Hirdetés

Thyreoiditis (pajzsmirigy gyulladás)

23 éves lány vagyok! Nemrég thyreoditist diagnosztizáltak nálam, ennek kezelésére Euthyrox 50 mg-ot kaptam, amitől nagyon rosszul lettem! Az összes mellékhatás (erős szívdobogás, remegés, izzadás, stb.) jelentkezett nálam, ezért kardiológiai vizsgálatokra küldtek, melynek diagnózisa a következő:
Jó myocardium funkció, kis telesystoles mitralis prolapsus, kis telesystoles mitralis regurgitacio
A diagnózis felállítása után csak annyit mondtak, hogy szedjek magnéziumot és az Euthyrox mellékhatásainak kiküszöbölésére Huma-Pronolt írtak fel!
Most nem merem bevenni a két gyógyszert együtt, miután elolvastam a Huma-Pronol tájékoztatóját; félek, csak jobban bedobogtatná a szívem! Ön mit javasol?
Ez a diagnózis mennyire súlyos betegségekre utal, mi lehet ennek a végkifejlete és mit kell tennem hogy ne romoljon? Hogy befolyásolhatja ez a betegség az életemet?
Thyreoditis esetén mindenképp kontraindikált a hormon tartalmú fogamzásgátló használata?
Válaszát előre is köszönöm!

|

Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Maga a thyreoiditis csak a pajzsmirigy gyulladását jelenti, önmagában nem jelent sem alul-, sem túlműködést.
Hosszan fennálló, legtöbbször autoimmun eredetű pajzsmirigy-gyulladás eredményezhet alulműködést, melyre az említett gyógyszert kapta, de önmagában erre semmi szükség. Az Euthyrox elhagyása megszünteti a mellékhatásokat, nem újabb gyógyszert kellett volna adni, és másik orvoshoz küldeni. Egyébként az ártalmatlan kis mitralis prolapsus mellett jelentkező szapora szívdobogás kezelésére a béta-blokkoló Huma-Pronol kitűnő, nem "dobogtatja be" a szívét.
Legjobb lenne még egy orvos véleményét kikérni, aki a pontos diagnózis felállítása után válaszolni tud a további kérdéseire. Ezt majd írja meg újból. Addig is javaslom, hogy olvassa el a piros MSD könyvben az idevágó fejezetet.

2005-09-05 19:23:01

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop