Hirdetés

Ayurveda

Az ayurveda egy ókori indiai elnevezés és két szóból tevődik össze: Ayus (élet) és Veda (tudomány). Egy régi meghatározás szerint ezen tudomány célja „az egészséges egészségének megőrzése és a beteg kezelése”. Az ayurveda egy összefoglaló egészségtan.

ayurveda |

Wellness ABC 2006 ;   InforMed | Kotsis, J.

Az ayurveda, amit „a hosszú élet tudományának” is neveznek, része a hinduizmus négy szent írásának (védák) és azon elképzelésen alapul, hogy a világegyetem öt elemével (tűz, víz, föld, levegő és éter) az emberi szervezetben visszatükröződik. Az ember ezért a világegyetem tükörképének tekinthető. Az öt elem közül háromnak egymást helyettesítő szabályozási rendszerben (doshák) kell az emberi szervezetet meghatározni és valamennyi fizikai és pszichés folyamatot az emberben szabályozni.

A három dosha a következő:

• Vata (levegő/éter): szabályozza a mozgást, lélegzést és az idegműködést
• Pitta (tűz/víz): szabályozza a hőháztartást, az anyagcserét és az emésztést
• Kapha (víz/föld): szabályozza a vízháztartást és az immunrendszert

Minden ember eltérő súllyal viseli magában ezeket a doshákat. Ezeknek egyéni megoszlása határozza meg az ember személyiségét és egészségét. A kezelés célja a doshák közötti egyensúly létrehozása. A három dosha zavara vezet a betegségek kialakulásához, valamint a mérgező salakanyagok lerakódásához a szervezetben.

Az ayurveda hagyományos formájában számos önálló orvosi terület létezik, többek között belgyógyászat, sebészet, elmebetegségek, szemészet, táplálkozástudomány, gyógynövényekkel történő gyógyítás, lazítási módok (jóga) és kivezető módszerek, mint mesterségesen létrehozott hányinger vagy érvágások. Fontos elemek még ezekhez a szinkronmasszázs (abhyanga), homlok olajozások (shirodara), olajmasszázsok és a gyógynövényes izzasztófürdő (svedana).

Az olajok külsőleg történő alkalmazása az ayurveda területén igen elterjedt. Az ayurveda szerint ezek arra szolgálnak, hogy a mérgező anyagokat kivonják a bőrből vagy a nyálkahártyából.

Az ayurveda tudomány nagyon fontosnak tartja, hogy az orvosság megelőzésre szolgáljon, hogy elkerüljük a betegségeket. Nem tekinti magát az orvostudomány konkurrensének, hanem, annak kiegészítése. A „pulzusdiagnózis” segítségével következtetni lehet a szervezet zavaraira.

A kezelések pozitívan hatnak a vegetatív idegrendszerre és a stressz okozta zavarokra. Az ayurveda sikereket ért el az eltérő kórképek gyógyítása során is (pszichoszomatikus panaszok, mint migrén, idegfájdalmak és gyomorhurut). Az akut betegségben szenvedők mondjanak le az ayuerveda kezelésről. Szívproblémák esetén is különös elővigyázatosság ajánlott. Különösen a masszázsoknak és a hőkezeléseknek lehetnek káros hatásai akut szívbetegeknél.

A wellness területén, gyakran a kozmetikában is, elsősorban a szinkronmasszázs, homlokolajozás és az olajmasszázs szerepel a kínálatban. Ezek a kezelések rendszerint kellemes érzéssel, a bőrre gyakorolt ápoló hatással és általános ellazulással párosulnak.
ayurveda

2006-03-09 18:12:40

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop