Hirdetés
A pisztácia és a napraforgómag koleszterincsökkentő hatása
Ha valakinek gondja van a koleszterinszintjével, a legjobb csemege, amit fogyaszthat, a pisztácia és a napraforgómag. Egy újonnan megjelent tanulmány szerint ugyanis a legtöbb koleszterincsökkentő fitoszterolt a pisztácia és a napraforgómag tartalmazza.
Bizonyos élelmiszerekben már egészen alacsony fitoszterolszint is jótékony hatású lehet, ezért igen fontos, hogy a leggyakrabban használt élelmiszereknek kimutassák a fitoszterol-tartalmát, hogy a fogyasztók a maximális előnyhöz juthassanak.
A magvak és a diófélék általában gazdagok fitoszterolokban, de a kutatók szerint mindeddig nem állt rendelkezésre megfelelő elemzés e téren. Az új tanulmány 27 féle magvat és diófélét vizsgált. Bár kiderült, hogy a szezámmag és a búzacsíra tartalmazza a legtöbb fitoszterolt, ezeket önmagukban csak ritkán fogyasztjuk. A csemegeként, önállóan is ehető magvak közül a koleszterinszint csökkentése céljából a leginkább ajánlott a pisztácia és a napraforgómag fogyasztása.
WebMD
2005-12-15 10:55:37