Hirdetés

Tejcukor- és szorbit intolerancia

A tejcukor bontása a vékonybél nyálkahártyájában zajlik le, az ott helyet foglaló bontóenzimnek, a laktóznak a működése során. Nem ismerjük az okát, hogy négerekben és dél-amerikaiakban 2-4 éves korra miért szűnik meg a tejcukorbontó képesség, míg az európaiaknál és néhány afrikai törzsben megmarad.

laktóz intolerancia, tejcukor érzékenység, szorbit intolerancia |

Az emésztőrendszer és betegségei   SubRosa Kiadó | Várkonyi, T.

A tejcukorral szemben toleráns felnőtt egyének aránya azokban a populációkban a legnagyobb, amelyek ezer éve fogyasztanak tejet. Úgy tűnik, a tejcukor-intolerancia genetikailag determinált, öröklődő betegség.

A betegség két formáját különböztetjük meg: a veleszületett és a szerzett formát. A két forma között a tejcukorbontó enzim mennyiségi meghatározásával lehet különbséget tenni, mivel veleszületett formában enzimaktivitás nem mutatható ki, a szerzett formában viszont csökkent enzimaktivitás van.

A szerzett forma oka mindig a bélnyálkahártya sérülése, ebből következően egyidejűleg egyéb összetett szénhidrátot bontó enzimek aktivitáscsökkenése is előfordulhat. Mivel a laktóz enzim a legkisebb koncentrációjú, ezért a legérzékenyebb a károsító hatásokkal szemben. Így a cukorbontás zavaraiban a tejcukor iránti érzékenység áll a klinikai tünetek előterében.

A tejcukor-intoleráns felnőtt tünetei: többnyire nem szereti a tejet és korán elhagyja étrendjéből. Jellemző a tejfogyasztást követő bizonytalan hasi, néha görcsös fájdalom, teltségérzés, hányinger, bélzuborgás, haspuffadás, gyakori hasmenés és a felszívódási zavar tünetei.

A tünetek az elfogyasztott mennyiségtől függnek, például a szokásos laboratóriumi vizsgálatok során 75 grammal végzett terhelési prcibánál a laktázhiányosok 80%-óban jelentkeznek a tünetek. A panaszok jelentkezését befolyásolja még a bevitel gyorsasága, a bélnyálkahártya enzimtartalma is. Az el nem bontott cukor nagy koncentrációban jut a vastagbélbe, ahol a bakteriális enzimek segítségével bomlik le. A tejcukor maga is, de bontási termékei, különösen a tejsav és az ecetsav részben ozmotikus hatások révén, részben közvetlenül izgatják a vastagbél nyálkahártyát. A következmény többnyire savanyú hasmenés.

A betegség felismerése elsősorban a tej táplálékból történő megvonására, majd visszaadására bekövetkező klinikai tünetek megfigyelésére alapul. A tejfogyasztáskor intoleranciára utaló panaszokat találunk. A tejcukorral végzett terheléses vizsgálat során a laktózbontáskor a belőle normálisan képződő cukor felszívódása elmarad. Eaenkívül a legmegbízhatóbb módszer a laktóz mennyiségi kimutatása a vékonybélből vett biopsziás mintából. A széklet a tej, vagy csak csupán a tejcukor elfogyasztása után savanyúvá válik.

Újabban már néhány intézetben rutin eljárás a hidrogén-kilégzési teszt segítségével történő indirekt kimutatás. Ennek lényege, hogy amennyiben tejcukor elfogyasztása után a kilégzett levegőben sok a hidrogénion, akkor az azt jelenti, hogybaktériumok bontották el a tejcukrot, mert a normális bontás a laktóz enzim hiányában elmaradt. A rutin orvosi diagnosztikában elegendő lehet a kórelőzmény és a kilégzett levegő hidrogéntartalmának meghatározásával végzett tejcukorterhelés.

A tejcukor-intolerancia kezelése elsősorban a tejcukormentes diéta, ami a friss liofilizált és a tejporkészítményekre egyaránt vonatkozik. Az előemésztett tejtermékek többnyire fogyaszthatók, sőt a főzéshez használt tej kis mennyiségei is megengedhetők.

A szájon át bevitt laktóz-készítmények átmenetileg megszüntetik a tüneteket, ha megfelelő mennyiségben adjuk, de drágák. Ha laktóz-elégtelenségre utaló tünetek vannak, mindig kutassunk a nyálkahártyát károsító hatások után, amelyek az enzimkárosodásokat előidézik - például bakteriális túlnövés a vékonybélben - és szüntessük meg célzott terápiával.

Szorbitol-intolerancia

Említése azért lényeges, mert mesterséges szintézise kereskedelmi célból történik, ételízesítőként van forgalomban és felhasználják gyógyszer-adalékanyagként is. Így naponta találkozhatunk vele. A szorbitol egy speciális alkohol, amely különböző gyümölcsökben és növényekben van jelen. Az elfogyasztott szorbitot igen lassan szívódik fel a vékonybélből, ozmotikus hatást vált ki, s ezáltal hasmenést okoz.

Sok embernek van szorbitol által előidézett tisztázatlan hasi fájdalma és hasmenése. Ezeket a tüneteket a beteg egész életén át tévesen értelmezi, ha nem sikerül diagnosztizálni a betegséget.

laktóz intolerancia, tejcukor érzékenység, szorbit intolerancia

2003-01-21 20:36:49

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop