Páncél a testen. Pszoriázis - tünetmentesen

A pszoriázis - ismertebb nevén a pikkelysömör - krónikus bőrbetegség. Főként esztétikai kellemetlenségeket okoz. Az orvostudomány mai állása szerint e kór alapja genetikai eredetű, nem gyógyítható... Ám szerencsés esetben különböző kezelésekkel a beteg tünetmentessé tehető!

| Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(10):59-61   Celsus Kft. | Sziebig, T.
Pszoriázis esetén a hámsejtek érési folyamata felgyorsul, körülbelül felére rövidül. Ezáltal az adott felületen viasszerű pikkelyképződéssel járó, nagymértékű elszarusodás következik be, alatta pedig foltokban begyullad a bőr. A betegségben a populáció 1,5-2%-a érintett. Az első tünetek általában 20-30 éves kor között jelennek meg, de gyermekeknél is előfordulhatnak. A pikkelysömörre való hajlam genetikailag örökölhető, de olyanoknál sem kizárt, akiknél nincs családi halmozódás. A betegség megjelenési formáiról, kiváltó okairól és kezelési lehetőségeiről dr. Révész Klaudia bőrgyógyászt kérdeztük.

VÁLTOZATOK PIKKELYSÖMÖRRE

ideál: A test mely területein jelentkezhetnek a pikkelysömör tünetei?

- Leggyakrabban a végtagok, azon belül is a könyök és a térd környéke érintett. Előfordul, hogy a hajas fejbőrön izoláltan jelentkezik a probléma, ez hasonlít a korpásodáshoz, de valójában nem az. A pszoriázis egyik érdekes formája gombásodáshoz hasonló körömtünetről ismerhető fel.

A köröm felületén sárgászöld folt alakul ki, és növekedéskor morzsás anyag távozik alóla. Ám ez nem gomba, hanem a pszoriázisos plakk körömágyban való megjelenése. Szintén erre utaló tünet lehet a hosszanti körömbarázdáltság vagy a körömlemezen keletkezett, tűszúráshoz hasonló kis behúzódások.

A komoly probléma akkor kezdődik, amikor nagyobb foltokban jelennek meg az elváltozások: ezek aztán a széli részeken továbbnőnek, és összeérve hatalmas plakkokká alakulnak. Ilyenkor nem ritka, hogy kísérő tünetként a nyirokcsomók is megduzzadnak.

Előfordul, hogy a betegség az ízületekre is ráhúzódik, fájdalmas duzzanatot okoz. Leggyakrabban a térd és a kéz-láb kisízületei érintettek. Az ilyen esetekhez gyakran társul kötőhártya-gyulladás és/vagy húgy-csőfolyás is.

Speciális esetben nem a hámlás a fő jellemző, hanem az egész testfelületet érintő, erőteljes gyulladás. Ez a pszoriázis legsúlyosabb formája, és kórházi kezelést igényel.

TESTI-LELKI GÓC

ideál: Melyek lehetnek a tüneteket kiváltó okok?

- Sokféle provokáló tényező előfordulhat. Ilyen a szervezetben valahol felbukkanó gyulladás, a hirtelen stresszhelyzet vagy a lelki válság, de még egy egyszerű nyári hasmenés is okozhatja a tünetek megjelenését. Első lépésként mindenképpen érdemes általános góckutatást végeztetni. A szokványos vizsgálatokkal sajnos nem mindig sikerül megtalálni a problémát kiváltó okot. Ilyenkor további speciális módszerek szükségesek. Nagyon fontos a pszichés faktorok felismerése is.

ideál: Gondolom, a betegséggel együtt járó esztétikai probléma is lelki teher!...

- Valóban, a tünetek a mindennapi életben rendkívül zavaróak. A pszoriázisos beteg gyakran kedvezőtlen megítélés alá esik, ha közösségbe megy, annak ellenére, hogy a pikkelysömör nem fertőző - ám ezt kevesen tudják. A hajas fejbőr tünetei a legszembetűnőbbek. Aki testének más területein viseli a tüneteket, sokszor melegben is nyakig begombolkozva jár, mert pszichésen rendkívül rosszul viseli a rá irányuló tekinteteket...

TERÁPIÁS LEHETŐSÉGEK

ideál: Hogyan és milyen eredménnyel lehet kezelni e betegséget?

- Első lépésként a szervezetben lévő gyulladást, gócot kell megszüntetni. Majd a bőrtünetek javulni kezdenek, bár előfordulhat átmeneti rosszabbodás is. Általában ezután indul meg a javulás. Néha hetekig-hónapokig kell folytatni a kezelést. A tünetmentes állapot egyénileg változó ideig tart: van, aki évekre elfelejtheti a betegségét, míg mások csak rövidebb időre szabadulnak meg tüneteiktől.

A pszoriázisra a napozás általában jó hatással van. A tengerparti fürdőzés és napozás különösen hatékony. Leginkább a Holt-tenger ajánlható egyedi klímája és a tengervíz különösen magas só- és gazdag ásványianyag-tartalma miatt.

Emellett tanácsos megváltoztatni az érintett életkörülményeit, mert a lelki tényezők nagyban befolyásolják a betegség kialakulását és mértékét.

Ezenkívül számos külső és belső gyógyszeres kezelés alkalmazható a tünetek enyhítése céljából.

ideál: Aki nem jut el tengerpartra, mire számíthat a gyógyszeres kezelések során?

- Szerencsére kaphatók különböző holt-tengeri só- és iszapkészítmények! Ezen túl a hétköznapi gyakorlatban többnyire szteroidos készítményeket alkalmazzunk a gyulladás megszüntetésére! Hosszú távú, nagy bőrfelületeken való alkalmazásuk azonban mellékhatásokkal jár: károsak a májra, kedvezőtlenül befolyásolhatják az anyagcserét, elvékonyítják a bőrt, lecsökkentik a bőr saját védekezőfunkcióit stb. Ezért, ha egy mód van rá, meg kell próbálni szteroidos anyag nélkül „megfogni" a betegséget. Léteznek olyan készítmények is, amelyek az immunrendszer stimulálásával késztetik a szervezetet a tünetek leküzdésére. Elérhető már kenőcs formájában olyan D-vitamin-származék is, ami szintén hatásos lehet, nagy kiterjedésű, makacs esetekben pedig A-vitamin-származék-tartalmú gyógyszerrel lehet sikerrel kezelni a betegséget. Ez azonban megterheli a májat, tehát csak jó májfunkcióval rendelkező beteg esetében alkalmazható.

A tünetmentesítés időtartamában szintén fontos szerepet játszanak a lelki tényezők! Akiknek sikerül megtalálni, és valamilyen módon kezelni a betegségük hátterében álló pszichés problémákat, sokkal jobbak az esélyei a tünetmentes állapot elérésére és hosszú távú megőrzésére.

Homeopátia segítségével mindkét problémát, tehát a bőrtüneteket és a lelki bajt egyidejűleg is sikeresen lehet kezelni. A megfelelő szer kiválasztása azonban szakavatott orvos feladata.

LELKI BAJ, TESTI JAJ!

A pszichoszomatikával foglalkozó szakemberek szerint minden betegség mögött fellelhető annak lelki oka. Ennek orvoslásával megszabadulhatunk a testi tünetektől. A bőrbetegségek hátterében legtöbbször problémás emberi kapcsolatok állnak. A pikkelysömör esetében az ember önvédelmi célból páncélt növeszt, bezárkózik, lelkileg szinte megközelíthetetlenné válik.

A gyógyító víz

A Holt-tenger partjainál évente több ezer, bőrbetegségben szenvedő beteg kezelteti magát eredményesen. A bibliai tenger a Földközi-tenger szintje alatt 400 méterrel fekszik egy több mint kétmillió évvel ezelőtt kialakult árok mélyén. A földfelszín legmélyebben fekvő területén kialakult tenger

  • vizének sótartalma 25%, ami jóval magasabb bármely tengerénél
  • 21-féle ásványi anyagot tartalmaz, többek között magnéziumot, kalciumot, brómot és káliumot, valamint számos olyan anyagot, melyek más vizekben nem fordulnak elő
  • partján a nap UV-sugarait megszűri az intenzív párolgás miatt kialakult réteg, így a napozás sokkal egészségesebb. Mindez összességében rendkívül hatékony a pikkelysömör kezelésére.

Sziebig Tímea

|
2005-09-30 13:47:54


A pikkelysömörös panaszok enyhítése télen

A pikkelysömörös (prosiasisos) betegek télen még jobban szenvednek a tüneteiktől. A fűtött lakások és irodák száraz levegője viszketést okozhat, a nehéz kabát, sz...


A pikkelysömör helyi kezelése, a fényterápia és a szisztémás kezelés

A pikkelysömör kezelésének legfőbb célja a bőrben lévő hámsejtek képződésének a lassítása, ezáltal csökkenthető a gyulladás és a plakk képződés.


Bioszféraszobákban gyógyulhatnak a betegek Debrecenben

Úgynevezett bioszféraszobákban gyógyulhatnak a gyulladásos bélbetegségben és a pikkelysömörben szenvedő betegek a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centr...


A dohányzás növeli a pikkelysömör kockázatát

A dohányzók körében magasabb a pikkelysömör kialakulásának kockázata, ráadásul ez a már leszokott dohányosokra is igaz - állítják amerikai kutatók.


Pszoriázis mellett nagyobb a szívbetegségek kockázata

Nagyobb a szívartériák elzáródásának kockázata a pszoriázissal élő embereknél - állapították meg amerikai kutatók.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^