Hirdetés

Hamis állítások gyógynövényekről az interneten

Vigyázat, az internet hemzseg a félrevezető állításoktól, állapítja meg egy nemrégiben készült tanulmány, amelynek során több mint 400 honlapot vizsgáltak meg.

gyógynövények, gyógyszerek, kölcsönhatás, természetgyógyászat |

InforMed Hírek13   InforMed | Dobos, L.


A megvizsgált 443 helyből 338 árult közvetlenül gyógynövényt, vagy adott meg linket közvetlenül az eladóhoz. Összesen 149 gyógynövényről állítják, hogy alkalmas bizonyos betegségek kezelésére, megelőzésére, diagnosztizálására vagy gyógyítására.

Egy 1994-es törvény szerint a szer „funkcióját vagy struktúráját” lehet csak megadni az FDA engedélye nélkül, például azt, hogy a fűrészpálma elősegíti a prosztata működését. Minden ennél határozottabb állítás, azaz hogy kapcsolat van egy termék és egy betegség között, már engedélyhez van kötve. A megvizsgált honlapoknak több mint a fele nem közölte az ilyenkor szokásos nyilatkozatot sem, miszerint a terméket nem értékelte ki az FDA, nem alkalmas diagnózis felállítására, illetve betegségek gyógyítására vagy megelőzésére.

A tanulmány szerzője szerint az orvosok és a fogyasztók is egyre inkább tudatában vannak annak, hogy ezeknek a termékeknek olyan hatásuk és mellékhatásaik van, amelyek egyre hasonlóbbá teszik őket a receptre felírt gyógyszerekhez. Azt sürgeti, hogy a gyógynövényekről minél előbb szülessen törvényi rendelkezés.

A szerző, Dr. Morris hangsúlyozza, hogy ő nem a gyógynövények ellen beszél, hiszen soknak kimutatható hatása van, hanem amellett, hogy a gyártóknak bizonyítaniuk kelljen állításaikat. Nagyon fontos kérdés a gyógynövényeknek gyógyszerekkel fennálló kölcsönhatása is, csak egy kiragadott példa: az orbáncfű károsan befolyásolja pl. a Xanax, egyes fogamzásgátlók, és egy antihisztamin készítmény lebontását.


gyógynövények, gyógyszerek, kölcsönhatás, természetgyógyászat

2015-09-27 14:57:14

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop