fogREND

Valaha a kínaiak rugalmas selyemszállal próbálták sorbaállítani a fogakat. A modern értelemben, vett fogszabályozás csak a század elején, illetve a világháború után indult lényeges fejlődésnek. Ekkor már nem aranyból, hanem különféle fémötvözetekből készültek a fogakra helyezhető készülékek, de robbanásszerűen az elmúlt húsz évben haladt előre e tudomány. Mindez a technikai lehetőségeknek, és a növekvő keresletnek köszönhető, mely leginkább a civilizált országok lakosságának körében jelentkezett. Tévedés lenne azt gondolni, hogy mindössze esztétikai megfontolásból; a rágás hiánya, a csecsemőtáplálkozás nem megfelelő volta, a csírahiányos környezet, és a szorongáson alapuló parafunkciók: köröm- és tollrágás, ujjszopás következtében kialakuló fogazati rendellenességek teszik szükségessé a fogsor művi rendezését. Budapesten például, az elmúlt tíz évben meghétszereződött az allergiás gyerekek száma. Ôk betegségük folyamán "szájlégzőkké" válnak, ezért fogsoruk záródása rossz irányba fejlődik. Ennek eredménye egy jellegzetes hosszúkás arcforma.

Az áhított dupla gyöngysor mosoly! Ragyogó, fehér, szabályos egymásutánban következő természetadta kompozíció ­ már ha nem a fogszakorvos több éves munkáját dicséri. De itt is érvényes a mondás: a végeredmény a lényeg, és ma már csodának tűnő fogszabályozó kezelési eredmények ismeretesek.

Az utóbbi időben megugrott a rágási rendellenességek száma ­ tájékoztat dr.Végh András a Heim Pál Gyermekkórház Állcsont- Orthopédiai és Fogszabályozási Osztály vezető főorvosa. "Az alaptípusokon kívül, mint pl. a bulldogharapás, vagy a hátraesett alsó állcsont, segíteni tudunk az állcsontmeder elfajulásokon, torlódott fogazaton, fogágy gyulladásokon is. Valójában az esztétikum "csak mellékterméke" a munkánknak, persze vitathatatlan, hogy a szép mosoly mindannyiunk számára egészséget, életörömöt sugároz. Fogfehérítést a házilagosan alkalmazható, széles körben és jó minőségben kínált fogkrémeken kívül a fogszabályozóhoz hasonló, éjszakára felhelyezhető, speciális zselés anyagot tartalmazó készülékkel is lehet végezni, de ismert egy olyan korszerű eljárás is, amellyel a fog felületét a saját fognál egy-két árnyalattal világosabb réteggel vonják be. A későbbiekben az a gyermek vagy fiatal, aki viselt rögzített készüléket és figyelhette, mint szépül, rendeződik fogsora ­ szociális helyzettől függetlenül ­ fogakkal, szájegészséggel való törődés szokását, kultúráját átörökíti a következő generációkra".

A mai készülékek már nem kényelmetlenek, sőt motivációs célból már a divat is betört a piacra. Különféle színvariációkban, formatervezett "szájbavalókat" gyártanak, amelyek ­ azon kívül, hogy anyagukban nem irritálják, sértik az ínyt ­, nem terhelik a fogakat, mint a korábbi acélívek. Két szakaszban, minimum 1/2, maximum 3 évig célszerű viselni a készülékeket: először beragasztva, később kivehető formában, csak éjszaka. 18 éves korig a biztosító 85%-ot vállal át a költségekből, de felnőtt korban sem kell végleg lemondani a rendezett fogakról. Bizonyos esetekben, pl.: fogágy betegségeknél, fogvándorlásnál, vagy fogpótlások elkészítésének könnyebbé tételére is alkalmaznak fogszabályozó készülékeket.

2002-08-02 16:09:06
| fogszabályozó, fogsor, Heim Pál Gyermekkórház, fogszabálozás, fogrend

Vissza a tartalomjegyzékhez

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop