Hirdetés

Méregtelenítés – vagy pénzkidobás?

Brit kutatók szerint a közvéleményt félretájékoztatják a mesterséges vegyi anyagokról és hatásaikról szóló, szándékosan túlzó nézetek. A hírességek, az életmód magazinok, az egyre nagyobb teret hódító alternatív egészségipar, valamint a környezetvédők összeesküvést szőnek, és egy sor káros mítoszt terjesztenek a vegyi anyagokról.

méregtelenítés |

InforMed Hírek29   InforMed | Dobos, L.

Kép: FreeDigitalPhotos.net
Ez vezetett oda, hogy manapság számos „méregtelenítő” termék kerül forgalomba, amelyek beszerzése a tanulmány szerzői szerint az esetek többségében csak pénzkidobás, írják a szerzők.

A legtöbb igen drága méregtelenítő tapasz és pakolás, gyógynövény-kivonat és infúzió valamint gyógyvíz hatásáról szóló beszámoló az áltudomány körébe tartozik.

Az egyik ilyen téves nézet, hogy élhetünk „vegyszermentesen”. Ilyen egyszerűen nem létezik.

Egy szervetlen kémiával foglalkozó vegyész a következőket írta: Ha valaki becsengetne önhöz, és koktélt kínálna, amelynek összetevői butanol, izoamil-alkohol, hexanol, feniletanol, tannin, benzilalkohol, koffein és szervetlen sók, vajon megvenné-e? Rémesen hangzik, ám a tea a fentieket a termesztés helyétől függő koncentrációban mind tartalmazza.

Egy másik hamis nézet az, hogy csak az ember által előállított vegyi anyagok veszélyesek. Valójában a henna allergiás reakciókat okozhat, a víz is ölhet, és a rothadó gyümölcsben olyan toxinok vannak, amelyek súlyos betegséget okozhatnak. Pusztán az, hogy egy vegyi anyag szintetikus, még nem jelenti azt, hogy káros.


Az sem felel meg a valóságnak, hogy a vegyszerek rákot és más megbetegedéseket idéznek elő. Az ilyen állítások csupán arról szólnak, hogy egy vegyszer jelen volt, amikor a hatás kialakult, de arról nem, hogy az is okozta. A vegyi anyagok szervezetünkben való felhalmozódása is mítosz, maga a természet is a vegyi anyagok „koktélja”.

méregtelenítés

2023-01-17 10:38:15

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop