Hirdetés

Tű a fülbe - Akupunktúra: mellékhatástól mentesen

Felmérések tanúsága szerint a nyugati országokban az akupunktúrás kezeléseknek körülbelül a fele a fület érinti. Ezzel az eljárással számos panasz, például: hát- és fejfájás, légúti problémák sikeresen gyógyítható. Méghozzá mellékhatások nélkül!

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(7):34-35   Celsus Kft. | Sütő, Gy.

A fül-akupunktúra csodákat tehet, pl. a fájdalmat percek alatt megszüntetheti. Nem minden esetben segít ugyan, de már az első próbálkozás alkalmával képes a gyógyuláshoz vezető folyamatokat elindítani.

Mikor hatásos a fül-akupunktúra?

A pozitív hatás már krónikussá vált fájdalmak esetében is megfigyelhető. Eredményesen kezelhető vele az allergia - szénanátha, asztma, neurodermitis - és a szenvedély-betegségek is.

A tűterápia a nikotinfüggő dohányosoknak elveszi a kedvét a dohányzástól, és az alkoholfüggők sem élvezik többé az alkoholt, habár utóbbiak általában érzékenyebbek a fájdalomra, ezért a tulajdonképpen alig érezhető kis tűszúrást is nehezen viselik el...

Mivel a fül-akupunktúra megnyugtat, ellazít, és megteremti a lelki egyensúlyt, ugyancsak sikeresen gyógyíthatóak ezzel a módszerrel:

  • a szorongás
  • a melankólia
  • a lelki eredetű emésztési problémák
  • az alvási zavarok.

Azt azonban nem lehet tudni, hogy egy-egy kúrának mennyi ideig tart a hatása.

JÓ, HA TUDJA! Egyetlen, akupunktúrával foglalkozó szakember sem garantálhatja, hogy a megszűntnek tűnő panaszok hoszszabb-rövidebb idő múlva nem térnek viszsza, ugyanakkor a kezelés megismétlése segíteni szokott.

Miért hatásos?

A kezeléssel járó, tű okozta, minimális sérülés, a lézerrel előidézhető rezgés, valamint az ujjnyomás ingere gyógyulási folyamatokat indít el a szervezetben. A létrejövő impulzusok az idegpályákon át az agyba jutnak, amivel a fül és a beleszúrt fémtű kapcsolatban állnak. Három ideg van a fülön, ami összeköttetésben áll a szürkeállománnyal. Ez a pálya rövid, és kevés kapcsolódási hely, azaz akupunktúrás pont található rajta, ezért a tűszúrás kiváltotta impulzusok gyorsan elérik az agyat. Itt a beérkező információk értelmet nyernek, és a természetes gyógyulási folyamatok megindulnak. A fejfájásért felelős pontok megszúrásakor például a szervezet fájdalmat csillapító, testbarát "morfiumot", endorfint állít elő. Allergiánál többek között a mellékvesék pontjait szúrják meg, és ekkor gyulladáscsökkentő kortizon termelődik. Az akupunktúra ezzel egyidejűleg a szervezet túlműködését is akadályozza.

Célkeresztben...

A fül-akupunktúra az agyon keresztül a belső szerveket veszi célba. Nem a véletlenen múlik, hogy melyeket, hanem szabályok határozzák meg.

A kapcsolódási módokat körülbelül fél évszázaddal ezelőtt Paul Nogier francia orvos találta meg. Észrevette, hogy a fül jól körülhatárolt tartományokra - reflexzónákra - osztható, s ezek különböző szervekhez kapcsolódnak.

ÉRDEKES! A fejzónát a fülcimpa képviseli, a gerincoszlop a fülkagyló felfelé kanyarodó, belső oldalához tartozik, és ahol "lekerekedik", ott van a lábak zónája.

Miért más?

Óhatatlanul adódik a kérdés: miben különbözik a fül- és a test-akupunktúra?

Egy-egy fülzóna több szerv ponthoz tartozik, összesen körülbelül 200-hoz. Ezek kétszerese található meg a testen. Így például a májjal azonos pont a fülmélyedésben és a felsőcombon is megvan. Ha a fül pontját megszúrják, a szervezet a lehető leggyorsabban reagál. Kiegészítésként a test pontját is meg lehet nyomni, ezzel a megrekedt energia - csí - ismét áramlani kezd, ami még tovább fokozza a fül-akupunktúra hatékonyságát.

Árulkodó fájdalom

A fül a meridiánok befolyása alatt áll. Stimulálásuk hat a szervekre, és jótékony folyamatokat indít el a szervezet nagyobb rendszereiben - például az anyagcsere-folyamatokban és az immunrendszernél.

A pontok helyét állapotfelmérés során az akupunktőr jelöli ki, mégpedig oly módon, hogy megkeresi a nyomásra érzékeny helyeket. Ekkor a fájdalom arra utal, hogy az érintett szervben valami nincs rendben. A panaszok megszüntetése érdekében kizárólag ezeket a pontokat kell tűvel kezelni. A nemaktív pontok megszúrása nemcsak értelmetlen, hanem a gyógyulás esélyeit is rontja.

Érdekes megfigyelések

  • A test bal oldalán tapasztalható fájdalom esetén a bal fület kell kezelni, a jobb oldalnál pedig a jobb fület. (A balkezességet a kezelés előtt feltétlenül jelezni kell, ugyanis a hozzárendelés bizonyos szervek esetében megváltozik!)
  • A kezelés időtartama a betegség jellegétől és a páciens érzékenységétől függ. Általában 20-30 perc után szokták kivenni a tűket.
  • Az aranytűk szállítják az energiát - a probléma okának kezelésére használják -, az ezüsttűk elvezetik az energiát - a problémát szüntetik meg. Az acéltűk energiapotenciálja semleges, és mivel emiatt kevés terápiás értékkel rendelkeznek, gyakrabban használják. Ma jobbára rozsdamentes acélötvözetből készülnek a különböző vastagságú és hosszúságú tűk. A beszúrás pici fájdalommal jár, amit jellegzetes bizsergő érzés követ. A kezelések során egyre inkább érezhetővé válik az energia áramlása, majd kiegyenlítődése.

Meridiánok hálójában

A csí-elmélet alapja az a régi kínai elképzelés, mely szerint láthatatlan energiapályák - meridiánok - hálózzák be a testet, és ezek végpontját az akupunktúrás pontok jelképezik.

Ajánlott irodalom: Fül- és egésztest-akupunktúra: 336-0101; 336-0429

Sütő Gyöngyi

2005-06-30 14:02:48

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop