Hirdetés

Lehet-e a fahéj orvosság?

Számos kísérletről hallani manapság, mely azt hivatott bebizonyítani, hogy a fahéj jelentősen képes csökkenteni a vércukor szintet. Sőt olyan híresztelések is szárnyra kaptak, hogy a 2-es típusú cukorbetegségnél a fahéj az inzulint helyettesíti, és hogy magának a fahéjnak inzulinhoz hasonló hatása van, így növeli az inzulin hatékonyságát. Ennek szeretnénk most utána járni.

fahéj, cukorbetegség, inzulin |

InforMed Hírek9   InforMed | Mészáros, K.

A fahéj:
• fahéjfa (Cinnamomum verum) száraz kérgének egy darabja
• fokozza az emésztést és a gyomor működését
• szélhajtó
• pihenteti a beleket
• oszlatja a felesleges gázokat
• meggátolja felfúvódást és a görcsöket
• veseszövetekben javítja a vérellátást
• a kínai gyógyászatban „vese energiájának” fokozására használják

A fahéj mint gyógyszer, Pro:

2003-ban a „Diabetes Care” című lapban megjelent egy tanulmány, mely arról a vizsgálatról számolt be, amiben 60 II-es típusú cukorbeteget vizsgáltak 10-es csoportokban Az első három csoport tagjai naponta 1, 3 illetve 6 gramm fahéjat kaptak, míg a maradék három csoport tagjai placebót, vagyis hatóanyag nélküli készítményt. A megfigyelés valamennyi csoport esetében 40 napon keresztül tartott.

A kutatók elemezték valamennyi beteg éhomi vércukorszintjét, az LDL koleszterint, a triglicerideket és az összkoleszterint. A placebóval kezelt csoportoknál nem volt változás a 40 nap alatt. Ezzel szemben a fahéjjal kezelt betegeknél valamennyi vizsgált érték csökkent: az éhgyomri vércukorszint (18-29%-kal), a trigliceridek (23-30%-kal), az LDL koleszterin (7-27%-kal) és a teljes koleszterin szint (12-26%-kal).

A laboratórium orvosai szerint az inzulin működésének javításával csökken a vér koleszterin, triglicerid és glükóz szintje, amely összességében a II-es típusú cukorbetegséget enyhít. Ehhez napi 6 g fahéj kivonat elfogyasztása javallt. ( Egy gramm kivonat nagyjából fél teáskanál fűszernek felel meg.)

A fahéj mint gyógyszer, Contra:

Bár néhány korábbi tanulmány arra utalt, hogy a fahéj segíthet a vércukor- és a koleszterinszint csökkentésében, a kutatók szerint felelőtlenség a cukorbeteg embereknek ezt a fűszert ajánlani.

43 II-es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőtt tanulmányozása során egy másik kutató csoport azt találta, hogy a fahéjat tartalmazó étrend-kiegészítők nem változtatták meg sem a vércukor-, sem az inzulin- sem a koleszterinszintet három hónapon keresztül sem.

Ugyanakkor német kutatók újabban felhívták a figyelmet a fahéj egészségkárosító tulajdonságára is, ugyanis néhány fahéj fajta tartalmazhat egy kumarin nevű anyagot.

Kumarin:
  • Természetes illóanyag, ami néhány növényben, megtalálható pl. levendula, borsmenta, de mind közül a fahéj tartalmazza a legnagyobb mennyiséget.
  • nagyobb mennyiségben megemeli a vér a májenzim-számát, károsítja a májat, súlyosabb esetben májgyulladáshoz vezet, és a véralvadást is gátolja.
  • Napi megengedett mennyisége testtömeg-kilogrammonként 0,1 mg.
  • A vegyület határértékét tartalmazó élelmiszerek folyamatosan fogyaszthatók egészségkárosodás nélkül, a határérték kismértékű túllépése nem jár egészséget veszélyeztető kockázattal. Ugyanakkor tény, hogy a kumarin egészségkárosító hatása bizonyított, ezért gyermekeknek és várandósoknak a fahéjas ételekből ajánlatos keveset fogyasztaniuk.
A fahéjat ennek megfelelően addig nem javasolt a kiegészítőként szedni, amíg nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű, megbízható adat a hatásosságára és a biztonságosságára vonatkozóan. Fűszerként való fogyasztása azonban nem ártalmas, sőt néhány esetben felejthetetlen élményt is nyújthat. Hiszen kis mennyiségben semmilyen egészségkárosító hatása nincsen.

Ha mégis valaki szeretné kipróbálni a fahéj hatását annak a következőket tanácsoljuk:
  • Az étkezési fahéj folyamatos bevétele nem tanácsos, mert kumarinnal szennyezett lehet. A vízkivonatú kapszulák viszont nem.
  • Ha fahéjat szedsz, akkor orvosi felügyeletet és állandó vércukorszint ellenőrzésre lesz szükség, hogy a megfelelő szinten tartsd.
  • A cukorbetegség orvosi felügyelet alatt való kezelését sosem szabad alternatív megoldásokkal helyettesíteni!

fahéj, cukorbetegség, inzulin

2011-05-06 11:30:06

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop