Hirdetés

Feng shui a hálószobában

Régóta gyötri álmatlanság? Házassága válságba jutott? Esetleg megmagyarázhatatlan egészségügyi problémái vannak? Lehet, hogy az ok meglehetősen egyszerű, és ráadásul a hálószobájában keresendő.

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2004 ;16(1):16-17   Celsus Kft. | Gyuris, É.

A kínaiak nagy hangsúlyt fektetnek a hálószoba megtervezésére, mivel ezt a helyiséget tartják a konyha mellett a legfontosabb élettérnek. Életünknek körülbelül egyharmadát, vagyis jelentős részét töltjük itt: ez még akkor is releváns, ha az alvást meglehetősen passzív cselekvésnek gondoljuk. Abban azonban már nem csak a kínai bölcsek, hanem a nyugati orvostudomány is egyetért, hogy a jó alvás, a megfelelő pihenés elengedhetetlen feltétele a jó egészségnek. Nem meglepő hát, hogy a feng shui, ez a hatezer éves térrendezési tudomány, kiemelt jelentőséget tulajdonít a hálószoba elhelyezkedésének, berendezésének és a benne ármló csí minőségének.

A megfelelő hely kiválasztása

A kínai hagyomány szerint nem mindegy, hány hálószoba van a házban. Bizonyos számok szerencsétlenséget jelentenek, mások pozitív hatást fejtenek ki. Célszerű, ha egy, kettő, öt, hat, hét vagy kilenc hálót tervezünk.

A családfő, a szülők szobája legyen a legtávolabb a bejárati ajtótól, mert ez biztonságérzést nyújt. Legyen a ház vagy lakás egy elzártabb részén, de semmiképp se látszódjon az ajtaja a bejárati ajtóból. A hátsó rész, vagy ha emeletes házról van szó, akkor az első emelet a legmegfelelőbb. Nem szerencsés, ha a család tagjainak hálószobája a folyosón sorban áll, de még rosszabb, ha az ajtajaik egymással szemben vannak. Ez feszültséget szül a családon belül.

Lehetőleg ne legyen konyha vagy fürdőszoba mellett. A konyhában található elektromos készülékek sugárzása zavarhatja az alvást, ráadásul a háztartási tüzek nagy része is itt keletkezik, ami veszélyt jelent az alvó emberre. A fürdőszobában található csövekben áramló víz szintén olyan sugárzást bocsát ki, ami nyugatalanná teheti az éjszakát.

Tipp: legalább egy fal válassza el mindkét helyiségtől!

A legfontosabb azonban, hogy a hálószoba semmilyen kapcsolatban ne legyen a toalettel! Se mellette, se alatta, se fölötte, se szemben vele, mert ott szennyezett levegő kering.

A legoptimálisab a négyzet vagy a téglalap alapú hálószoba, melynek lehetőleg egy ajtaja legyen. A kétajtós hálószobák forgalmi csomópont benyomását keltik.

Feng shui

Szó szerinti jelentése: szél és víz. Sokan babonának gondolják, és megvetik, mások azonban a kínaik 6000 éves megingathatatlan tudományának tekintik, amivel befolyásolhatják az életük alakulását és minőségét.

A lényeg: összhangban élni a bennünket körülvevő világgal, mert akkor szerencse kísér, és boldogulunk az életben. Ehhez nyújt segítséget a feng shui, a térrendezés tudománya.

Az ágy

Ha a hálószoba a ház legfontosabb része, akkor azon belül elsőrendű az ágy helyzete. Az elsődleges szempont, hogy a hálóhely ne legyen se az ajtó mögött, se az ajtóval szemben! Ha mögötte van, akkor nem látjuk, hogy ki lép be rajta, s ez nyugtalanságot szül, ha pedig szemben van vele, akkor koporsóra emlékeztet a ravatalon. Ráadásul az ajtón át kiszökhet az energiánk, visszafelé, pedig túlságosan agresszívan támad a csí.

Tipp: ha nincs hely változtatáshoz, tegyünk egy könyvespolcot vagy egy nagyobb cserepes növényt az ágy és az ajtó közé.

Az optimális beállításnál se az alvó feje, se a lába nem néz a bejárat felé, mégis láthatja az ajtót. Az ágy valahol érintkezzen a fallal, mert ha a szoba közepére állítva lebeg, akkor a benne alvó pár kapcsolata elveszítheti stabilitását. Jó, ha az ágy három oldalról körüljárható.

Az ágy felett ne legyen látható a gerenda, mert komoly megbetegedéshez vezet.Ugyanilyen hatással van, ha valamilyen éles sarok vagy bármilyen él irányul az alvó felé, mert az gyengíti az aurát, nem pihenjük ki magunkat, és ez a helyzet előbb vagy utóbb betegséghez vezet.

Tipp: a gerendát takarjuk el álmennyezettel vagy színes vászonnal, az éleket pedig lágyítsuk gömbölyded formákkal, takarjuk el szintén vászonnal, vagy tegyünk eléjük növényeket.Az sem szerencsés, ha az ablakhoz egy méternél közelebb van az ágy, mert a kiáramló csi az alvó energiáját is viszi magával.

Szintén nagyon fontos, hogy az ágy magasabban legyen és lábakon álljon, hogy alatta legyen elegendő hely a csi áramlásának, ellenkező esetben ébredéskor hát- és ízületi fájdalmaink lehetnek.

Mit jelent a csí?

Őserőt. A feng shui-rendszer alapja ugyanaz az életenergia, amely jól ismert a tradicionális kínai orvoslásból. A csí az emberi szervezetben az energiapályákon, azaz a meridiánokon keresztül áramlik, és ugyanez az energia kering a földben és a levegőben is. A kínaiak úgy tartják, hogy a lakás az emberi szervezet hasonmása, mivel benünk is ugyanaz a csí kering. A csí a feng shui elmélete szerint a lehetőséget hozza be a házba. Ezért minél hosszabban kell keringetnünk a lakásunkban.

Hálószoba-praktikák

Ha kiegyensúlyozott, boldog párkapcsolatra vágyunk, akkor mindenképpen úgy helyezzük el az ágyat és alakítsuk a hálószoba berendezését, hogy kellemesen és nyugodtan tudjunk pihenni.

A nappal folyamán engedjünk be annyi levegőt és napfényt, amennyit csak tudunk, mert feltölti a hálót energiával, arra vigyázzunk azonban, hogy az ágyat ne érje közvetlen napfény, mert akkor túltöltődik, és nem lesz nyugodt az alvás.

A hálószoba területén ne használjunk vizet - akváriumot, csobogót, mert feszültséget szül a házastársak közt. Ráadásul megnöveli a betörés kockázatát, ha az akvárium az ágy mögött van.

A tükörrel is vigyázni kell! Bár sokféle probléma orvoslására jó, arra nagyon vigyázzunk, hogy ne lássuk magunkat benne az ágyból, és ha felkelünk, se essen az első pillantásunk magunkra! Ha a tükör az ágy mögött van, könnyen egy harmadik személyt hozhat a házasságba, és annak felbomlását eredményezheti.A hálószoba yin jellegű terület, a nyugalom és a regeneráció helye, ezért ne vigyünk be sok yang jellegű tárgyat, mert az aktivizálja a környezetet! Faxot, számítógépet, tévét ne helyezzünk el a hálóban!

A szögletes formák helyett ívelt alakzatokat használjunk dekorációnak. Ne harci jeleneteket, vagy háborgó tengert ábrázoló képeket rakjunk ki, hanem családi fényképet vagy virágokat ábrázoló képeket, csendéletet. Ha párosával tesszük a képeket vagy a dísztárgyakat, az a harmónia és a kiegyensúlyozott párkapcsolat jele.Túl sok növényt, vágott virágot ne tartsunk a hálóban, mert oxigénhiányos állapotot okoz!

Az ébredőt fogadja kellemes látvány: egy szép kép, vagy az ablakban látható üde természet. Ha viszont valami negatív, romboló hatású látvány érkezik kintről, akkor inkább takarjuk el rolóval vagy függönnyel!A legfontosabb, hogy békét és nyugalmat leljünk a hálószobában, mert a fontos dolgok ott dőlnek el.

Yin és Yang

A kínai felfogás szerint yin és yang együttműködése biztosítja a mindenség egyensúlyát és összhangját. Ezek egymást kiegészítő, ellentétes töltésű energiák, és egyikük sem létezhet a másik nélkül. A yin-erő mindig ott van a yangban, és fordítva, amint azt az ismert yin-yang jelkép mutatja. Ez a teljesség a taj-csí szimbóluma.

A yin női, hideg, sötét, újhold, ívelt, passzív, édes, ideg-összeroppanás, alvás.

A yang férfi, meleg, világos, telihold, szögletes, aktív, sós, stressz, munka. Ezek nem minőségi kategóriák, és egyik sem jobb a másiknál. Egyszerűen: nem léteznek egymás nélkül, ezért harmóniájukra ügyelni kell.

Gyuris Éva

2004-01-08 20:24:00

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop