Hirdetés

Krónikus kimerültség

Ólmosan fáradt, kimerült - pedig eleget alszik? Ráadásul még tavasz sincs, és nyáron jól feltankolta vitaminraktárait is? A fáradékonyságnak, kimerültségnek ezernyi oka lehet, amit érdemes időben tisztázni és kezelni. Néha a komoly betegségek egyetlen figyelmeztető jele mindössze annyi, hogy csökken a teljesítőképességünk...

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(10):31-33   Celsus Kft. | Sütő, Gy.

A krónikus kimerültség-tünetcsoport sajátossága, hogy tartósan vagy szakaszosan jelentkeik. Tovább tart fél évnél, ami idő alatt az érintett teljesítőképessége csaknem a felére csökken. A test minden részét terheli. Amerikai kutatók a Chronic Fatigue Syndrome - CFS -, azaz krónikus kimerültségszindróma nevet adták a jelenségnek.

GYORSAN TERJEDŐ KÓRSÁG

Már száz évvel ezelőtt felfedezték ezt a betegséget, korábban azonban évszázadokig ideggyengeségnek, neuraszténiának tekintették. A tudomány csak a közelmúltban figyelt fel arra, milyen gyorsan terjed ez a kór. A krónikus fáradtságban szenvedők száma ma már ugyanolyan ütemben növekszik, mint az allergiásoké.

Kialakulásának lehetséges okai a krónikus vírusos fertőzések, az ételallergia, a mellékvese rendellenes működése.

Jellegzetes tünetei: alvásprobléma, nyirokcsomó-duzzadás és/vagy enyhe láz.

A probléma súlyosbodásával jelentkezhet még: remegés, izzadás, görcsök, hányás, érzékcsalódás és hallucináció, depresszió, tartós fogyás, valamint keringési zavar.

ÁRULKODÓ TÜNETEK

A tünetek jelentkezése jellemző módon meghatározott időponthoz köthető. A fáradékonyságon kívül felismerhető még a tompa izomfájdalomról, a test több tájékán jelentkező, általános fájdalomról - ezekhez nem társul sem vörösödés, sem duzzanat. Sokan panaszkodnak még alvási nehézségre, bizonytalan fejfájásra, torokfájásra, nyirokcsomó-duzzadásra és/vagy enyhe lázra, amelynek hátterében gyulladás nem igazolható. Egyes tevékenységek után, melyeket a betegség előtt az érintett könnyedén elvégzett, a krónikus fáradtság akár 24 óráig is eltarthat. Fokozott fényérzékenység, átmeneti látótérkiesés, gondolkodásbeli vagy összpontosítási zavar szintén megfigyelhető.

JEGYEZZÜK MEG! A csecsemők és kisgyermekek is veszélyeztetettek. A szülőknek fel kell figyelniük arra, ha gyermeküknél tej vagy tojás fogyasztását követően allergiás reakció vagy tartós fáradékonyság alakul ki!

TÍPUSTAN

  • Túlterheltség következménye: a kimerültség egy részénél nincs a háttérben diagnosztizálható betegség. Ilyenkor a legfőbb kiváltó ok a túlterheltség és az immunrendszer gyengesége. Elsősorban teljesítményközpontú embereknél, több területen helytálló nőknél fordul elő.

A kutatók az immunrendszer fokozatos kimerülését, valamint túlterheltségét teszik felelőssé a kialakult állapotért.

  • Kísérőjelenség: máskor valamilyen betegség kísérőjelensége a krónikus kimerültség -ilyenkor feltétlenül orvoshoz kell fordulni kivizsgálás céljából, hogy megelőzhetőek legyenek a későbbi bajok!

Súlyos vírusos fertőzések- például influenza, májgyulladás - után is jelentkezhet nagyfokú fáradékonyság. Okozhatja vérszegénység is, mivel ilyenkor a szívnek és a tüdőnek többet kell dolgoznia, hogy elegendő oxigénhez jussanak a sejtek. Kialakulhat még hosszan tartó fertőző betegségeinél - tuberkulózisnál, gümőkórnál -, belső elválasztású mirigyek betegségeknél - cukorbetegség vagy pajzsmirigy-túlműködés esetén -, légzési nehézségekkel járó betegségnél - asztma, krónikus légcsőhurut -, szívproblémáknál - amikor a szív gyengén vagy kevésbé hatékonyan képes pumpálni a vért -, elmebetegségeknél - például súlyos szorongás, depresszió esetén.

További, fáradékonysághoz vezető okok lehetnek még:

  • öröklött vagy szerzett immungyengeség
  • a környezet szennyezettsége
  • szociális körülmények: magány, társadalmi elszigeteltség, félelem szeretteink elvesztésétől stb.

HOGYAN KEZELHETŐ?

A szakemberek általában kombinált terápiát javasolnak a krónikus fáradtság kezelésére, amelybe beletartozik az életmód pozitív irányú megváltoztatása. A krónikus fáradtság orvoslására minden olyan eljárás alkalmazható, ami a test és a lélek felfrissülését szolgálja. Ide sorolható például az egészséges étrend összeállítása, a stresszoldás különböző változatai - kineziológia, akupunktúra, masszázs stb. -, a rendszeres testedzés, a gyógyszeres kezelés és a lelkisegély. Mindenkinek lehetősége van arra, hogy saját alkatának és szemléletének megfelelően válassza ki a legmegfelelőbb gyógymódot!

  • MOZGÁSSAL: a rendszeres testmozgás fejleszti az állóképességet, frissességérzetet biztosít, így segítségével csökkenthető a fáradékonyság. Sok páciens számolt már be arról, hogy mérsékelt terhelést jelentő mozgásformák, például séta, gimnasztika végzése után jobban érezte magát. Ajánlatos a fizikai terhelést fokozatosan növelni, nehogy a kezdeti túlerőltetés elvegye a kedvet az örömet nyújtó mozgástól.
  • ALVÁSSAL: nagyon fontos az alvás is, hiszen lehetővé teszi, hogy szervezetünk megújuljon, regenerálódjon: a salakanyagok távozzanak, az enzimkészlet feltöltődjön, a szervezetünket ért támadások okozta károk elháruljanak - érzelmi vonalon pedig hozzájárul ahhoz, hogy megszabaduljunk a stressztől, és túltegyük magunkat a traumákon.

LEGYÜNK ÓVATOSAK! Ideiglenesen szedhetünk ugyan altatókat, de közben ne feledjük, hogy ezek a kemikáliák huzamosabb idő elteltével csak súlyosbítják a krónikus kimerültség állapotát, ugyanis épp az álmodással együtt járó, könnyű alvási szakasz idejét rövidítik le, amikor az érzelmi élményeinket - beleértve a negatívakat is - feldolgozhatjuk.

  • VITAMINNAL: az orvosi vizsgálatok során sokszor az derül ki, hogy a kimerültséget a B 12 -vitamin hiánya okozza. Ez a vitamin nélkülözhetetlen eleme a vérképzésnek, segíti a vörösvértestek képződését és regenerálódását, a stresszellenes hormon termelését, és szükséges az idegrendszer normális működéséhez. Megtalálható a tejben, a sajtfélékben, a tojásban, a májban, a leveles zöldségekben, a gyümölcsökben, az élesztőben.
  • ÁSVÁNYI ANYAGGAL: a magnézium fontos az ideg- és izomműködéshez, több mint 300 létszükségletű enzimet aktivál, nyugtató, lazító hatású, javítja a szellemi és fizikai teljesítőképességet, valamint az alvást. Nagy mennyiségben megtalálható a tenger gyümölcseiben, gabonafélékben, csokoládéban, a fehér kenyérben, az aszalt gyümölcsökben és a friss gyümölcsök közül elsősorban a banánban.
  • GYÓGYNÖVÉNYEKKEL: a gyógynövények közül az édesgyökér enyhíti a stresszes feszültséget, s egyúttal serkenti az adrenalintermelést, az ázsiai ginszeng pedig erősíti a szervezet stresszel szembeni védekezőrendszerének működését és a hormonháztartását. A citromfű, levendula, orbáncfű, komló és hársvirág is harmonizál, oldja a stressz okozta feszültséget.

Sütő Gyöngyi

2005-09-30 11:13:36

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop