Hirdetés

Gerinc

A gerinc testünk fő tartóoszlopa:
24 egymás felett elhelyezkedő csigolyából (7 nyaki, 12 háti, 5 ágyéki), valamint egymással összeforrott keresztcsonti és 3-4 farkcsigolyából áll

gerinc, funkció |

Reumás mozgásszervi betegségek   SubRosa Kiadó | Genti, Gy.

. A csigolyák a tömegesebb csigolyatestből, és a vékony csigolyaívek alkotta gyűrűből állnak. Ezen gyűrűkből tevődik össze a gerinccsatorna, amely a gerincvelő védelmét látja el. A gerincoszlop hossza kb. a testmagasság 40 százaléka.

Három élettani görbülete van: a nyaki és az ágyéki lordózis (előre néző görbület), valamint a háti kifózis (hátrafelé néző görbület). A nyaki görbületnek köszönhetően áll fejünk egyenesen, míg az ágyéki hajlat a két lábon állás és járás kialakulásával van kapcsolatban. A gerinc formája határozza meg az egész test alakját, a fiatalok egyenes, az idősek hajlott tartását; elferdülésekor alakul ki a gerincferdülés, de befolyásolhatja, megzavarhatja a belső szervek élettani működését is.

Az egyes csigolyák közötti rugalmas összeköttetést - amely a gerinc mozgásait lehetővé teszi és segít a külső erőbehatások kivédésében - a csigolyák közti kisízületek és porckorongok biztosítják

.

A csigolya közti porckorong szerepe

A porckorongok (diszkusz intervertebralisz, röviden diszkusz) a csigolyatestek közé szorítva biztosítják, hogy a gerinc, mint egy összenyomott rugó, állandóan a rugalmas feszültség állapotában legyen. Mindegyik porckorong egy belső kocsonyás rugalmas magból (nukleusz pulpozusz), és az ezt körülvevő rostos gyűrűből (annulusz fibrozusz) áll. A belső kocsonyás mag a gerinc mozgásának megfelelően benyomódik és az ezzel ellentétes oldalon pedig kidomborodik. A kocsonyás mag ezen változó, mozgással összefüggő játéka teszi lehetővé a csigolyák mozgását, a gerincmozgást.

A porckorongok ugyanakkor biztosítják a gerinc rugalmasságát a gerinc szalagjaival, izmaival együtt, és felfogják a gerincoszlopot ért lökéseket, rázkódásokat (ugrás, járás stb. során). A porckorongok a gerincoszlop teljes hosszának 25 százalékát teszik ki. Napközben a terhelés hatására lelapulnak (a vízvesztés miatt), éjszakai pihenés után visszanyerik eredeti vastagságukat, ezáltal reggel néhány centiméterrel magasabbak vagyunk, mint este.

. A porckorongokat kívülről szalagok rögzítik a csigolyákhoz.

Hátul a csigolyák közötti összeköttetést két szimmetrikusan elhelyezkedő kisízület biztosítja. Felszínüket, éppúgy, mint a végtagi ízületek esetében, porc borítja. A külső erőbehatást- a rugó, illetve a lengéscsillapító működéséhez hasonlóan - együttesen csillapítja, tompítja az alakváltozásra képes csigolya közi porckorong és a kisízületek.

A gerincoszlopot szalagok és izmok tartják, stabilizálják, és szerepet játszanak a törzs mozgásában is. A fő szalagok a csigolyák elülső és hátsó oldalán futnak végig, ezáltal szilárdan összetartják a csigolyákat. Más szalagok a csigolya közti kisízületeket tartják, erősítik. A szalagok "karbantartásához" rendszeres mozgásra, tornára van szükség, különben elmerevednek, meglazulnak. A hátizmok és a hasizmok biztosítják a törzs különböző irányú mozgásait.

Egy sovány testalkatú személyen vagy egy jól kidolgozott izomzatú sportolón jól láthatóak a gerincoszlop mentén végighúzódó hátegyenesítő izmok (muszkulusz erektor szpiné). Ezen izmok kulcsszerepet játszanak az előrehajlásban, és különösen intenzíven húzódnak össze kiegyenesedéskor, valamint ellenállnak a gravitációnak. A hasizmoknak igen fontos szerepük van az egyenes testtartásban. Miközben nyomást gyakorolnak a hasüregre, kiegyensúlyozzák a hátizmok gerincoszlopra kifejtett hatását.

A meglazult hasizmok következtében előreeső hasi szervek (például lelógó hasnál) ellenállás helyett még húzást is gyakorolnak az ágyéki gerincre.

A gerinc működését a legkisebb funkcionális egységén, az ún. mozgásszegmentumon (metszeten) lehet szemléltetni

. Jól látható, hogy két csigolya mozgása olyan kétkarú emelőhöz hasonlít, melynek forgástengelye a csigolyák közötti kisízületeken (1) halad át, a test súlya a porckorong (2) közvetítésével a csigolyán hat. A mély hátizmok (3) aktív működése jelenti a kiegyensúlyozó erőt.

Az optimális működéshez elengedhetetlen a csigolyákat összekötő szalagok épsége is.

A csigolyaívek alkotta csatornában helyezkedik el a gerincvelő, melyben idegrostok futnak az agyból a test minden részébe, mintegy elektromos vezetékként hálózzák be testünket. A gerincvelő vagy az abból kilépő idegek sérülése bénulást okozhat a megfelelő izmokban.

gerinc, funkció

2002-12-04 18:00:03

No menu item defined, wrong database setup!
Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop