Hirdetés

Tanácsok terheseknek

Mit ne sportoljon a kismama?
Természetesen ugyanazokat a sportokat, melyeket a terhesség előtt űzött, nem folytathatja az anya minden korlátozás nélkül. Minden olyan sportot kerülni kell, mely a sérülés veszélyét hordozza: küzdősportok, labdajátékok, ugrások, szertorna stb. nem engedélyezettek, sőt tabunak számítanak.

|

Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Tamasi, J.

Terhesség alatt nagy veszélyt jelent a trombózis, amely edzett nők esetén ugyancsak csökken. A rendszeres mozgás megakadályozza, hogy a testsúly a kívánatosnál nagyobb mértékben emelkedjen. A mozgás alatt a gyermek több vért és ezzel oxigént kap. Az oldalsó hasizmok erősödnek, így az anyaméh stabilabban helyben marad, a gyermek biztonságérzete növekszik.

Tudjuk azt is, hogy a gyermek egyensúlyszervének normális fejlődése érdekében fontos, hogy az anya a térben sokféle mozgást tegyen. Meg kell tanulnia, hogy hol van a térben a fent és a lent, ki kell alakuljon a térérzete, és meg kell kapja a kialakulóban levő érzékszervei a fejlődésükhöz szükséges ingermennyiséget, a lágy simításokat, masszázst, ringásokat. Ezért a koraszülötteket születésük után kell ezekben az érzetekben részesíteni, tehát hintáztatni, masszírozni, le és fel mozgatni. A komplikációk miatt fekvésre tanácsolt anyákat az USA egyes intézményeiben függőágyba teszik, hogy legalább ilyen módon biztosítsák a gyermek egészséges fejlődését.

A terhesek számára sok nyugati stúdióban már külön képzett edzők dolgoznak. Az efféle tréning sokkal kíméletesebb, mint a szokásos, egyfajta keveréke az aktív és a nyugalmi gyakorlatoknak. Mindenekelőtt azonban olyannak kell lennie, hogy a terhesek élvezni tudják. A mozgás ugyanis nemcsak a test, hanem a lélek és az önbecsülés miatt is jó és fontos. A kismamák szeretik egymás társaságát, hiszen így lehetőségük van a hasonló problémák kitárgyalására. Különösen fontos, hogy a kismama megtanulja, mi vár rá a szülés során, s jó, ha erre is célzott mozgást és légzőgyakorlatokat tanul.

Mennyit egyen a mama?

A terhesség alatti táplálkozás szlogenje: egyen két ember helyett. Azonban ehelyett a minőségre, és nem a mennyiségre kellene odafigyelni. A testsúly a terhesség első felében nem lehet lényegesen több, mint a normál súly. A második felétől kezdődően a napi ételadag legfeljebb napi 300 kcal-val lehet több, mint a korábbi étkezésekkor. Azoknál a fiatal lányoknál, akik a terhesség előtt a ma szépségideált képviselő, normálisnál 20%-kal alacsonyabb súllyal rendelkeztek, normális lehet a 12-13 kg súlygyarapodás is. A terhesség utolsó harmadában a tápanyagigény jelentősen megnő, ezért feltétlenül fontos a tápanyagraktárak időben történő feltöltése, és a sok létfontos tápanyagot tartalmazó étel fogyasztása.

A terhesség utolsó heteiben javasolható a táplálkozásban jártas szakember, diétás orvos, dietétikus tanácsait kikérni. A vitamin- és ásványianyag-igény ezen időszakban a nem terhesekhez képes 36%-kal nő meg, de tanácsos odafigyelni a jó minőségű fehérje fogyasztására is.

Gyakori panaszok a terhesség alatt

A terhesség a megváltozott anatómiai és élettani viszonyok miatt az egyébként egészséges fiatal nő esetén is számtalan kellemetlenséget és panaszt hozhat magával, ami meglepő lehet a kismama számára. Ezek jelentős része normális kellemetlenségnek tekinthető, amelyek az időben kezdett tornával, légzőgyakorlatokkal és egészséges étkezéssel csökkenthetők. A terhes nő azonban, ha mindent megtesz az egészsége érdekében, akkor is esendőbb lesz, s különböző panaszokkal kell számolnia.

Gyakori vizelés, éjjeli vizelés

A méh húgyhólyagra nehezedő nyomása miatt álló helyzetben, vagy épp az éjjeli nyugalom és a hólyag megváltozott, ellazult térbeli helyzete miatt jön létre. Ennek kivédésében sokat segíthet az időben elkezdett torna és légzőgyakorlatok. A túlsózott ételek kerülése zavartalanabbá teszi a folyadék forgalmát. Igyunk egyenletesen és természetes folyadékokat: gyógyteát, vizet, ásványvizet, frissen centrifugált és préselt leveket, turmixokat, limonádét. Ne igyunk savas italokat, kémiai szerekkel telített italokat. Fontos tudnunk, hogy inkább legyen kényelmetlen a túl sokszori vizelet, mint hogy a kevés vizelet miatt húgyúti fertőzés alakulhasson ki.

Húgyúti fertőzés

A vizelet pangása, megváltozott kismedencei anatómiai viszonyok kedveznek főként az alsó, de a felső (már veszélyesebb) húgyúti gyulladások kialakulásának is. Minden gyulladásos megbetegedés nagy megpróbáltatás, hiszen a gyógyszerek szedését a magzat károsodásának elkerülése miatt kerülni kell. Ezért a legfontosabb az állandóan nagy mennyiségű folyadékfogyasztás, a vizelet időben történő elengedése, tehát nem szabad visszatartani azt. Fontos az általános ellenálló képesség megfelelő szinten tartása is: megfelelő táplálkozással, légzőgyakorlatokkal és mozgással. A mégis kialakult gyulladások kezelésekor orvosi segítségre van szükség, lehetőleg természetes gyógymódokban felkészült orvosokat vagy azokat is kérdezzük meg. Fontos tudni, hogy bizonyos - egyébként jó hatású - gyógynövények fogyasztása sem javasolt a terhesség alatt: pl. medveszőlőlevél, csarabfű, macskakarom. Ha láz, hidegrázás, fájdalmas vizelet, hányinger, hányás, hasi és lágyéki fájdalom lép fel, akkor forduljunk orvoshoz a helyzet tisztázása érdekében.

Hátfájdalom

A méh és baba növekvő súlya a gerincoszlop súlyterhelését hirtelen (néhány hónap alatt) megváltoztatja, lazulnak a gerinc melletti szalagok, és így hátfájdalmak jelentkezhetnek. A kellő időben elkezdett torna képes csak csökkenteni ezt a kellemetlenséget, jót tehet azonban az ülő helyzetben végzett szelíd masszázs, a görcsös izmok fellazítása, fizioterápia, akupresszúra, köpölyözés is. Figyeljünk a megfelelően kényelmes és anatómiai cipő viselésére, a nem túl puha fekvőhelyre, valamint a testsúly kontrollálására.

Reggeli rosszullét

A terhesség első szakaszában jelentkező rosszullétek okát nem kellően ismeri még a tudomány. Súlyosabb hányinger és hányás kórházi kezelést igényel. Enyhébb esetekben jót tesznek a légzőgyakorlatok, az akupresszúra, a homeopátia, a növény frissen centrifugált levének gyakori kevés mennyiségének fogyasztása. Nagyon oda kell figyelni az ételek összetételére is, amelyhez kérjük szakember tanácsát.

Alhasi és combtáji fájdalmak

A méh tágulása, súlyának növekedése és a méhet tartó szalagok megterhelése okozza e fájdalmat, amely összefügg a test helyzetével, így bizonyos mozdulatokra a fájdalom enyhíthető is. E fájdalmakat csak az időben elkezdett jóga és tornagyakorlatok képesek enyhíteni. Ha e fájdalom a gyakorlatokkal sem szüntethető, akkor meg kell tanulni a terhesség hátralévő részében vele együtt élni. Különbözik ettől a fájdalomtól a szétszakadás érzése, mely a terhesség utolsó heteiben észlelhető, és a medence szalagjainak meglazulását jelenti. Pozitív azért, mert a szüléshez szükséges megfelelő medenceméretek kialakulását segíti elő.

Hajhullás

A hajhullás a terhesség harmadik harmadában bekövetkező anyagcsere-átalakulások egyik tünete. A hajhullás sokszor összefügg a vastagbél baktériumflórájának állapotával, mellyel kapcsolatban azonban a terhesség előtt kell natúrmedicinával is foglalkozó intézményben tanácsokat kérnünk, hiszen a helyreállítása olyan diétát igényelhet, mely a terhesség alatt ellenjavallt, és a terápia hosszabb lehet, mint maga a terhesség. A hajhullás ellen a terhesség alatt az egyetlen, amit tenni tudunk, hogy ásványi anyagokat (főleg vasat) pótlunk készítmények formájában, és a fentiekben már többször részletezett kiegyensúlyozott étkezést folytatjuk. A kihullott haj egyébként visszanő a szülést követő 8-10 hónapon belül.

Székrekedés

A baba elöl fekvő részének a végbélre kifejtett nyomása, a terhesség előtt is létezett aranyeres csomók állapotának a kismedencei keringés átalakulása miatti romlása, a mozgásszegény életmód, a rosthiányos táplálkozás fokozza a székrekedés veszélyét. Lehetőség szerint ne vegyünk be hashajtót, próbálkozzunk rostdúsabb étkezéssel, az indiai útifű (pszillium) magjának valamely készítményével, aszalt szilvával, szelíd tornával, nagyobb folyadékfogyasztással. Ha mindezek sem segítenek, akkor válasszunk egy enyhe hashajtót (pl. keserűsó, gyógyvíz), de kerüljük a rendszeres használatát.

Visszerek

A lábaktól haladó fő visszérre nehezedő nyomás, különösen álló helyzetben az okozója a visszérbetegség és az aranyérbetegség súlyosbodásának vagy kialakulásának. Mindez jelenthet esztétikai problémát és fájdalmat a kismamának. A visszérduzzanat hajlamát fokozza a mozgáshiány, az ásványi anyagokban szegény táplálkozás. Tornáztassuk lépten-nyomon a lábainkat, akár ülő helyzetben is, de különösen álló helyzetben végezzünk feszítéseket és ernyesztéseket. Ha viszont lefekszünk, akkor mindig tehermentesítsük a lábat felpolcolással. Használhatunk gumiharisnyát is. A gyógynövénykészítmények közül a varázsdió, a rutafű, a szelídgesztenye, kamilla és a cickafarkfű kivonatai tesznek jót a vénáknak.

Lábikragörcsök

Oka nem kellően tisztázott, legvalószínűbb, hogy a kalcium- és foszfátanyagcserével függ össze. Épp ezért ronthatják a történést a lágy sajtok, a kólák, a tartósított élelmiszerek, félkész ételek. Viszont tanácsos csírákat, természetes eredetű kalciumot tartalmazó tablettákat fogyasztani. Igyunk különböző összetételű gyógyteákat, a teák fajtáit rendszeresen váltva. A pasztőrözött tej fogyasztásának előnyeiről a lábikra kapcsán megoszlanak a vélemények. Emelkedjünk sűrűn lábujjhegyre.

Megkönnyebbülés

A terhesség utolsó heteiben, mikor a baba elöl fekvő részei a medence bemenetébe beilleszkednek, egyfajta megkönnyebbülést érez a mama: a gyomortáji nyomás megszűnik, a légzés könnyebbé válik, a hátfájdalom csökken.

Gyomorégés

A gyomor megemelt helyzetével, a gyomor és a nyelőcső közötti izomzat meglazulásával és/vagy a túlzottan sok savat tartalmazó táplálkozással függhet össze. Az előbbi típus megfelelő testhelyzet megválasztásával és a kevés, rendszeres étkezéssel csökkenthető. Míg az utóbbi a táplálékféleségek korrekciójával: ne igyunk szénsavas, édes italokat, ne együnk fehér lisztből készült, túlfőzött és nehéz ételeket. Viszont keressük a salátákat, csírákat, enyhén párolt ételeket, a növényi leveket. Időnként szükséges lehet valamilyen alkalizáló gyógykészítmény fogyasztása is.

Preeklampszia (magas vérnyomás, fehérjevizelés, vizenyő)

A tünetek közül ez a legkomolyabb, mindig orvosi ellátást, sőt néha kórházi kezelést is igényel. Ennek a tünetcsoportnak a megelőzésére a legfontosabb teendők a következők:

  • napi 2x1/2 óra pihenés
  • a folyadékfogyasztás növelése
  • jó minőségű fehérjék bevitele (tejsavó, joghurt, tojás, alga, élesztő, csírazöldség, teljes értékű gabona)
  • a sós ételek kerülése
  • rendszeres vérnyomás-ellenőrzés
  • rendszeres súlymérés és a túlzott súlygyarapodás megelőzése megfelelő életmóddal

Herpeszvírus-fertőzés

Az egyébként ártalmatlan herpeszvírus-fertőzés a terhesség alatt sok veszélyt hordoz magában. Ezért az immunrendszerünk megfelelő karbantartásával törekedjünk a fertőzés megelőzésére. Igyunk immunstimuláns gyógyteákat: kamillát, kőhársvirágot, bodzát, körömvirágot, sédkenderfüvet, citromfüvet. Szedjünk időnként echinaceacseppet, ginszenget, méhpempőt és propoliszt. Végezzük a légzőgyakorlatokat, tartózkodjunk mindennap a szabadlevegőn és pihenjünk eleget. A mozgásprogram is fontos a kondíció megtartásához.

Általános jó tanácsok

  • Ne tartsunk semmilyen drasztikus salaktalanítókúrát, mert veszélyes lehet a babára
  • beszélgessünk, meséljünk, énekeljünk a babának
  • ne engedjük, hogy bármilyen célból is amalgámtömésekhez nyúljon a fogorvosunk, sem kivétel, sem behelyezés nem jöhet szóba, mert a baba számára életveszélyt jelenthet.
  • ne vizsgáltassuk túl sűrűn, de vizsgáltassuk legalább kétszer-háromszor a babát ultrahanggal
  • ultrahangvizsgálatra, ha lehetőségünk adódik, válasszuk a háromdimenziós technikát, mert számítógépes kiegészítései révén jelentősen kisebb ultrahangterhelést jelent a babára és precízebb, jobb felbontású képet ad, amivel könnyebb időben észrevenni mindenféle rendellenességet
  • keressük a megnyugtató helyzeteket, a szép zenét, a természet szépségeit
  • kerüljük a durva, erős hangokat, a feszült légkört
  • fogyasszunk mindent, amit megkívánunk, de a helyes táplálkozás szabályai szerint előnytelen ételek esetén komoly önkontrollt gyakoroljunk: édességek, rosthiányos élelmiszerek, cukrozott italok, konzervek, nehéz zsíros ételek ne kerüljenek a baba érdekében az asztalra
  • ha a nőgyógyászunk a természetes gyógyító és egészségmegőrző módszerek terén nem rendelkezik kellő képzettséggel, akkor keressük olyan szakember tanácsát is, akinek javaslataival kiegészíthetjük az orvosunk tanácsait.

2002-09-05 17:30:48

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop