Hirdetés

Natúrkozmetikumok - másképp

A természetes alapanyagokból készített natúrkozmetikai szerek listája - népszerűségük okán -egyre bővül. Kérdés azonban, ideillik-e a kínai tűz-krém avagy a marihuánás kence? Ismerkedjünk meg hát e szokatlan szerekkel!

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(9):62-63   Celsus Kft. | Dénes, V.

A kenderből évszázadokon keresztül kötelet, vitorlavásznat készítettek, a kenderolajat pedig a beteg bőr gyógyítására használták. Az idő múlásával azonban betiltották termesztését, mivel kábítószerként is élvezhető. Napjainkban újra felfedezték értékeit, s 1996-ban a brandenburgi parasztok jogot nyertek a bíróság előtt az újratermesztésre. Így a kender újra virágkorát éli. A belőle készült komplett testápoló szett tartalmaz szájra, testre, kézre és arcra való kozmetikumokat egyaránt. Főleg a száraz bőrre ideálisak, hiszen a kenderolaj szokatlanul magas százalékban tartalmaz gamma-linolsavakat.

A SZÍN SZÁMÍT

Sonja Fritz kozmetikus évekig tanulmányozta a színek testre és szellemre gyakorolt hatását, mielőtt megalkotta volna saját termékeit. Megfigyelései során rájött, hogy minél tisztátalanabb a bőr, annál inkább zöld krémre van szüksége. Ezért tinikrémét teából és gingkóból alkotta meg. Tapasztalatai szerint az érett, száraz bőrt a piros és a narancssárga szín ápolja leginkább, mert ezek aktiválják a sejteket. Krémét a vitaminokban gazdag homoktövisből keverte ki. Alapkrémei mellé tisztítótejeket, -maszkokat, -ampullákat is alkotott. Érdekességük, hogy az alapanyagok egymással kombi-nálhatók-keverhetők - arra az esetre, ha nem lenne egyértelmű, hogy a vevőnek milyen színre van szüksége.

SZÁZ SZÁZALÉK TERMÉSZET

A Tautropfen nevű cég konzekvensen kizárólag természetes alapanyagokat használ, még az állati zsiradékokat is mellőzi. Termékei illat-, színezék-, tartósítóanyag-mente-sek. Naptejeikben nincs kémiai UV-szűrő, testápolóik nem tartalmaznak emulgeáló-szert, samponjaik szintetikusszappan-mentesek. Gazdag krémjeik víz nélkül készülnek, így a bőrre tiszta olajok hatnak. Az alapanyagokat biogazdaságokban vásárolják, és ökologikusan dolgozzák fel azokat.

ILLAT A MÚZEUMBÓL

Körülbelül százharminc évvel ezelőtt egy kis hesseni faluban a tartomány legszebb rózsáiból elkezdtek rózsaolajat gyártani. Mivel egy csepp rózsaolajhoz több mint harminc rózsa kell, a szintetikus aromák egy időre kiszorították a tradicionális olajat. A Steinfurthi Rózsamúzeum alkalmazottai azonban a régi dokumentumok alapján felelevenítették a régi hagyományt, hiszen a természetes kivonat egyaránt hat a bőrre és a pszichére. Stimulálja a bőrsejtek osztódását, finomítja a pórusokat, és a rózsaillat jókedvre is derít. Készítményeik: fürdőadalékok, testolaj, rózsavíz, illatolaj és eau de toilette.

TÛZ, VÍZ, FÖLD...

A kínai gyógyászat célja a kozmetikumok esetében is - a bőr selymessé tételén túl - a csí, az életenergia kiegyensúlyozott áramoltatása. Ez csak akkor lehetséges, ha az öt elem - a fa, a tűz, a föld, a fém és a víz -egyensúlyban van. Ezért a zsíros bőrre „fa"-krémet aján lanak, bőrpír esetén pedig a „tűz" segíthet. A pattanások, mitesszerek ellen a „föld" hat, míg a ránctalanításban a fémes és a vizeselemek kombinációja nyújt megoldást.

CSODA - JÓ DRÁGÁN

Max Huber rakétakutató egy robbanás során megsérült: megégett az arca. Bőrének sürgősen speciális krémre volt szüksége, ám mivel ilyet nem talált, nekiállt maga előállítani. Tizenkét évig tartott, míg kikísérletezett egy mixtúrát: tengerialga-kivonatot kevert lucernával, napraforgóval, eukaliptusszal és búzacsírával. Körülbelül hatezer próba után létrejött az optimális receptúra, amely a „Créme de la Mer" nevet kapta. Huber halála után az Estée Lauder megvásárolta a krém leírását. Amerikában kultusszá vált a „Créme de la Mer", mivel csak korlátozott mennyiségben állítják elő.

ALKIMISTÁK KRÉMJE

Alexander von Bernus báró hobbija az volt, hogy gyógyszerészeti és orvosi könyveket gyűjtött. Így talált rá a középkor gyógyszerész-alkimistáinak receptúráira, amik lenyűgözték. Elhatározta, hogy saját maga is előállítja krémjeiket és tinktúráikat. Akkortájt azonban nem volt kereslet ezekre a kencék-re. Nem így napjainkban! Régi kastélya laborjában ismét nagy erőbedobással gyártják kozmetikumait. Az alapanyagokat a kastély kertjében húszféle gyógynövényből és virágból termesztik. A körömvirágot például kizárólag dél körül, a kamillavirágot reggel 6 és 10 óra között „szüretelik", vagyis mindent akkor, amikor a legtöbb energiát tartalmazza. A szirmokat, leveleket selyemkendőn szárítják, később természetes olajokkal elegyítik őket, s napfelkeltekor és holdfelkeltekor kevergetik.

D. V.

2005-09-05 15:56:16

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop