Hirdetés

Immunerősítés gyógynövényekkel

Szervezetünkben folyamatosan zajlanak betegségelhárító reakciók. Ezt javarészt immunrendszerünk végzi, mely csodálatosan kifinomult, összehangolt rendszer. Az alábbiakban áttekintjük, hogyan tudjuk erősíteni, befolyásolni természetes módon immunrendszerünk aktivitását...

gyógynövény, fitoterápia, immunrendszer |

Ideál - Reforméletmód magazin 2003 ;15(10):35-35   Celsus Kft. | Gálik, Á.

A szervezet védekezését sokféle szabályozórendszer befolyásolja: az ásványianyag-csere, a vízháztartás, a szervezet sav-bázis háztartása. Ezek egymással szoros kapcsolatban állnak, és csak az egész rendszer finoman összehangolt együttműködése teszi lehetővé a szervezet egészséges működését. Az ellenálló képességre hatnak még a környezeti tényezők és különböző élvezeti szerek fogyasztása is. Nemcsak a drogok, hanem a feketekávé, az édesség, a cigaretta és az alkohol is gyengíti ellenállásunkat.

Immunrendszerünket támogathatjuk olyan gyógynövényekkel, amelyek hatóanyagai serkentik a szervezetünket védő sejtek működését. A növényi hatóanyagok közül ebből a szempontból a flavonoidok, a kumarin és a poliszacharidok a legjelentősebbek.

Kasvirág- az immunrendszer őre

Az egyik legismertebb immunerősítő gyógynövény az Észak-Amerikából származó bíborkasvirág (Echinacea purpurea). Európában vadon nem terem, ezért sok kertben szép és mutatós dísznövényként nevelik. Virágai hosszú hónapokig díszlenek. Gyógyászati célokra a gyökerét vagy az egész növényt felhasználják, ezekből alkoholos kivonatot, tinktúrát készítenek. Hatóanyaga az arabinogalaktán nevű szénhidrát, mely a vírusok, baktériumok, rákos sejtek felszínére kötődik és oda vonzza a fehérvérsejteket. Terápiás alkalmazása során ezáltal sikerül a betegségek kialakulását megakadályozni, vagy a már kialakult baj időtartamát lecsökkenteni.

Ha a betegség első tünetei jelentkeznek, vegyünk be egyszerre 50 cseppet, majd óránként 10-20 cseppet 3-4 napon keresztül.

Ha utazás vagy többletmunka áll előttünk, segít, ha 30-40 cseppet teába vagy ásványvízbe csepegtetve megiszunk.

Ginszeng- az életerő gyökere

A ginszeng, amit az élet gyökerének is neveznek, szintén fokozza immunrendszerünk erejét. Tartalmaz B1-, B2-, C-, E-vitamint, kalciumot, vasat, magnéziumot.

Kínában a ginszeng emberi formákhoz képzelt hasonlósága vezetett ahhoz a hithez, hogy a test minden részét erősíti, felpezsdíti. Széles körben használják pl. öregkori gyengeség, impotencia, ízületi gyulladás, szenilitás, változókori panaszok és szexuális érdeklődés elvesztése ellen. A kínaiak, a koreaiak és a japánok a ginszenget még ma is a legjobb egészségmegőrzőnek tartják.

Azonkívül, hogy az általános állóképességet növeli, elhárítja a fizikai és érzelmi stressz által okozott károkat. Fokozza a stresszel szembeni ellenálló képességet nyújtó hormonok ürítését, növeli az emlékezőképességet is. Csökkenti a koleszterin- és a cukorszintet is. Megvédi a májat a gyógyszerek, az alkohol és más méreganyagok káros hatásaitól.

TIPP: a belőle készített tinktúrából vegyünk be naponta háromszor 12-50 cseppet 1/4 pohár vízzel. Szárított és porított gyökérből főzetet is készíthetünk. Fél kanálnyit tegyünk egy csésze forró vízbe, majd hagyjuk állni10 percig. Naponta legfeljebb kétpohárnyit igyunk.

A homoktövis

Ezüstös színű, lándzsa alakú levelei között kicsiny füzérben nyílnak jelentéktelen virágai. Ha a kétlaki növényből termő és porzó fajtát is ültetnek, hamarosan láthatóvá válnak a hosszúkás, élénksárga bogyók, melyekben harmincszor(!) több C-vitamin van, mint a citromban. Ezeket ősszel lehet szüretelni, de a tövises ágairól nem könnyű feladat leszedni a gyümölcsöt. A savanyú terméshúsból cukor hozzáadásával lehet lekvárt főzni, ivólevet, likőrt, zselét is készíteni. Olajtermék is előállítható belőle, melyet gyógyszeralapanyagként hasznosítanak.

A belőle készült készítmények hatóanyagai (karotinoidok, C-, B-, E-vitaminok, mikroelemek, aminosavak, olajak stb.):

 erősítik az immunrendszert

 javítják a szívműködést

 gátolják a kezdődő hajhullást, a korai ráncokat

 gátolják bizonyos tumorok növekedését, enyhítik a rákos betegek sugárterápia kiváltotta károsodásait

 zsíroldó hatású, fokozza az anyagcserét, ezáltal segíti az optimális testsúly megtartását

 gyógyítják a gyomor- és nyombélfekélyeket, az égési, fagyási sebeket, bőrfertőzéseket, fogínygyulladást. dr. Gálik Ágnes

Kezdje el időben!

A hónap gyógyteája

Az immunrendszer erősítésére használható még a legyezőfű, bazsalikom, sédkender, körömvirág, hársfavirág 1:1 arányú keveréke, melyből1 evőkanálnyi mennyiséget 3 dl vízzel leforrázunk. 10 percnyi állás után szűrjük. Naponta 3-szor ismételjük négy-hat héten keresztül!

Természetesen még számtalan lehetőség van az ellenálló képesség növelésére. Amennyiben nem boldogul egyedül, forduljon fitoterápiában jártas szakemberhez!

gyógynövény, fitoterápia, immunrendszer

2003-10-01 17:37:55

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop