Hirdetés

Tiszta a kép?

Nyáron a vakító napfény, télen az irritáló kipufogógázok és a pollenek, a por, a számítógép képernyőjének vibrálása... Nem csoda, ha szemünk megerőltetett, viszket, könnyezik, begyullad. Mikor kell azonnal orvoshoz fordulnunk, hogy elkerüljük a súlyos következményeket? ­ Hogyan kezelhetjük a problémákat természetes úton, illetve mit ajánl a szemész?

szem, látás |

Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Perger, A.

Szemproblémák

A szem a lélek tükre. Nemcsak benyomásokat enged be, ki is bocsát valamit: hangulatunk, érzéseink tükröződnek benne. Ezért kutatjuk a másik tekintetét, próbálunk mélyen a szemébe nézni, s olvasni belőle. Ha a szemet könynyek borítják el, az a lelkünk hogylétéről tudósít. Az íriszdiagnosztika a test tükreként tekinti a szemet, szerveink állapotára enged következtetni. A szemből azonban a karakter és a személyiség jegyei is kiolvashatók. Most nézzük át a leggyakoribb szempanaszokat.

FÁRADT, MEGERŐLTETETT SZEM

Szemünket sok minden meggyötörheti:

  • környezeti ingerek
  • a vakító és a nem elegendő fény
  • a rejtett látáshibák
  • a rossz szemüveg
  • a számítógépes munka
  • a stressz
  • a gyógyszerek (pl. a lelki bajokat gyógyító szerek és az altatók).

KÖTŐHÁRTYA-GYULLADÁS (KONJUNKTIVITISZ)

Normális esetben a kötőhártya megfelelő védelmet nyújt a szemfelületnek. Ennek ellenére a kórokozók és az irritáló anyagok megtapadhatnak a nyálkahártyán, és gyulladást okozhatnak. A szem ilyenkor gyakran bepirosodik, viszket, ég, és néha reggel összeragad. Ez lehet ártalmatlan, de komoly veszélyt is jelenthet a látáserősségre nézve ­ mint ahogyan a sérülések, a szaruhártya-fertőzések, a retinasérülések, a szem belsejében fellépő megnőtt nyomás (glaukoma).

SZÁRAZ SZEM

Normális esetben a könnyek kimossák a szemből az idegen testeket, ellátják a szemet oxigénnel és tápanyagokkal. Ez a nedves réteg azonban megváltozhat, illetve teljesen fel is függesztheti működését. Az embernek ilyenkor olyan érzése van, mintha homok lenne a szemében, gyakran hunyorgunk, hogy a szemet eltakarjuk. Előfordul az is, hogy nagyon könnyezik, ami éppúgy utalhat zavarra.

A LEHETSÉGES OKOK

  • hosszú ideig tartó TV-nézés
  • számítógépezés
  • száraz levegő
  • helytelen táplálkozás
  • allergiák
  • káros anyagok
  • hormonális rendellenességek (az ösztrogén befolyásolja a nyálkahártya nedvességét).

MIKOR FORDULJUNK ORVOSHOZ?

Ha a pirosodás, az égő érzés, a viszketés, a szárazság, illetve a túlzott könnyezés 3 nap elteltével sem múlik el (a házilagos kezelés ellenére), akkor szemésznek kell tisztáznia az okokat. Amennyiben az esetleges első zavarokat nem kezeltetjük ki mielőbb, akkor fennáll a veszélye a tartós károsodásnak, néha még a megvakulásnak is! Ha fájdalom, a látás hirtelen rosszabbodása, hunyorgatás, pislogás, a látómező elcsúszása (kezdődő retinaleválást jelezhet) következik be, feltétlenül fontos, hogy azonnal orvoshoz forduljunk!

TERÁPIÁS 1X1

Szemtorna

A szemtorna masszírozza és nedvesíti a szemgolyót, lazítja az izomzatot: többször egymás után nyissuk tágra a szemünket, majd csukjuk be, körözzünk a szemünkkel jobbra, majd balra, nézzünk fel, le, jobbra, majd balra. Felfrissíti a fáradt szemet.

Elektroakupunktúra

Az elektroakupunktúrás készülék feltárja a testben a betegséggócokat és a nem megfelelően működő területeket (okozhatják pl. dagadt mandulák, krónikus vakbélgyulladás, sebek, mérgek stb.). A készülék az akupunktúrás pontokon méri az elektromos bőrellenállást. Ha ez magasabb, mint a normális, akkor az energia felhalmozódására, vagyis zavarokra lehet következtetni, ha alacsonyabb, akkor bizonyos szervek "elfáradására", működésük csökkenésére. Gyógynövények, tisztítókúrák és homeopátiás szerek segítségével szabályozható az energiaáramlás.

Gyógynövények

A szemvidítófűből és édesköményből készült tea gyulladásgátló hatású: egy-két púpozott teáskanál teafüvet 1/2 l lobogó forró vízzel leforrázunk, 15 percig állni hagyjuk, majd fogyaszthatjuk. Ha szemöblítésre használjuk, tegyünk hozzá kevés sót (akkor az oldat a könny sótartalmához hasonlít). Más háziszerekkel, mint pl. a kamilla, legyünk óvatosak. Még ha kedvező hatású is, sokszor nem alkalmas a szemre, mert izgató anyagokat tartalmazhat.

Homeopátia

Egyelőre nem tisztázott, hogyan hatnak a homeopátiás szerek: az orvosság aktiválja a szervezetet, és ezzel erősebb ellenállásra ösztönzi. Minél pontosabban "tünetre szabott" a bevetett szer, annál hatásosabb: az önmagukban ható szerek nagyon célzottan fejtik ki hatásukat, a komplex szerek nagyobb területeket fednek le, és könnyebben kezelhetők laikusok számára is.

Orvosságok

A szemgyógyszerekkel különösen óvatosnak kell lenni (csecsemőket és kisgyermekeket soha ne kezeljünk otthon)! A gyorsan ható csillapító cseppek segítségével megelőzhetők a komolyabb szenvedések (orvosi előírás nélkül soha ne alkalmazzuk őket 3 napnál tovább). A pirosodás ellen bevethető véredényszűkítő szerek korlátozzák az oxigénellátást. Az A-, B-, C- és K-vitamint tartalmazó szemcseppek (retinavérzések ellen) hiány esetén alkalmazhatók. A legtöbb orvosság tartósítószert tartalmaz, az allergiásoknak ezért ajánlatos egyszeri adagot tartalmazó szert használni. A hosszabb ideig eltartott, már kinyitott gyógyszerekben kórokozók telepedhetnek meg. Feltétlenül vegyük figyelembe a dobozon feltüntetett felhasználhatósági időt!

ELSŐSEGÉLYNYúJTÁS

Irritáló hatású szer került a szembe: a szemet folyó langyos víz alatt belülről kifelé öblítsük ki, közben szemünkkel körözzünk, hogy a kötőhártya minden csücske megtisztuljon. Ezután azonnal forduljunk orvoshoz.

A szemgolyó megütése: A szemész megállapítja, nem sérült-e meg a szem belseje. A vérömlenyeket dörzsöljük be árnikakenőccsel (elősegíti a felszívódást) ­ ám szembe ne kerüljön!

Idegen test a szemben: Fültisztító pálcikával óvatosan távolítsuk el, majd langyos vízzel öblítsük ki a szemet. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, inkább forduljunk orvoshoz ­ ha az idegen testet nem tudjuk eltávolítani, akkor mindig!

Fáradt, égő szem

Mit tehetünk?

1. Olvasásnál gondoljunk a következőkre (a megerőltetés elkerülése miatt): legyen olyan világos, hogy az árnyalatokat is meg tudjuk különböztetni. De kerüljük a túlságosan éles, vakító fényt.

2. Ha a számítógépen dolgozunk: ne állítsuk túl világosra, úgy állítsuk be a képernyőt, hogy csillogásmentesen éles legyen. 45 perc munka után pár percre lazítsuk el a szemet: hoszszabb időre hunyjuk le a szemünket (pl. telefonáláskor).

3. Kézrátétel: tenyerünket nyomás nélkül tegyük a nyitott szemünkre, úgy, hogy ne jusson be fény, és közben lélegezzünk hosszan, mélyeket (ez ellazít és nedvessé teszi a szemgolyót). Szemtorna: többször irányítsuk figyelmünket a távolba, és különböző távolságokban hagyjuk elmerengeni (erősíti a szemizomzatot és - idegeket.)

4. Szemborogatások: kis darab vattát meleg feketeteába mártunk és 15 percre a szemünkre helyezzük (felfrissíti a fáradt szemet). Kis mennyiségű túrót gézlapok közé teszünk, és a becsukott szemünkre tesszük (duzzadáscsökkentő, nyugtató). A túrómaradványokat szemvidítófűből készített teával lemossuk, majd egy-két csészével iszunk is belőle (elkészítését ld. a Terápiás 1X1 c. részben).

5. Gyógyászat:

A látáshibák vizsgálatára és azok korrigálására keressünk fel egy szemészt. A kisebb eltérések okozhatnak szemszárazságot, égő érzést, fejfájást.

Kötőhártya-gyulladás

Mit tehetünk?

Kerüljük az olyan ingereket, amelyek gyulladást okozhatnak: pl. a huzatot, a kipufogógázokat, a klóros uszodai vizet, az állatszőröket, a polleneket, a kozmetikumokat.

Viseljünk megfelelően védő napszemüveget (úszásnál úszószemüveget), használjunk allergén anyagokat nem tartalmazó kozmetikumokat.

Az orvosi intézkedések mellett a következőkkel segíthetünk (konzultáljunk róla a szemésszel): reggel és este öblítsük ki szemünket szemvidítófűből és édesköményből készült teával (elkészítését ld. a gyógynövényekről szóló részben. A szemvidítófűből készült teát meg is ihatjuk, így belsőleg gyógyítjuk magunkat.

Természetes szerek: Léteznek önmagukban ható, illetve komplex homeopátiás szerek tabletta, illetve szemcsepp formájában, a panasz milyenségétől függően.

Száraz szem

Mit tehetünk?

  • Kerüljük a lehetséges kiváltó okokat, mint pl. a száraz levegő (gondoskodjunk róla, hogy a levegőnek megfelelő legyen a páratartalma, az autóban ne irányítsuk az arcunkba a szellőzőket).
  • Használjunk olyan irodai gépeket, amelyek nem bocsátanak ki ózont.
  • Ne tartózkodjunk hosszú ideig a teremben.
  • Válasszunk tartósítószert és enzimeket nem tartalmazó kontaktlencse-ápoló szereket és szemcseppet.
  • Mellőzzük a dohányzást, mert az negatív hatást gyakorol a könnyrétegre.
  • Ha kontaktlencsénk van, ne viseljük egész nap, esetleg teljesen mondjunk le róla (egyes esetekben kiszárítják a szemet).
  • Gyorsan enyhítik a panaszokat a "mesterséges könnyek" (gyógyszertár). Naponta többször cseppentsünk a szemünkbe. Tegyünk nedves fürdőkesztyűt a szemre (nedvesít, csillapít).

Természetes szerek: Léteznek önmagukban ható, illetve komplex homeopátiás szerek tabletta, illetve szemcsepp formájában. Előtte végeztessünk elektroakupunktúrát a diagnózis felállítására és allergiák kezelésére.

Gyógyászat: Rendszeresen ellenőriztessük a veszélyeztetett kötő-, szaru- és ideghártyát. A "mesterséges könnyek" pótolják a hiányzó nedvességet anélkül, hogy szűkítenék a véredényeket. Legjobbak a monokomponensű készítmények, amelyek tartósítószer-mentesek. Súlyos esetekben operációs beavatkozásokra kerülhet sor a könnycsatornát szilikongolyócskákkal elzárják, a könnymirigyet a nyálkahártyával helyettesítik.

MIRE JÓ A SZEMVIDÍTÓFÛ?

Fogyaszthatjuk italként, vagy használhatjuk kenőcsként ­ erősíti a kötőhártyát, megakadályozza és csillapítja a pirosságot és gyulladást.


A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.

szem, látás

2002-07-25 12:56:06

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop