Hirdetés

Professzionális kineziológia

A professzionális kineziológia (PK) a kineziológia egyik ágazata, melyet az orvosi gyakorlat során fejlesztettek ki. A PK segítségével a gyakorló terapeuta kibővítheti és hatékonyabbá teheti a kezeléseket.

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2004 ;16(5):30-32   Celsus Kft. | Sütő, Gy.

Ez a speciális kineziológiai terület az amerikai dr. George Goodheart nevére vezethető vissza, aki az 1960-as évek közepén egyesítette a nyugati és keleti gyógyító technikákat. Újszerű terápiás rendszerét az izomteszteléssel egészítette ki.

A 70-es évek végén Goodheart rendszerét az újzélandi orvos, dr. Bruce Dewe fejlesztette tovább. Ismereteit az 1987-ben elhunyt csontkovács, dr. Alan Beardall kutatási eredményeire alapozta, és más kezelési eljárásokkal - pl. kiroterápia, akupunktúra, homeopátia, pszichológia - egészítette ki.

Dr. Dewe nemcsak az izomtesztelést tartja fontosnak, hanem a pácienseknek különböző korrekciós lehetőségeket is felkínál.

A PK lényege

A sokféle kineziológiai eljárás ötvözésével a kezelést végző személy nemcsak intuitív vagy szerzett tudását használja. A páciens teste ugyanis az izomtesztelés alkalmával megmutatja, hogy szervezete milyen korrekciót igényel.

Ezt igazolja a következő eset is: a páciens a keresztcsonti csípőízület blokkoltságára panaszkodik, és az izomteszt során kiderül, hogy a medencecsont kezelése előtt az állkapocsízületet kell korrigálni. Az izomteszt alapján erre leginkább az akupunktúra tűnt alkalmasnak. Így a kezelés gyorsabban hozott eredményt.

Lehetséges hibaforrás

A hibaforrások kizárására a PK az izomtesztelés során nagy hangsúlyt fektet. Ha egy erős, élettanilag normálisan dolgozó izom a kineziológiai tesztnél merev, akkor ezt valószínűleg az izomműködés zavara okozza, amit a test eddig kompenzált (ezért beszélünk rejtett izomgyengeségről). Az izomreakció ellenőrzésében járatlan személy ilyenkor hibás eredményt kaphat.

Izomfájdalmat okoznak az elfojtott érzelmek

Az izom működési zavarának több oka is lehet.

A nyirokrendszer elégtelen tevékenysége miatt az anyagcsere-végtermékek elraktározódnak a kötőszövetben, és rontják az oxigénellátást az izmokban.

Az izmok anyagcseréjét gátolhatják a blokkolódott érzelmek is. Ezt a jelenséget F. A. Wolf kvantumfizikus közelebbről is megvizsgálta. Véleménye szerint az izmokra is hatnak a test és a lélek közti interakciók. Így a visszafojtott érzelmek az izomműködés megváltozását okozzák. Az egyensúlyteremtő oldás során a páciens tudatosítja magában elfojtott érzelmeit, majd célzottan felülvizsgálja azokat, és módosítja a hozzájuk való viszonyulását.

A PK-ban a jellegzetes, gyakran fellépő érzelmekkel dolgozik a terapeuta.

A színek különféle érzelmeket aktiválnak a limbikus rendszerben, amelyek az izomtesztelés során napvilágra kerülnek. Minden színnek van pozitív és negatív hatása. A színes fény elektromágneses hullámként a bőr és a szem idegrostjaira hat, és a limbikus rendszerben különféle válaszreakciót indít be.

Az ujjtechnika

Bizonyos ujjtartásokkal "megszólítható" a tudatalatti, és a professzionális terapeuta megtudhatja, hogy mikor milyen korrekciót, milyen sorrendben kell elvégeznie. Az ujjtechnikát dr. Klinghardt 1984- 85-ben írta le. Szerinte a betegség pozitív irányú változását négy fő terápiás megoldás segítheti elő:

1. Biomechanikus vagy strukturális tényezők: a testtartás, az izmok, és ízületek korrekciója kiroterápiával, fizioterápiával, masszázzsal, fizikai munkával vagy sebészeti beavatkozásokkal.

2. Az egyéni ökológia és abiokémiai tényezők korrekciója vitaminokkal, ásványi anyagokkal, gyógyszerekkel, a környezeti hatások változtatásával, diétával, méregtelenítéssel.

3. A pszichés-emocionális tényezők: az érzelmek, meggyőződések, értékek, szokások,magatartás- és életstílusbeli változások elősegítésével, pszichológiai, pszichoterápiás módszerekkel.

4. Az elektromágneses hatások közé sorolható a meridiánokban sebek, rossz fogak, elektroszmog okozta energiablokkok, és geopátiás hatások oldása akupunktúrával, akupunktúrás masszázzsal, kineziológiával, neurálterápiával vagy magnetoterápiával.

A négy terápiás szint felismerése arra inspirálta Beardallt, hogy az ujjakra is átvigye a technikát. Az ujjaknak egy-egy terápiás szintet feleltetett meg. Az alábbi kéztartásokat aktiválta:

  • a hüvelyk- és mutatóujj összeérintése az izmok szintjét tükrözi
  • hüvelyk- és a középső ujj a biokémiai szintet
  • a hüvelyk- és agyűrűsujj a pszichés-emocionális szintet

Dr. Dewe ehhez a modellhez még sok más terápiás elemet hozzákapcsolt, amelyek szintén az ujjtartással "szólíthatók meg" különböző szinteken, pl. szerveket, személyiségjegyeket, Bach-virágokot, drágaköveket, homeopátiás szereket, spirituális beállítódást. A terápiás szintekről szóló elképzelés, hasonlóan az ujjtechnikához és az izomteszthez, elsőre talán nem egyértelmű, ám a terapeuta és a páciens számára bőséges magyarázatot ad, a betegséggel összefüggésben, illetve segíti a gyógyulást és a helyes kezelési forma megtalálását.

Szabotázsprogramok

A professzionális kineziológia arra is figyel, hogy a páciens egyáltalán készen áll-e a megfelelő terápia befogadására. Előfordulhat, hogy tudatosan kívánja a probléma megoldását, míg a tudattalan szabotálja. Az izomteszt segítségével megkereshetők a szabotázsprogramok is.

Ezek tudattalanul zajlanak, ilyenek állnak a háttérben, ha a páciens bizonyos érzelmeket nem tud feldolgozni, vagy komoly emocionális trauma esetén is.

A gátlások a test minden részében elraktározódnak, különösen a medencében és az állkapocsízületben. Ez okoz pl. fogcsikorgatást éjjel. Ezért a PK egyik fontos módszere az állkapocsízület korrekciója.

A "szívintegráció" javítja az anyagcserét

A szívintegráció a szív tevékenységét pozitívan befolyásolhatja. Rochlitz professzor igazolta, hogy a magas vérnyomás bizonyos gyakorlatokkal normalizálható: egyszerű gyakorlatai segítik az energiakiegyenlítést, és hatásukra az anyagcsere végtermékei gyorsabban választódnak ki, illetve kerülnek feldolgozásra.

2004-04-22 19:48:15

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop