Hirdetés

Terhesség hétről-hétre: 16. hét

terhesség, magzat, fejlődés |

Várandósnapló 2006 ;   InforMed | Sándor, K

Mama:

Ilyenkor már elképzelhető, hogy érzi a baba mozgását. Valószínűbb akkor, ha már szült, vagy ha nagyon vékony. Általában egy hónappal korábban érzik meg a baba mozgását a nem először szülő nők, elsősorban azért, mert már tudják, mire számítsanak. Első terhességnél az sem ritka, ha csak a 22-24 héten érzi meg a kismama a mozgásokat. Az első mozgások segíthetnek a szülés várható időpontjának meghatározásában is.

Baba:

Szépen kifejlődtek már a baba körmei, van, akinek rögtön a szülés után le kell vágni a körmét. A fülek a nyakról átvándoroltak a fejre. A baba 40-45 percenként üríti a hólyagját. Koordináltabbak lettek a végtagmozgások. A kicsi testsúlya 85 gramm körül van, hossza 16 cm. A magzat nemét ultrahangos vizsgálattal már meg lehet állapítani.

Ikertippek:

Most érezheti az első mozgásokat. Az is az ikerterhesség „jele” lehet, ha a kismama úgy érzi, mintha egy polip mozogna benne, azaz „mindenütt” érzi a rúgásokat. Az orvos akkor foghat gyanút, ha a hasán 3-nál több nagy (és sok kis) részt ki tud tapintani. Ha négyes ikreket vár, elképezhető, hogy abba kell hagynia a munkát.

<< Előző hét Vissza a tartalomjegyzékhez Következő hét >>
terhesség, magzat, fejlődés

2009-08-14 09:19:28

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop