Hirdetés

Miért ostobaság a homeopátia?

Ha betérünk egy drogériába vagy bioboltba, biztos, hogy minden nyavalyánkra találunk szert a homeopátiás készítményeket tároló polcokon, a köhögéstől és láztól az álmatlanságon át az asztmáig.

homeopátia |

InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

Kép: India Today
Megnézve az összetevőket, érdekes dolgokat találunk köztük: porított méhet, csalánt, még arzént is, valamint különféle cukrokat. Vajon mi járhat az emberek fejében, amikor évente milliárdokat költenek homeopátiás szerekre?

A homeopátia (hasonszenvi gyógymód) története a 18. századra nyúlik vissza. Egy német orvos, Samuel Hahnemann nem volt megelégedve a korabeli orvoslással, és erre minden oka meg is volt. Akkoriban piócával szívatták le a beteg vérét, és hólyagot húztak különféle tapaszokkal.

1790-ben történt a nagy fordulat, amikor is Hahnemann lázas lett a kininfa kérgéből készült teától. Egy rossz logikai gondolatsor után kijelentette, hogy a gyógyszerek egészséges embereknél ugyanazokat a tüneteket váltják ki, mint amelyeket a betegeknél meggyógyítanak.

Ezek után az összetevőket hígította, és ismételten összerázta az oldatot. Úgy vélte, minél kisebb az aktív hatóanyag mennyisége az oldatban, annál hatásosabb lesz a gyógyszer. A homeopátiás gyógyszerek feltételezett hatékonyságát általában NC-ben adják meg, ahol a C azt jelenti, hogy a hatóanyagot 1:100-hoz arányban oldották, az N pedig a hígítások számát jelzi.

Egy 200C-s oldat tehát azt jelenti, hogy egy gramm hatóanyagot 100 gramm vízben oldottak fel, és ezt a folyamatot 200-szor megismételték. Ennél a hígításnál az eredeti hatóanyagnak egyetlen molekulája sem marad meg. A legtöbb homeopátiás gyógyszer teljes egészében cukorból áll, viszont pártolói azt állítják, hogy a tabletta „emlékezik” az eredeti hatóanyagra.

Ez ostobaság. A homeopátiát mint jelenséget azért nehéz vizsgálni, mert nem lehet megállapítani valamely gyógyszer hatását, ha abban semmi vagy csak igen kis mennyiségű aktív összetevő van jelen. A kutatók sem megerősíteni nem tudják, hogy a gyógyszer tartalmazza-e azt az anyagot, amiről állítják, hogy benne van, sem a hígított gyógyszert nem tudják kimutatni a szervezetben.

A homeopátiáról a legnagyobb áttekintés 2005-ben a Lancet című orvosi folyóiratban jelent meg. A vizsgálatok során „nem találtak maggyőző bizonyítékot” arra, hogy a homeopátiás szerek hatékonyabbak lennének a placebónál, sőt, megjegyzik, hogy „a homeopátia néhány alapfogalma nem áll összhangban a kémia és a fizika alapfogalmaival”.

homeopátia

2022-07-10 13:36:34

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop