Mit érnek az úgynevezett méregtelenítő kúrák?

Az utóbbi időben óriási a kínálat az ún. méregtelenítő kúrák terén. De vajon valóban szüksége van-e a májnak vagy a nyirokrendszernek méregtelenítésre?

méregtelenítés, léböjt, méregtelenítés, léböjt | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
Ha valaki, mint Beyoncé, juharszirup-diétára adja a fejét, nem árt, ha a palacsintát elhagyja mellőle, ugyanis csak úgy lehet tőle fogyni is. A méregtelenítő diéták és a fehérjeturmixok általában a léböjtkúra részei. A szakemberek azonban ezt a kúrát nem ajánlják egy napnál tovább. A háromnapos léböjtkúra során már létfontosságú vitaminoktól és ásványi anyagoktól fosztjuk meg szervezetünket.

A máj a vese segítségével naponta szűri ki a mérgező anyagokat, amelyek széklet és vizelet formájában távoznak szervezetünkből. Logikusnak tűnik, hogy ez a keményen dolgozó szerv a lehető legjobb állapotban legyen. Ugyanakkor azonban az is bizonyos, hogy a májunk, köszöni szépen, jól van, nincs szüksége külön segítségre.

– A normálisan működő máj magában is elboldogul – állítja dr. Michael Picco, a Mayo-klinika professzora. – A máj méregtelenítésének legjobb módja, ha kerüljük a mérgező anyagok bevitelét és a túlzott alkoholfogyasztást, különösen, ha acetaminophen tartalmú gyógyszert szedünk.

Hagyjuk békén a nyirokcsomókat is. A legtöbb méregtelenítő kúra azt hirdeti, hogy nyirokmasszázzsal segít megszabadulni a mérgektől. Betegeknél, orvosi felügyelet alatt ez indokolt lehet, de egészségeseknél egyszerűen nincs mit kipréselni a nyirokcsomókból. A stresszoldó masszázs ennek ellenére ajánlott, mert a stressz is lehet mérgező.

Óvatosan a vastagbél kimosására alkalmazott beöntéssel. Elképesztő történeteket hallani, ezek nagy része azonban nem igaz. A beöntés ezen kívül fertőzést okozhat és elpusztulnak a bél hasznos baktériumai is. A drága kolon hidroterápia helyett fogyasszunk inkább korpát.

És hagyjuk, hadd tegye a természet a dolgát.

Health Magazine
| méregtelenítés, léböjt
2007-09-16 21:07:05


Valóban méregtelenít-e a léböjtkúra?

Mivel még mindig divat a tisztító léböjtkúra és a többi méregtelenítő recept, érdemes elolvasni, mit mondanak ezekről a praktikákról dietetikusok és egyetemi kutat...


A váltakozó böjtölések előnyei - A mérsékleten van a lényeg

"A böjtölésről mindig azt feltételeztem, hogy kellemetlen dolog, és korántsem látni, hogy milyen haszna lehet hosszabb távon. Így amikor felkértek arra, hogy készítsek...


Mit érnek az úgynevezett méregtelenítő kúrák?

Az utóbbi időben óriási a kínálat az ún. méregtelenítő kúrák terén. De vajon valóban szüksége van-e a májnak vagy a nyirokrendszernek méregtelenítésre?


A böjt nem fogyókúra

A napjainkban is divatos böjtölés nem fogyaszt, viszont károsítja a szervezetet állítják a józanul mérlegelő táplálkozási szakemberek.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^