Hirdetés

Az akupunktúra során kikapcsol az agy

Brit kutatók az agyról készült felvételekkel bebizonyították, hogy az akupunktúra úgy csillapítja a fájdalmat, hogy kikapcsolja az agy fájdalomközpontját.

akupunktúra, fájdalom |

InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.


A kísérlet során az önkéntesek kézhátába egy cm mélyen illesztették be az akupunktúrás pontokra a tűket. A kontrollcsoport tagjainál a tűszúrás csupán felületi volt, mindössze egy mm mély. A tűket a beillesztés után addig csavargatták, míg az illető tompa fájdalmat vagy zsibbadás nem érzett. A mélyen beszúrt tűk ilyenkor az idegrendszert stimulálják.

A kísérlet közben MRI felvételekkel ellenőrizték a kutatók, hogy meglássák, van-e és ha igen, milyen hatása az akupunktúrás kezelésnek az agyra. Azt tapasztalták, hogy a felületi kezelés az agykéreg mozgató területeit aktiválta, ami a fájdalomra adott normális reakció.

A mély tűszúrásnál azonban a fájdalomközpont egyik része, a limbikus rendszer kikapcsolódott. A kísérlet eredménye azért volt váratlan, mert a kutatók eddig úgy hitték, hogy az akupunktúra aktiválja az agyat.

A kísérletben részt vevő egyik kutató, Sykes professzor így beszélt erről: – A fájdalomközpont a fájdalom érzékelésében vesz részt, segít eldönteni, hogy valami fáj-e vagy nem, elképzelhető tehát, hogy az akupunktúra valamilyen módon megváltoztatja a beteg fájdalomérzékelését. A legérdekesebb, amit tapasztaltunk, hogy az akupunktúra mérhető hatást gyakorol az emberi agyra.

Nem azt javasoljuk, hogy műtétek alatt is alkalmazzák, bár Kínában ez a szokás, hanem csak azt, hogy komolyan kell venni, mint a fájdalomcsillapítás hatékony eszközét. Nem működik egyformán mindenkinél, azok számára, akik hisznek benne, hatásosabb – tette hozzá a kutató.

akupunktúra, fájdalom

2016-08-25 16:35:38

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop