A goji bogyó más néven „farkasbogyó” avagy egyszerűen csak „ördögcérna”, latinul pedig Lycium Barbarum igazi „szupergyümölcs”. A szervezetre gyakorolt jótékony hatásai már közel 3000 éve ismertek. ">

Hirdetés

Miben segíthet a goji bogyó nap mint nap?

A goji bogyó más néven „farkasbogyó” avagy egyszerűen csak „ördögcérna”, latinul pedig Lycium Barbarum igazi „szupergyümölcs”. A szervezetre gyakorolt jótékony hatásai már közel 3000 éve ismertek.

goji bogyó, farkasbogyó, ördögcérna, Lycium Barbarum |

InforMed Hírek13   InforMed


A Távol-Keleten, Kína és Mongólia területén ősidők óta alkalmazzák a gyógyászatban: immunerősítő, látás- és keringésjavító szerként tartották számon elsősorban.

A goji a szervezet számára életmentő, széles körben érvényesülő pozitív hatásait egyedülálló tápanyag-összetételének köszönheti. Nehéz még egy olyan gyümölcsöt mondani, amely több C-vitamint, B-vitamint tartalmazna, mint a goji.

Fontos azt is leszögezni, hogy a goji bogyó esetében a gyümölcsléről kell beszéljünk, amikor a magas tápanyagösszetételt hangsúlyozzuk. A kiszárított goji bogyó mag - mely nagy számban kapható Magyarországon is - sajnos már jóval kevesebb hasznos tápanyagot tartalmaz, mint az eredeti gyümölcs. Ezért mindenképpen a goji bogyóból készített, hőkezelésen át nem esett goji bogyó gyümölcslevet vagy gyümölcs velőt érdemes fogyasztani és nem a szárított változatot.

A goji berry 18 fontos aminosavja és 21 nyomeleme mellett 21 ásványi anyagot is tartalmaz (Cink, Réz, Vas, Kálcium, Kálium, Foszfor és sok más). Gazdag poliszacharidokban, A-vitaminban, antioxidáns hatású flavonoidokban, B- és E-vitaminokban.

Az élelmiszereket antioxidáns hatásuk alapján rendszerező ORAC-skálán a goji mindig a lista előkelő top3-as helyein jelenik meg. Mindez nagyban köszönhető annak, hogy például a frissen fáról leszedett goji bogyó például 500-szor több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs!

A gojiban egyszerre van jelen a szelénium és a germánium is. Például a szelénium a Kárpát-Medencében gyakorlatilag teljesen hiányzik a földből, így az itt termő gyümölcseink és zöldségeink szelén tartalma jelentéktelen. A gojival bioaktív szelént vihetünk be a szervezetbe.

A szelén és a germánium két olyan elem, melyek elengedhetetlenek a szervezet egészségének a szempontjából. A germánium ritkán fordul elő természetes formájában élelmiszerekben, ráadásul immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatásokat tulajdonítanak neki, a modern orvostudományban pedig a rákkutatás egyik legújabb központi hatóanyaga.

A goji bogyó erősíti az immunrendszert, mivel a világon a második olyan gyümölcs, amelynek legnagyobb a C-vitamin tartalma, ezen kívül a szervezet számára olyan elengedhetetlen tápanyagokat tartalmaz kiemelt mennyiségben, mint a Vas, Kalcium vagy a Cink.

A mai rohanó világunkban a rendszeres goji bogyó-fogyasztás mérsékli a fáradékonyságot és a kimerültséget, ezzel párhuzamosan sokkal fittebbnek érezzük magunkat. Már a hagyományos távol-keleti orvoslásban is energizáló tápanyagként tartották számon a gojit, a gyümölcsöt évezredek óta fogyasztják a kínai emberek.

A kutatások alapján kimutatható, hogy a goji bogyó poliszacharidjai által visszafordítható az öregedés, mivel fokozza az agyalapi mirigy emberi növekedés hormon - HGH - termelését, ezáltal ránctalan, fiatalabb külsőt kölcsönöz. A gojit egyre több arcápolási kozmetikumba keverik bele a gyártók nem véletlenül.

A Goji hozzájárul a szem egészségéhez is: A-vitamin, zeaxantin, lutein, béta-karotin tartalmával. A goji bogyó, talán csak az egyik olyan ismert természetes táplálék a földön, amelyben egyszerre van benne a szem számára szükséges arányban a zeaxantin és a lutein.

Sok mesterséges szemvitamin árát az emeli meg, hogy mind a zeaxantint mind a luteint bele kell, helyezzék a készítményükbe. A goji bogyóban mind a két szemvitamin természetesen megtalálható.

A goji bogyó antoxidánsai révén véd a szívbetegségektől és csökkenti a szervezet koleszterin tartalmát is. Poliszacharidjai fokozott antioxidáns hatást fejtenek ki a szervezetre.

Számos kísérlet szerint a goji jobb közérzetet biztosít, csökkenti a stresszt és az álmatlanságot is. Szellemi munkát naponta rendszeresen végzőknek kiváló tápanyagpótló ital, mely az idegrendszert is jól karbantartja.

A goji igazi szupertáplálék Ázsiában. A térségben nem hiába nevezik a „hosszú élet gyümölcsének” is, mivel az első feljegyzések úgy tartják, hogy a goji-nak köze van a Kína észak-nyugati tartományaiban - Ningxia és környéke - élő emberek meglepően magas életkorához és kitűnő egészségi állapotához. Azóta már megállapították tudományos vizsgálatok során, hogy a goji valóban sajátos sejtmegújító hatással is rendelkezik.

Minősített, ajánlott goji bogyó oldalak további információkért és vásárlásra: A goji nagy népszerűségét annak is köszönheti, hogy felhasználása és fogyasztása igen sokrétű. Az ázsiai konyhákban például népszerű alapanyag az ételek készítéséhez. A goji gyümölcsléből napi 25-50 ml-t fogyasztva, pótolhatjuk azokat a testünk számára fontos tápanyagokat, amelyek sajnos a modern élelmiszerekben már egyre kisebb arányban fordulnak elő.

goji bogyó, farkasbogyó, ördögcérna, Lycium Barbarum

2015-02-02 19:49:54

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop