Szúnyogcsapda

A meleg beköszöntével megjelennek a vízparti, röpködő "ragadozók": a szúnyogok, a trópusi éghajlaton nyaralók pedig közeli rokonaikkal, a moszkitókkal ismerkedhetnek meg. Róluk mindannyian jól tudjuk, hogy kórokozókat, betegségeket terjesztenek, s a bőrünkön keletkező égető foltokon kívül csípésükkel akár allergiás reakciókat is kiválthatnak...

| Ideál - Reforméletmód magazin 2004 ;16(8):12-13   Celsus Kft. | Dénes, V.
A moszkitók minden olyan élőlényre lecsapnak, aminek/akinek az ereiben meleg vér csörgedezik, ugyanis ebben a testnedvben találják meg a szaporodásukhoz elengedhetetlen "hozzávalókat", fehérjéket. Igazi ragadozók.

BÛNÖS SZÚNYOGNYÁL

A náluk milliószor nagyobb embert is félelem nélkül "támadják meg". Tulajdonképpen maga a csípés nem fáj, meg sem érezzük. A viszkető érzést a hátramaradó szúnyognyál okozza.

Első reakciónk általában a csapkodás, amikor észrevesszük, hogy szúnyogok vagy moszkitók vadásznak ránk. Egy kisebb, zárt szobában remek fegyver lehet ellenük a spray is, de a megoldás mégis az, ha elfedjük a "vér szagát". Igen ám, de hogyan?

A repellensek olyan folyadékok, amelyeknek a fagyáspontjuk magas, vagyis: hatékonyan alkalmazhatóak a szúnyogok ellen. A bőr bekenése után, amikor a levegővel érintkeznek, rögtön "megfagynak", így hűtik annak felületét, vagyis: kémiai összetételüknél fogva megváltoztatják a testfelület hőmérsékletét és nedvességét, így becsapják a rovarok radarjait. Hatásukra még a testkörnyéken lévő levegő hőmérséklete is 1,75 fokkal csökken, azaz megszűnünk létezni a vérszívók számára.

Mindezt jól tudják a szúnyogriasztó-gyártók is. A kérdés csupán az számukra, hogy milyen repellenssel jelenjenek meg a piacon. Léteznek ugyanis szintetikus, illóolajos és növényi olajos-alkoholos alapanyagból gyártott készítmények is.

 • Az első csoportba tartoznak a DEET, DMP és BAP feliratú tubusok. Az ilyen kémiai összetevők tartós védelmet biztosítanak, és ritkábban váltanak ki allergiás bőrreakciókat, mint például az illóolaj-alapú kencék. Hátrányuk azonban, hogy más mellékhatásuk előfordulhat. Kivétel ez alól a BAP, amely eddig semmilyen káros következményt nem "produkált".
 • Az illóolaj-alapú szerek - amelyeket például eukaliptuszból,levendulából,ibolyából vagy borsmentából készítenek - már régóta ismertek. Tartósságuk azonban véges, mivel gyorsan párolognak. Ráadásul nem biztos, hogy mindenki kellemesnek érzi illatukat. Érzékeny bőrűeknek azonban nem ajánlatos ilyen riasztókat használniuk, mert bőrükön esetleg bőrpír, kiütés is megjelenhet.
 • ±A növényi olajok és az alkohol kombinációjából jöttek létre a legmodernebb sprayk. Növényi összetevőként általában kókuszzsírt adagolnak hozzájuk, ily módon bőrápoló s esetenként még napvédő hatásúak is lehetnek. Hatóidejük hosszú, akár hat-nyolc óra is lehet.

ÉRVEK, ELLENÉRVEK

Fontos szempont még, hogy milyen körülmények között alkalmazzuk a rovarirtókat. Csak kifekszünk napozni a balkonra, vagy erősen megizzasztjuk magunkat sportolás közben... Hiszen a szúnyogok akár az egy négyzetcentiméternyi "kezeletlen" felületet is azonnal kiszúrják maguknak.

Fő elvárásunk tehát, hogy a repellens jól "tapadjon" bőrünkre, akár egy lakk. Igen ám, de ne feledjük, hogy kémiai összetevőik szétmarhatják napszemüvegünket, körömlakkunkat, foltot hagyhatnak a perlon- és a nejlonanyagokon, kifakíthatják fürdőlepedőnket. Ráadásul károsíthatják nyálkahártyáinkat, ezáltal szemünk, szánk és orrunk kerül veszélybe... Ráadásul bögöly vagy kullancs ellen újabb szereket kell vásárolnunk. Sajnos biztosan tökéletes megoldást egyetlen szer sem nyújt.

VÉDEKEZZÜNK EGYSZERÛEN!

Európában a szúnyogok mintegy 130 fajtája honos. Az emberi vér élelmianyag számukra, és petéik - melyek száma akár a százezret(!) is elérheti - lerakásához elengedhetetlen. A szúnyogok és a moszkitók áldozataikat testszaguk és izzadságuk, azaz testük kipárolgása alapján ismerik fel.

Az alábbiakban kilenc tanácsot olvashatnak tapasztalt szúnyogvadászoktól a csípések elkerülésére.

 • A legjobb védekezés, ha kevés a szabad bőrfelületünk. Öltözzünk fel jól, takarjunk be minél többet testünkből!
 • Gyakori zuhanyozással csökkenthetjük kipárolgásunkat.
 • A vérszívóknak kedves testszag ellen parfümcsöppekkel is védekezhetünk.
 • B 1 -vitamin-tabletták tartós szedése csökkenti az izzadást - a patikákban többféle kiszerelésben is kapható.
 • Citromszeleteket hintsünk be szegfűszirmokkal, majd helyezzük a szoba közepére! A természetes illatosító megvéd a nemkívánatos betolakodóktól.
 • Ha aromakőre cédrusolajat cseppentünk, s ezt a két ablakszárny közé tesszük, ugyanezt a hatást érjük el.
 • Szintén hatásos, ha bőrünket bedörzsöljük rummal. (Belsőleg használva a rum nem fejt ki szúnyogriasztó hatást!!!)
 • A megfigyelések szerint a szúnyogok nem kedvelik a paradicsom és a cserepes muskátli illatát. Ültessük be velük a teraszt, illetve ott pompázhatnak a balkonládákban és a párkányokon is.
 • A patikákban kapható szerek bőséges kínálata szintén alternatívát nyújt a megoldáshoz: választhatunk a szúnyogriasztó sprayk, kenőcsök vagy gyertyák közül.

Dénes Vanda

EGYÉB CSÍPÉSEK

A gyerekek szeretnek nyáron mezítláb mászkálni. Sokszor - főleg lóherés réteken - méhbe, darázsba léphetnek. Az utóbbi csípése lúgos, ezért savas kémhatású növényekkel és növényi oldatokkal tudjuk jól enyhíteni a módfelett kellemetlen tüneteket (pl. házi kövirózsa levelével, aminek a belseje hordozza a gyógyírt, vagy hagymaszelettel). Ha nincs kéznél ilyesmi, ecettel is bekenhetjük a duzzanatot.

 • A méh- és a hangyacsípések savasak. Itt tehát pont fordítva, lúgos "gyógyszerre" van szükségünk. A méhcsípés helyét kenjük be jéghideg vízben feloldott szódabikarbónával!
 • Tartsunk otthon mindig kalciumot és antihisztamin-hatású krémeket!

FONTOS!

A szúnyogok és a moszkitók igencsak elronthatják nyaralásunkat, ha nem gondoskodunk idejében:

 • spriccelős, sprays vagy kencés szúnyogriasztóról
 • konnektorba dugható, illóolajos űzőszerkezetről
 • a csípések viszketését enyhítő stiftről, krémről, tapaszról vagy golyós utókezelőről

A vízparti nyáréjszakákon legjobb ellenszer a gyertya- vagy fáklyafény, ami nekünk, embereknek romantikus, a repkedő rovaroknak és egyéb "kukkolóknak" viszont riasztó.

HOL CSÍPNEK?

A szúnyogok és a moszkitók összetett érzékelőszerveikkel meg tudják állapítani a levegő hőmérsékletét és nedvességtartalmát. Ebből következtetnek arra, hol lehet számukra alkalmas célpont. Ezt követően megközelítik áldozatukat, és addig köröznek körülötte, amíg megtalálják a vérszívásra alkalmas bőrfelület legvékonyabb részét.

|
2004-07-29 11:22:31


Szakemberek: a kullancs egyetlen csípése is súlyos betegséget okozhat

Érdemes védőoltással védekezni a kullancsok ellen, hiszen a kullancsnak már egyetlen csípése is súlyos betegséget, akár maradandó károsodást is okozhat - mondták el ...


A világ legerősebb mérgű pókja csípett meg egy ausztrál kisfiút

A világ legerősebb mérgű pókja, a tölcsérhálós pók harapott meg egy tízéves ausztrál kisfiút, aki a rekordmennyiségű ellenanyag beadásának köszönhetően túlél...


Két hét alatt 10 embert csípett meg a világ legkisebb, de legmérgezőbb medúzája egy ausztráliai szigeten

Két hét alatt 10 ember csípett meg a világ legkisebb és legmérgezőbb, elviselhetetlen fájdalmat, sőt akár halált is okozó medúzafaja a kelet-ausztráliai Fraser-sziget...


Méhtámadás miatt hunyt el egy kiránduló Arizonában

Méhtámadás következtében hunyt el egy kiránduló férfi az amerikai Arizona államban: több mint ezer szúrás érte, a kórházban belehalt sérüléseibe.


ÁNTSZ: megelőzhetőek a kullancscsípés okozta betegségek

Megelőzhető a kullancscsípés okozta Lyme-kór és a vírusos agyvelőgyulladás, ha az emberek a túrák, séták előtt és után is figyelnek a veszélyekre, illetve tünetek...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^