Hirdetés

Miért enyhülnek egyes betegségek tünetei terhesség alatt?

A terhesség alatt sokan tapasztalják az autoimmun betegségek enyhülését. Mostanra tisztázódni látszik a jelenség biológiai háttere: terhesség alatt csökken az immunrendszer sejtjeiben a piruvát kináz nevű enzim mennyisége.

terhesség, autoimmun betegség, tünet |

InforMed Hírek8   InforMed | Seprődi, B.

Úgy tűnik, hogy a termelés csökkenésének elmaradása kapcsán nagyobb arányban tapasztalhatók szövődmények (például eclampsia) a terhesség során. A felfedezés azért nagy jelentőségű, mert új kezelési lehetőségek felé nyit utat: a piruvát kináz enzim termelődésének csökkentésével egy terhességhez hasonló állapotot hozhatnánk létre, így enyhíthetnénk a sclerosis multiplex, a rheumás ízületi gyulladás és az 1-es típusú cukorbetegség tüneteit is.

A kutatók a jelenség magyarázatára olyan mechanizmust kerestek, ami egyszerre két feltételnek felel meg. Egyrészt, gátolnia kell a normális immunválaszt, hogy a várandós nő szervezete ne lökje ki a magzatot, ami immunológiailag idegen szövetnek felel meg. Másrészt, lehetővé kell tenni a sejtek növekedését, ami a magzat fejlődéséhez szükséges.

A piruvát kináz enzim, és terméke, a piruvát mindkét feltételnek megfelel. A gátolt enzimműködés következtében fokozódik a lipidek, szénhidrátok és aminosavak termelése, ami a sejtek növekedéséhez szükséges. Ugyanakkor a piruvát központi szerepet játszik a kalcium-felszabadulás szabályozásán keresztül a citokinek termelésében.

A kutatók azt tapasztalták, hogy azoknál a nőknél, akiknél kisebb mértékben csökkent a piruvát kináz aktivitása, nagyobb arányban fordult elő preeclampsia. Ez egy gyulladás-szerű folyamat, ami súlyos esetben koraszüléshez vagy a magzat elvesztéséhez is vezethet. Az is elképzelhető, hogy egy nap a terhesség elején lehet majd mérni a piruvát kináz aktivitását, és így megjósolható lesz a preeclampsia és más szövődmények kockázata.

Medical News Today
terhesség, autoimmun betegség, tünet

2010-07-12 13:05:39

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop