Hirdetés

Tenyérakupunktúra

Az akupunktúra több ezer éves kínai gyógymód, mely a test energetikai rendszerében lévő meridiánvonalak mentén tájékozódik. A különféle betegségek kezelésénél pontos előírások alapján, az energiapontok felett vékony tűket vezetnek a bőrbe. A tűszúrások okozta stimuláció célja, hogy harmóniába hozza a szervezet energiáinak működését, s ezáltal segítsen a gyógyulásban. Európában mind ez idáig a test- és a fülakupunktúra vált ismertté és népszerűvé. Ám a Távol-Keleten egyre nagyobb teret hódít a tenyérakupunktúra, melyet hazánkban jelenleg egyetlen orvos - Dr. Balogh Cicke, az 1991 óta Magyarországon praktizáló mongol származású doktornő - alkalmaz, akit a módszerrel kapcsolatos részletekről kérdeztem.

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2004 ;16(3):21-21   Celsus Kft. | Sziebig, T.

ideál : Honnan ered a tenyérakupunktúra?

- 1970-ben Dr. Tae Woo Yoo koreai orvos figyelt fel arra, hogy a kézen - a kézfejen és a tenyéren - megtalálhatók az egész test akupunktúrás pontjai. Erre úgy jött rá, hogy megfigyelte a páciensek tüneteihez mindig kapcsolódik a kéz bizonyos pontjainak fájdalma, érzékenysége . Idővel kitapasztalta, hogy mely betegségekhez mely pontok tartoznak, s szép lassan kirajzolódott előtte a kézen elhelyezkedő emberi test ábrázata.

ideál: A tenyéren és a kézfejen - a testhez hasonlóan - meridiánvonalak mentén helyezkednek-e el az energiapontok?

- Igen a tenyéren találhatók a jin energiát, míg a kézfejen a jang energiát tartalmazó meridiánok. Ezek közül kettő (a központi meridiánok) kulcsfontosságú. Egyik a kormányzómeridián , mely a kézfejen a középső ujj mentén a csuklóig fut. A másik a befogadómeridián , ami viszont a tenyéren található, s szintén a középső ujj vonalán a csuklóig tart. A kormányzómeridián mentén találhatók a gerincoszlophoz tartozó akupunktúrás pontok, míg a befogadómeridiánhoz azon szervek energiapontjai tartoznak, melyek - az emberi testet szemből nézve - a középvonal mentén helyezkednek el, a toroktól kezdve a gyomron át a nemi szervekig.

ideál : Minden esetben megtalálható-e a beteg panaszát indokló, a probléma valódi okát jelölő akupunktúrás pont? Hiszen vannak olyan betegségek, melyeknél a beteg szerv a test más területére sugárzik ki, és ott okoz fájdalmat.

- Létezik egy speciális műszer, mely segít a diagnosztizálásban, mégpedig oly módon, hogy végigpásztázza a beteg kézfelületét, és pontosan megtalálja a fájdalmas területeket. A kézen lévő érzékeny pontok mindig azt jelzik, hogy valójában mely szervnél kell keresni a tünetek kiváltó okát. Így fejfájás esetén precízen meg lehet mondani, hogy melyik nyaki csigolya okozza a panasz és az annak megfelelő energiapontot lehet kezelni. A nyaki csigolyák akupunktúrás pontjai a gerincet jelölő kormányzómeridián mentén találhatók. A kézfejen a középső ujj második ujjpercének kezdetétől indul lefelé a gerinc vonala. Ennek megfelelően a nyaki csigolyák pontjai a második ujjperc tetején - egymás alatt - találhatóak, és egyenként reagálnak a stimulálásra. Ha egy pont érzékenyebben vagy fájdalommal reagál, akkor az annak megfelelő nyaki csigolyánál probléma van.

ideál: Milyen betegségeket lehet gyógyítani tenyérakupunktúrával?

Minden orvosilag diagnosztizálható betegség kezelhető ezzel a módszerrel.

  • A pszichés problémákat - mint a depresszió - is lehet enyhíteni , hiszen az idegrendszer különböző területeinek akupunktúrás pontjai megtalálhatók a kézen.
  • Nagyon eredményes a tenyérakupunktúrával történő fájdalomcsillapítás a gyógyíthatatlan betegségek esetén.
  • Migrén és meddőség kezelésében is jó eredménnyel alkalmazható.

ideál: Hogyan történik a kezelés?

- Miután megkerestük a kézen a betegségnek megfelelő akupunktúrás pontokat, egészen apró, néhány milliméter hosszúságú és hajszálnyi vastagságú tűket szúrunk a megfelelő helyre, és a kezelés ideje alatt ezeket óvatosan masszírozzuk, nyomkodjuk. Így a kis tűk stimulálják az adott ponthoz tartozó szervet, s ezáltal segítenek egyensúlyba hozni a testen belüli energiaáramlást.

ideál: Milyen gyakorisággal javasolt a tenyérakupunktúrás kezelések alkalmazása, és hány percig tart egy kezelés?

- A betegségek nagy többségénél kúraszerű alkalmazást javasolunk, hetente két-három alkalommal fél órát. Egy kúra általában 10 kezelésből áll. Természetesen vannak a megszokottól eltérő esetek, pl. a fájdalomcsillapítás, amikor a kezelés naponta többször megismételhető.

ideál: Milyen előnyei vannak a tenyérakupunktúrának a testakupunktúrával szemben?

  • Sokszor hatásosabb, mint a testakupunktúra.
  • A kéz kezelése sokkal egyszerűbb: nem kell a betegnek levetkőznie, ágyra feküdnie, csupán a kezét kell szabaddá tennie.
  • A kézen könnyebben és pontosabban megtalálhatók az akupunktúrás pontok.
  • Az akupunktúrás kezelések a tenyéren naponta többször megismételhetők, míg a testen nem.

Sziebig Tímea

2004-02-22 11:04:45

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop