Hirdetés

Zűrzavar a hasban - Zaklatott belek, nehézkes emésztés

Hazánkban szinte minden ötödik ember szenved az IBS kellemetlen tünetcsoportjától anélkül, hogy tudná, mi a baja. Az enyhe fokú bélirritációt úgy tekintjük, mint hétköznapi életünk velejáróját. Kezdetben csak a gyomrunk érzékeny, vagy a székletünk rendszertelen, ám idővel a panaszok egyre súlyosabbá válhatnak!

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(4):41-43   Celsus Kft. | Heinisch, M.

Az IBS pontos kiváltó okát az orvostudomány egyelőre nem tudja meghatározni, valószínű, hogy egyszerre több indok állhat a háttérben, és ezek összjátéka alakítja ki végül a betegség komolyabb formáját.

Mi is az ibs?

Az irritábilis bélszindróma a hagyományos felfogás szerint olyan funkcionális betegség, amelynél nincs kimutatható szervi elváltozás. A legújabb amerikai kutatások a bélben található szerotonin - ingerületátvivő molekula - rendellenes működését teszik felelőssé a tünetek kialakulásáért. Rossz vegetatív beidegzés alakul ki, vagyis zavar támad a bélcsatorna mozgásában: túl gyorssá, vagy túl lassúvá válik, de mindkét esetben görcsökkel jár.

Az IBS az egyik leggyakrabban előforduló pszichoszomatikus tünetcsoport. Legtöbbször a fiatal korosztályt és a nőket érinti, de kísérőjelensége lehet számos más olyan betegségnek, ahol felborul a vegetatív idegrendszer működése.

IBS esetén a bélcsatorna legkülönbözőbb szakaszain - az irritábilis colonszidrómánál például a vastagbélben - a bélfal görcsbe rándul, és emiatt a béltartalom kiürülése problémássá válik.

HASMENÉSES TÍPUSNÁL a táplálék "gyorsan átszalad" a szervezeten.

A SZORULÁSOS TÍPUSNÁL megreked
a béltartalom, és feszíti a beleket. Ilyenkor lelassul a táplálék mozgása. Nehezebben távozik a gyomortartalom, ezért állandó gyomorfájás vagy émelygés keserítheti meg a beteg életét, de jellemző tünet még a puffadás, a vastagbél kanyarulataiban jelentkező éles fájdalom, és a végbél környékén érezhető nyomásérzés.

HASZNOS TUDNI! A székletürítési szokások már az IBS kezdeti szakaszában jelentősen megváltozhatnak: egymást követheti a hasmenés és a székrekedés. Ezért nem biztosított a tápanyagok kellő felszívódása, az érintettnek jelentős testsúlycsökkenése is lehet, egyúttal pedig legyengülhet az immunrendszere.

Mi okozza?

A tünetcsoport pontos kiváltó okait ma még nem ismerjük. Rendszerint három- négy különböző tényező is összejátszik kialakulásában. A kiváltó okok között szerepelhet:

  • öröklött hajlam
  • rossz stressz- feldolgozás
  • élelmiszerekkel vagy adalékanyagaikkal szembeni túlérzékenység
  • szorongáshajlam
  • görcskészség
  • helytelen étkezési szokások
  • mozgáshiány.

Fiatal nők esetében az IBS összefüggésbe hozható az erős menstruációs fájdalommal, de van, akinél a szülés vagy a klimax hozza elő. A panaszok eredete többnyire konkrét életeseményekhez, stresszes helyzetekhez köthető.

A belső feszültséget kiváltó helyzetek a tudatalattiban elraktározódnak, és néha évekkel később testi panaszokban manifesztálódhatnak. Így az IBS oka sem feltétlen friss lelki megterhelés vagy stressz.

Fokozatok...

A LEGENYHÉBB FOKOZAT esetén a páciens pontosan tudja, milyen stresszes élethelyzethez köthetők a tünetei. Ilyen például a vizsgadrukk okozta hasmenéses roham. De gyakori a székrekedés is. Ebben a szakaszban rendszerint az érintettek maguk próbálják kúrálni betegségüket a házipatika segítségével, és ritkán fordulnak orvoshoz.

A SÚLYOSABB ESETEKBENmár nincs egyértelmű kapcsolat az élethelyzetek és a tünetek kialakulása között, a bélműködés felborul, és bármilyen helyzetben ugyanazokat a kellemetlen panaszokat okozza. A páciens gyakran érezhet hascsikarást vagy erős székelési ingert. Ilyenkor két dolog történhet: vagy véget nem érő hasmenésrohamok törnek rá, vagy krónikus székrekedése lesz.

AZ IBS KÖZEPESEN SÚLYOS formájában szenvedő ember úgy érezheti, hogy "semmi sem jön ki a szervezetéből", ezért egy idő után az étvágyát is elveszti. Ilyenkor jellegzetes kísérő tünetté válik az állandó feszültség, a csökkent életkedv vagy akár a depresszió is.

A páciens "ördögi körbe" kerül, hiszen a betegséget a feszültség váltja ki, de a tünetek is feszültséget gerjesztenek. A betegek attól is retteghetnek, hogy a felesleges erőlködéstől sérvük, bélcsavarodásuk vagy aranyerük alakul ki. Különösen zavaró, hogy a hasi görcsök negatívan hatnak a szexuális életre is. Ilyenkor már szükségessé válhat gyógyszerek szedése, de a folyamat még visszafordítható.

Az IBS legsúlyosabb fajtája komolyan rontja az életminőséget, a görcsök még a napi gyógyszerszedés mellett is bármikor, bárhol felléphetnek.

Mi történik az orvosnál?

Az orvosnak először mindenképpen ki kell zárnia a komolyabb betegségeket, ezért szükség van a gasztroenterológiai vizsgálatokra. Ennek legfontosabb része a beteg alapos kikérdezése életmódjáról, étkezési és székletürítési szokásairól, emellett ajánlatos megismerni lelkialkatát is!

A szervi elváltozások kizárásához elkerülhetetlen véranalízist készíttetni, ételallergia- teszteket végeztetni. Ki kell zárni a gyomorfekélyt okozó Helicobacter pylori jelenlétét, és a székletből is ki kell mutatni az esetleges korokozókat, például a Candidát. Meg kell bizonyosodni róla, hogy nem ürül vér a széklettel. Általános vizsgálati módszer a hasi ultrahang is. A gyomorröntgennel a gyomrot és a vékonybél egy részét vizsgálják. Ha ez nem elég, szükség lehet gyomortükrözésre. A vastagbelet és a végbelet kizárólag endoszkópos vizsgálattal lehet feltérképezni. Erre azért van szükség, hogy biztosan kizárhassák a diverticulosist, a fekélyt, a daganatokat vagy a Crohn- betegséget. A gasztroenterológus általában motilitásjavító, puffadásgátló, görcsoldó gyógyszereket ír fel, amelyek enyhítik a funkcionális panaszokat, de adott esetben ideggyógyászhoz is továbbküld eti a beteget a tünetek hátterében fennálló idegesség, depresszió és a stresszel szembeni túlérzékenység miatt.

A gyógyulást elősegítő tényezők

Az orvosnak elegendő időt kell szánnia a kórtörténet megismerésére. Ugyanakkor legjobban a páciens tudja, hogy milyen tényezők okozták a betegségét. Ahhoz, hogy a gyógyulás útjára lépjen, szembe kell néznie problémás tulajdonságaival, hajlamaival, élményeivel. Tudatosítania kell magában, hogy mennyiben felelős a betegség kialakulásáért. Fel kell ismernie azt is, ha ő maga "ragaszkodik a tünetekhez".

Tudni érdemes! Az orvos csak akkor segíthet, ha a beteg tisztázta önmagával az iménti kérdéseket. A cél érdekében érdemes minél több szakember véleményét meghallgatni, mert erről a betegségről ma még nagyon keveset tudunk.

Terápiás lehetőségek

Az IBS azon betegségek közé tartozik, amelyekre kitűnő hatással lehetnek a komplementer medicina módszerei. Az orvos által felírt gyógyszereket a betegség középsúlyos, illetve súlyos fázisában nem lehet mással helyettesíteni. Ugyanakkor nem szabad kialakítani a "betegség képzetét". A panaszokat olyan tünetként kell kezelni, amelyek hátterében nem áll szervi károsodás, ezért jó esély van a gyógyulásra. Sokszor előfordul, hogy a lelki problémák csökkenésével és az életmód átalakításával a panaszok maguktól is megszűnnek!

A legtöbb esetben sokat segíthet:

  • az akupunktúra
  • a reflexológia és a masszázs
  • a távol- keleti mozgásformák gyakorlása
  • a légzésterápia
  • a pozitív életszemléletet erősítő módszerek
  • a kineziológia, a pszichodráma és az NLP.

Általában szükség van a táplálkozási szokások felülvizsgálatára is. Kerülni kell a puffasztó ételeket, nem szabad átmenet nélkül átállni a rostdús táplálkozásra. Az említett túlérzékenység felléphet különböző élelmiszerek, például csípős vagy puffasztó ételek fogyasztása után, de van, akinél a tartósítószerek és a mesterséges adalékok is kiváltják a tüneteket.

Orvosi felügyelet mellett javasolhatók a böjtkúrák, lékúrák, a tehermentesítő napok.

Lényeges! Szakorvosi segítség kell ahhoz, hogy mit kell teljesen elhagyni az étrendből, egyéni érzékenység miatt.

Az IBS- ben szenvedő betegeknek ugyancsak fontos a bő folyadékbevitel. Különösen figyelni kell a szervezetbe bejutó tápanyagok minőségére, mert a hasmenés- domináns IBS- nél alig van idejük felszívódni, míg a székrekedés- domináns IBS- nél a táplálék a szokásosnál is hosszabb ideig maradhat a bélcsatornában. A székrekedés azzal a veszéllyel járhat, hogy olyan anyagok is felszívódnak a pangó béltartalomból, amelyeknek nem lenne szabad a szervezetbe visszakerülniük.

Nem hajlamosít rákra!

Az érintettek sokszor attól félnek, hogy az IBS a bélrendszeri gyulladások, fekélyek és daganatok előzménye lehet, ám a kapcsolat nem bizonyított ezek között a betegségek között! Az IBS- t külön tünetcsoportként kell kezelni.

Növekvő esélyek

A zsíros ételek az esetek nagy részében rontanak a tüneteken, és ugyanez mondható el az alkoholról is. Ám a legtöbb IBS- ben szenvedő páciens jól reagál a gondosan beállított, kímélő - esetleg vegetariánus - étrendre, és ez növeli a gyógyulás esélyeit is.

A természet patikája

Jó eredményeket lehet elérni gyógynövényekkel és gyógyteákkal, de ezeket semmiképpen sem szabad szakember megkérdezése nélkül összeállítani és fogyasztani!

Az ÁNIZS, A BORSMENTA ÉS AZ ÉDESKÖMÉNYcsökkenti a puffadást, a citromfű nyugtatja a beleket, a kamilla regenerálja
a nyálkahártyát. Az orbáncfűnek és a cickafarkfűnek nyugtató hatása van, a szorongást pedig jól oldja a macskagyökér.

A HOMEOPÁTIÁVAL szintén jelentős eredményeket lehet elérni, de csak olyan homeopátiás gyógyszert szabad használni, amit orvos írt fel és szakember állított össze.

EGYÉB: az IBS- es betegeknek kerülniük kell az ülő életmódot, minél többet kell mozogniuk, lehetőleg rendszeresen! Figyelniük kell a légzésükre, mert sokszor már egymagában ezzel is oldhatók a görcsök! Relaxáljanak, meditáljanak, és rendszeresen kiránduljanak! Eközben pedig győzzék meg magukat arról, hogy a túlzott aggodalmaskodás, idegeskedés és a rágódás nem old meg semmit! Csak azzal érdemes törődni, amin hatalmunkban van változtatni, és azt meg is kell tenni! Engedjék el a görcsöket
a tudatukból, és így az emésztőrendszerükből is! Ismerjék meg saját magukat, tudatosítsák belső blokkjaikat és görcseiket, foglalkozzanak traumáik feldolgozásával, amiket már kora gyerekkortól kezdve összegyűjtöttek.

A menstruációs görcsökkel összefüggő IBS- nél ajánlott a menstruációs panaszok rendezése, de kerülni kell a hormonális fogamzásgátlók szedését!

Súlyosbító körülmények

Az IBS kellemetlen tüneteit fokozhatják

  • a fronthatások
  • egyes gyógyszerek
  • a puffasztó ételek,
  • még a normális ételadag elfogyasztása is
  • az idegességgel együtt járó helyzetek, valamint
  • a menstruációs panaszok.

Heinisch Mónika

2005-03-29 22:21:24

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop