Hirdetés

Ne öntse el az epe! - Gyógynövények epebetegek számára

Bár azért eszünk, hogy éljünk, ám ahhoz, hogy egészségesen éljünk, nem csak ennünk kell, hanem jól is kell emésztenünk. Egészségünk alapvető eleme emésztőrendszerünk karbantartása, hiszen ha nem tudjuk kivonni ételeinkből a megfelelő tápanyagokat és leadni a salakanyagokat, egy idő múlva különféle egészségügyi problémákkal kell szembenéznünk...

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(12):29-31   Celsus Kft. | Gálik, Á.

Az emésztésben igen fontos szerepet játszó epe a májban termelődik, és az epehólyagban raktározódik. Az epefolyadék koleszterint, epesavakat és festéket tartalmazó oldat. Feladata a patkóbélben - a vékonybél első szakaszában - lévő tápanyagok lebontásának és felszívódásának elősegítése. Támogatja a lipázenzim működését és a zsíroldékony vitaminok felszívódását.

Szervezetünkben naponta fél liter vagy még több epefolyadék keletkezik. A máj az általa hatástalanított mérgező anyagokat az epével választatja ki. Az epe egy része felszívódik, a felesleg pedig a széklet színét adja. Súlyos eperoham esetén az epe feljut a nyombélből a szájüregbe, ez azonban csak ritkán fordul elő.

Az epehólyag a máj alsó részénél található, kis, körte alakú zsákocska. A zsírok fogyasztása arra készteti, hogy összehúzódjon, és a benne tárolt epét befecskendezze a patkóbélbe, az emésztés színhelyére. Ha nem húzódik össze, akkor az epe pang az epehólyagban. Ha ráadásul az epében sok a koleszterin, epekőalakulhat ki, melyben epefesték, epesav és ásványi anyagok is megtalálhatók.

AMIT A BETEGSÉG ELÁRUL...

Az epeürülési zavarok tulajdon agresszív indu lataink kezelésének nehézségeire utalnak. Az aki dühében tajtékzik, akit „elönt az epe", de képtelen mérgét látható formában levezetni, zavart idéz elő az epeműködésében. Az agressziót meg kell tanulnunk helyesen kezelni! Akinek sok a gondja, bőven van min „rágódnia", annál fennáll a gyomorbetegség kialakulásának veszélye is. Az epebetegeknek meg kell tanulniuk vállalni belső indulataikat, és nyíltan, megfelelő módon kifejezésre juttatni azokat.

Ha az érzelmi indíttatású, elfojtott agresszió sokáig tart, kialakulnak az epekövek is! Ugyanis a kemény, keserű gondolatok és az összetorlódott agresszió kikristályosodik, megkövesedik!

TÜNETEK...

Az epehólyag-gyulladás tünetei:

  • puffadás
  • teltségérzet
  • jobb oldali alsó bordaív alatt összpontosuló fájdalom.

Ez idült esetben lehet apró kellemetlenség, mely étkezés után néhány órával tapasztalható. Ha a gyulladást az epehólyagban megrekedt epekő okozza, heves fájdalom - epegörcs - alakulhat ki, amint az epehólyag megpróbálja az epét átpréselni az akadályon. Ez a fájdalom kisugározhat a hátba és a jobb vállba is. Gyakran kíséri émelygés, epés hányás, étvágytalanság is.

Ha az epekő hosszabb ideig gátolja az epefolyadék útját, az epehólyag megnagyobbodhat. Teljes epevezeték-elzáródás esetén sárgaság jelentkezik. Ilyenkor a széklet agyagszerűen világos, szinte színtelen, a vizelet pedig sötétté válik.

ÍGY ELŐZHETJÜK MEG

  • Fogyasszunk kevesebb zsíros ételt: például tejfölt, tejszínt, sajtot, tojássárgáját, vajat, zsíros vörös húsokat, zsiradékkal készült süteményeket!
  • Csökkentsük az állati fehérjék és az éde-sített cukros ételek fogyasztását!
  • Együnk sok zöldséget és gyümölcsöt, C- és E-vitamin-tartalmú ételeket!
  • Fogyasszunk keserű italokat, például ezerjófűteát, mert ez segíti a bél mozgást és az epehólyag működését!
  • Fél citrom levét öntsük egy pohár meleg vízbe, és ezt igyuk meg, mindennap reggeli előtt egy órával!
  • Kerüljük a feketekávé, az alkohol, a fűszeres ételek fogyasztását!
  • Tartózkodjunk a vöröshagyma és a fokhagyma nagyobb mennyiségben való fogyasztásától is!

AZ EPEHÓLYAG-GYULLADÁS KEZELÉSE

Heveny roham alatt és után is fontos az orvosi kezelés, amit a diagnózisra kell alapozni, ugyanis a tünetek könnyen összetéveszthetőek a vakbélgyulladás vagy más emésztőszervi rendellenesség szimptómáival, sőt a szívrohammal is. A konvencionális orvostudomány szerint ilyen esetben az epehólyagot ajánlatos műtéti úton eltávolítani. Bár rendkívüli esetben valóban jogos lehet a műtét, de az mindig kockázattal jár, és nem mindig érinti a baj gyökerét. Epepanaszok esetén kipróbálhatjuk az alábbi herbáriákat is:

GYÓGYTEÁK

  • Az epeáramlás elősegítésére és az epehólyag-gyulladás csökkentésére keserűfüveket alkalmazzunk! Az emésztés elősegítésére igyunk napi egy-két csésze ezerjófűteát! A panaszok jellegétől függően más teákból is készíthetünk gyógyitalt.
  • Az apróra darált gyermekláncfű gyökeréből, édesgyökérből és citromfűből készítsünk teát! Óránként igyunk pohárnyit ebből, amíg a fájdalom meg nem szűnik!
  • Ihatunk még borsmentából és kamillából készített teát is, hogy mielőbb szűnjön a gyulladás!
  • Ha az epegörcsöt zsíros ételek váltják ki, főzzünk teát gyermekláncfűből, apróbojtorjánból, cickafarkból és füstikéből! Naponta igyunk ebből három pohárral!

EGYÉB HÁZISZEREK

  • Nem sűrűsödik be az epe, ha naponta min. 3 pohár gyógyvizet - elsősorban magnézium-és nátrium-bikarbonátosat - megiszunk.
  • Napi egy evőkanál hidegen sajtolt olívaolajhoz tegyünk egy evőkanál citromlevet, és igyuk meg! Ez serkenti az epe áramlását, így könnyebben kiürülnek a kisebb epekövek.
  • Enyhíti az epegörcsöt, ha a fájdalmas területre törülközőbe csavart meleg vizes palackot helyezünk, minimum fél óráig, amíg a görcsök nem enyhülnek.

NE FELEDJÜK! Epehólyag-gyulladás esetén azonban ez utóbbi módszert semmi esetre se alkalmazzuk!

TEAKÉSZÍTÉS

A teafüvek 1:1 arányú keverékéből vegyünk ki 1 evőkanállal, és öntsük le 2,5 dl forró vízzel! 10 perc múlva szűrjük le, s már kortyolhatjuk is. Minimum 6 hétig kell alkalmaznunk!

VIGYÁZAT!

Mivel egyes, a máj és az epehólyag működését serkentő szerek a méh izomzatát is összehúzódásra serkentik, terhes nőknél az epekő kezelése fokozott óvatosságot és orvosi ellenőrzést igényel!

„DRÁGAKŐ..."

Az epekő következménye lehet az epehólyag és kivezető csövének gyakori gyulladása, a cholecistitis. Nőknél gyakoribb, mint férfiaknál.

EPESERKENTÕ MÁRIATÖVISMAG

Kávédarálón őröljük meg a máriatövismagot, öntsük egy kis üvegbe, és annyi mézet tegyünk hozzá, hogy éppen ellepje! Minden evés után együnk egy kis mokkáskanállal belőle!

dr. Gálik Ágnes

2005-12-02 10:22:40

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop