Hirdetés

Aroma terápia

Az aroma terápia illatanyagok és illóolajak alkalmazása a lélek és a test izgatásához.

aroma terápia |

Wellness ABC 2006 ;   InforMed | Kotsis, J.

Az emberek az ókori Egyiptomban, Kínában vagy Indiában (ayurveda) már évezredekkel ezelőtt végeztek füstöléseket szárított növényekkel, fűvel, fenyőgyantával, gyümölcsökkel és fakéreggel tisztítás céljából, az isteneknek áldozatul ill. betegségek kezelése céljából is. A virágokból készített illatos kenőcsök kozmetikai célokat szolgáltak és különféle panaszok enyhítésére is használták. Részben már esszenciákat is készítettek speciális eljárásokkal, melyek többek között a parfümolajok előállítását szolgálták.

A növények gyógyító esszenciái a gyökerekben, levelekben, virágokban, gyantában vagy a kéregben rejlenek. Az egyik legdrágább illóolaj a rózsaolaj. Ahhoz, hogy fél kilogramm olajhoz jussunk, kb. 1 tonna virágsziromra van szükség.

Felhasználástól függően az illóolajokat elpárologtathatjuk aromalámpákban, de felhasználhatók masszázshoz, bedörzsöléshez, inhaláláshoz vagy aromafürdőkhöz is. Az illóolajok hatnak az orron keresztül (belégzés vagy inhalálás), a bőrön át (masszázsolajok, fürdők, borogatás), illetve az esszenciák belsőleg történő felhasználásával is, a kezelőorvos által előírt adagolásban.

Az olajok a testre és a lélekre lazítóan, élénkítően, görcsoldóan vagy csíraölően hatnak.

Az aromaszerekkel óvatosan kell bánni. Bizonyos olajokból túl nagy mennyiség fejfájást vagy émelygést okozhat. Olajok hígítatlanul történő kenésekor sérülhet a bőr. Egyes olajok allergiás reakciókat válthatnak ki.
aroma terápia

2006-03-09 18:11:55

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop