Hirdetés

A szájüreg, a torok és a garat anatómiája és működése

A szájüreget az alsó és felső fogsor egy külső előcsarnoki részre és magára a szájüregre osztja. Az előcsarnokot kívülről elöl az ajkak, kétoldalt a pofa, belülről a fogsor határolja. A pofa nyálkahártyáján kétoldalt a felső, hátsó fogak magasságában kis nyálkahártyacsomó van, ez a fültőmirigy nyálának kivezető nyílása. A szájüreg fenekét az állkapocs patkóján kifeszülő szájfenéki izom és az azt borító nyálkahártya alkotja.

|

A fül-orr-gége és betegségeik   SubRosa Kiadó | Kovács, A.

A szájüreg fenekének hátsó részét a nyelv képezi. A nyelv alatt kis kidudorodások láthatóak, ezek az áll alatti és az állkapocs alatti nyálmirigyek nyálcsatornáinak nyílásai. A nyelv testét izmok alkotják, ezt nyálkahártya borítja. A nyelv nyálkahártyája rendkívül változatos lehet, általában nedves, fényes, rózsaszínű.

A nyelv torokgyulladások vagy akár gyomorbántalmak esetén átmenetileg fehér, bevont lesz. Krónikus izgalmakra (például dohányzás) felülete fehér, finom, kefeszerű képet mutat: ez a szőrös nyelv, amely erős dohányosoknál fekete lehet (fekete szőrös nyelv). Alkati eredetű a foltos nyelv, olyan, mint a neve: térképnyelv. Máskor dudoros és árkolt lehet. Ezeket az emberek gyakran betegségnek vélik.

A nyelv oldalán és csúcsán alig látható ízlelőbimbók vannak, de hátul V alakban borsszem nagyságúak és jól láthatóak. Ezek a négy alapízt (édes, sós, keserű, savanyú) érzékelő végkészülékek.

A szájüreg felső fala a szájpad. A szájpad elöl kemény, mert alapja csontos, hátul puha és kétoldalt a nyelvgyökre húzódó garatívben végződik. A garatív közepén felül a nyelvcsap lóg, fentről lefelé. A garatívektől hátrafelé a torok kezdődik. Az elülső garatívvel párhuzamosan még egy nyálkahártyaredő, a hátsó garatív van, és a kettő között helyezkedik el a torokmandula (tonsilla palatina).

A mandula voltaképpen egy nyirokcsomó. Felületén behúzódások, árkok láthatók, amelyekkel a felszín nagyban növekszik. A torkunkba kerülő fertőző anyagok először a mandulával találkoznak, amelyben korán beindul az ellenanyagképzés. A mandulában - mint minden nyirokcsomóban - a T típusú fehérvérsejtek termelik az immunfehérjéket (immunglobulinok). A B típusú fehérvérsejtek szaporodása révén baktérium-falósejtek képződnek. A torokban és a garatban körben hasonló nyirokszervecskék vannak, így a garat hátsó falában, az oldalsó garatkötegben, a nyelvgyöki mandulában és az orrmandulában. Ezek egységes rendszert alkotnak (Waldeyer-gyűrű). A mandulák védekező szerepe jelentős, de ha betegség miatt eltávolítjuk azokat, immunrendszerünkben nem keletkezik pótolhatatlan veszteség.

A hátulsó garatív után a garat következik. Ez egy izmos falú, nyálkahártyával bélelt cső, amely három részre tagolódik. A torok magasságában van a középgarat szájunkat kitátva ennek hátsó falát láthatjuk. Itt gyakran észlelünk kis csomócskákat, ezek kis nyirokszervecskék, mint a mandula, kétoldalt még vaskosabb köteget is alkothatnak, és mandulaműtét után sokszor megnagyobbodva átveszik annak szerepét. Felfelé az orrgarat található. Ez az orrüreggel közlekedik. Tetején van az orrmandula (adenoid) és annak két oldalán szájadzik a fülkürt. A túltengő orrmandula olykor elzárhatja a fülkürtöt, és középfül-betegséget eredményez. A középgarattól lefelé az algarat van. Ennek elülső fala a nyelvgyök, amelynek felülete dudoros és a nyelvgyöki mandula van beleágyazva. Az algarat lefelé kettéágazódva elöl a gégében, hátul a nyelőcsőben folytatódik.

Az algarat reflexekben rendkívül gazdag terület. Bonyolult beidegzése révén lehetővé válik a levegő és az étel útjának kettéválasztása. A gégefedő az ételt kétfelé tereli, ugyanakkor az algarat idegvégződései észlelvén a falatot, jelzést juttatnak az agy felé, Az agy a bolygóidegen keresztül "utasítást" küld a gégemozgató izmoknak, hogy a hangszalagok csukásával a légutak záródjanak. Néha, idősebb korban előfordul, hogy ez a mechanizmus csődöt mond. egy kevés étel a gégébe kerül s erős köhögést vált ki.

2002-12-08 11:33:56

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop