Ünnepi diétás recept-ajánlat cukorbetegeknek

Hozzávalók: 12-15 db bimbóskel, kb. 30 dkg (kcal 150, CH 18), 50dkg darált sertéslapocka (800, -), 6 vékony szelet száraz fehérkenyér(20, 8), 2 db tojás (140, -), 5 dkg sima liszt (170, 35), 2 dl olaj a sütéshez (180, -), ízesítésre: fokhagymakrém, kis fej vöröshagyma, só, bors, csipet pirospaprika.

diéta, diabetes, cukorbetegség, ünnepi, recept, ételrecept | Gyógy-ír   Kisalföld | Ledó, L.
Különleges vagdalt (4 személyre)

Elkészítése: A bimbóskelt megtisztítom, majd forrásban lévő sósvízben pár percig főzöm és leszűröm. A kenyérszeleteket megáztatom, kicsavarom és a húshoz adom. Beleteszem a külön edénybe leütött tojásokat, a fokhagymakrémet, apróra vágott vöröshagymát, sót, borsot, pirospaprikát. Összedolgozom a masszát, fogok egy kelbimbót és a húsból kis gombócokat formázok, mintha szilvás gombóc lenne. A lisztben megforgatom, és a megforrósított olajban szép sárgára sütöm. Köretként tálalom, de egytál ételnek is kitűnő, ilyenkor rizst vagy sósburgonyát teszek mellé. Előnye, hogy a tálalás előtt jóval elkészíthető, mikróban felmelegíthető, de hidegen is finom. Bimbóskelhelyet karfiollal is készülhet, tízóraira vagy uzsonnára is kínálhatjuk, igen kapós.

Rakott gomba (4 személyre)

Hozzávalók: 40 dkg gomba (kcal 160, CH 12), 20 dkg rizs (690,154), 2 db tojás (140, -), 10 dkg reszelt sajt (290, -), 2 dl energiaszegény tejföl (140, 4), csipet só, bors, apróra vágott zellerzöld, pici pirospaprika, 1 ek. olaj.

Elkészítése: a gombát megtisztítom, vékony szeletekre vágom, és a hagymán a fűszerekkel együtt megpárolom. A rizst teflonedényben egy csipet vegetával előfőzöm. Tűzálló - vagy nagyobb teflon tepsibe rakok egy sor rizst, gazdagon megrakom a gombával, és a tetejére terítem a megmaradt rizst. A tejfölt elkeverem a tojásokkal, ráöntöm a rizsre és egyenletesen elsimítom. Megszórom a reszelt sajttal, és közepes lángon átforrósítom. Akkor kész, ha a sajt kissé olvadni kezd. Gyorsan elkészül, ezért ha tehetjük, csak frissen készítsük.

Szilveszteri falatok

Hozzávalók: 40 dkg nagykarika párizsi (kcal 630, CH -), 10 dkg Ráma margarin (370, CH -), 1 evőkanál üveges torma, 10 dkg daráltdió (650, 12), 10 dkg magozott meggybefőtt vagy mirelit meggy (150,33), 3 db kivi (140, 33).

Elkészítése: A párizsi-szeletekből gyűszűvel vagy kicsi szájú gyógyszeres üveggel lapocskákat szaggatunk, egyet-egyet tormás Rámával megkenek és összeragasztok, de tehetek 3-4 darabot is egymástetejére. Úgy kenek meg a lapocskákat, hogy a széle is Rámás legyen. Megforgatom a darált dióban, egy magozott meggyet teszek a tetejére, és félreteszem. A kivit meghámozom, nagyon vékony szeletekre vágom, tálcára rakom, és minden szeletre teszek egyet az elkészített párizsitoronyból. Jóízű, gyorsan elkészíthető csemege, és ha gyorsan fogy, gyorsan pótolható a kínálótálon.

| diéta, diabetes, cukorbetegség, ünnepi, recept, ételrecept
2002-07-29 11:07:35


Alacsony glikémiás indexű ételek cukorbetegségben

A 2. típusú cukorbetegek étkezési szokásait sokat javíthatja, ha célul azt tűzik ki, hogy naponta meghatározott mennyiségű, alacsony glikémiás indexű ételeket fogyas...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^