Hirdetés

A pisztácia és a napraforgómag koleszterincsökkentő hatása

Ha valakinek gondja van a koleszterinszintjével, a legjobb csemege, amit fogyaszthat, a pisztácia és a napraforgómag. Egy újonnan megjelent tanulmány szerint ugyanis a legtöbb koleszterincsökkentő fitoszterolt a pisztácia és a napraforgómag tartalmazza.

koleszterin, pisztácia |

InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.

A fitoszterolok olyan növényi eredetű vegyi anyagok, amelyek kémiai szerkezetüket tekintve a koleszterinhez hasonlítanak. Több kísérlet is kimutatta, hogy ezek a növényi anyagok nagy dózisban szedve csökkentik a vér koleszterinszintjét, és csökkentik egyes rákfajták kialakulásának kockázatát is.

Bizonyos élelmiszerekben már egészen alacsony fitoszterolszint is jótékony hatású lehet, ezért igen fontos, hogy a leggyakrabban használt élelmiszereknek kimutassák a fitoszterol-tartalmát, hogy a fogyasztók a maximális előnyhöz juthassanak.

A magvak és a diófélék általában gazdagok fitoszterolokban, de a kutatók szerint mindeddig nem állt rendelkezésre megfelelő elemzés e téren. Az új tanulmány 27 féle magvat és diófélét vizsgált. Bár kiderült, hogy a szezámmag és a búzacsíra tartalmazza a legtöbb fitoszterolt, ezeket önmagukban csak ritkán fogyasztjuk. A csemegeként, önállóan is ehető magvak közül a koleszterinszint csökkentése céljából a leginkább ajánlott a pisztácia és a napraforgómag fogyasztása.

WebMD
koleszterin, pisztácia

2005-12-15 10:55:37

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop