hanem az apa koffein fogyasztása is számít.

vetélés, koffein, koffein fogyasztás | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

Amerikai kutatók a Fertility and Sterility című szaklapban közölték eredményeiket.

"A gyermeket nemző férfi koffeinfogyasztása ugyanolyan szorosan összefügg a magzat elvesztésével, mint az anyáé" - mondta Germaine Buck Louis, az amerikai Országos Egészségügyi Intézet (NIH) és az Ohiói Egyetem által készített tanulmány vezetője.

A vetélés esélyét az életkor is befolyásolja: minél idősebbek a párok, annál nagyobb a vetélés kockázata, részben a szervezetben felhalmozódó káros kémiai anyagok miatt. A kockázat viszont csökkenthető vitaminok szedésével.

A szakértők a termékenység és az életmód, valamint a környezetben megtalálható mérgek közötti összefüggéseket vizsgálták 501, Michigan és Texas államban élő pár bevonásával 2005 és 2009 között.

A párok kérdőíven adtak számot koffein fogyasztási és dohányzási, valamint vitamin szedési szokásaikról. Annál a 344 párnál, ahol a nő teherbe esett, a kutatók összehasonlították a megtermékenyítés előtti hét hétre és a terhesség első hét hetére vonatkozó adatokat. Közülük 98 párnál, azaz 28 százalékuknál következett be vetélés.

Az eredmények szerint azoknál a nőknél, akik napi több mint két koffeint tartalmazó italt isznak, 74 százalékkal nagyobb a vetélés kockázata. Ha a férfi fogyaszt a megtermékenyítés előtt napi több mint két koffeines italt, 73 százalékkal nagyobb a magzat elvesztésének esélye. A 35 éves vagy idősebb nőknél kétszer nagyobb a kockázat, mint a fiatalabbaknál.

Multivitamin napi szedése a megtermékenyülés előtt 55 százalékkal csökkenti a vetélés kockázatát. Ha a terhesség elején is folytatták a nők a vitaminok szedését, 79 százalékkal csökkent a vetélés esélye.

A tanulmány a koffein bevitel és a vetélés közötti kapcsolatot vizsgálta, de nem bizonyította az ok-okozati viszonyt. Korábbi tanulmányok is hasonló eredményekre jutottak, bár a folyamat háttere egyelőre ismeretlen.

A kutatás eredménye nem jelenti szükségszerűen azt, hogy a koffeinmentes kávé biztonságosabb, mert a vizsgálat nem tért ki a koffeinmentes italok fogyasztására.

| vetélés, koffein, koffein fogyasztás
2016-03-30 10:23:09


Derékfájás terhességben

Nem meglepő, ha egy terhes nőnek fáj a dereka, a súlygyarapodás, a megszokottól eltérő járásmód, a hormonok hatására elernyedő izmok okozhatják a derékfájást, ezt...


Mérgek, terhesség

Egy új amerikai tanulmány megmérte, mennyi szívódik fel a terhes nők és magzatuk szervezetébe 59 gyakori szennyezőanyagból, és azt találták, hogy sok méregből több ...


Natúrkozmetikumok, babavárás

A gyermeket vállaló nők nemcsak teljesen új élethelyzettel szembesülnek a kis jövevény megérkezésével, mindemellett átalakul a testük, új kozmetikai igények merülne...


Mit egyen és mit ne a terhes nő?

Nagyon sok legenda kering arról, mit ehetnek és mit nem a várandósok. Az alábbiakban öt igent és öt nemet adunk közre ezzel kapcsolatban.


Pénzkidobás a terhesvitamin?

A legtöbb várandósnak pénzkidobás a terhesvitamin, mert nincs rá szükség egy új kutatás szerint, mely a Drug and Therapeutics Bulletin című szaklapban jelent meg.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^