Hirdetés

A kolon-hidroterápia (KHT)

A vastagbél vízterápiáját (kolon-hidroterápia) az USA-ban fejlesztették ki emésztőrendszeri- és anyagcsere-betegségek kezelési céljából. A vastagbélben normális körülmények között többféle baktériumból álló ún. "baktériumflóra" található.

|

A rossz emésztés, valamint a túlzott mértékű antibiotikum és szteroid tartalmú gyógyszerfogyasztás felborítja a bélbaktériumok egyensúlyát egyes csírák elszaporodnak, mások kipusztulnak és olyan káros baktériumok, gombák telepednek meg, melyek az egészséges bélrendszerben nincsenek jelen. Ezzel tovább csökken az immunrendszer aktivitása, zavart szenved folsav, a biotin, a K- és B-vitaminháztartás, illetve felerősödnek az erjedési és rothadási folyamatok, vagyis tovább fokozódik a "mérgező" hatású anyagok termelődése és felszívódása. A renyhe bélműködést mind többen próbálják hashajtók szedésével kompenzálni; azok rendszeres használata viszont tovább rontja a bél simaizmainak aktivitását, ezenkívül pedig nagymértékű elektrolit (Na, K, Ca, Mg, Cl)- és nyomelem veszteséget okoz.

Mit kell még tudni róla?

Egy kolon-hidroterápiás ülés kb. egy órát vesz igénybe. Bár néhány terapeuta szerint 30 perc is elég, valójában inkább háromnegyed órára van szükség ahhoz, hogy a víz ingerlő hatására a lerakódott rétegek fellazuljanak és kisebb-nagyobb darabokban elkezdjenek kiürülni. Az ennél jóval hosszabb kezelés viszont túlzott terheket ró a vízháztartásra, miközben sok ásványi só és egyéb tápanyag távozik a szervezetbol.

Egyéntol függő, mennyi alkalomra van szükség, míg a vastagbél kitisztul. Általában 8-10 kezelésből álló sorozattal szokás kezdeni, és fontos, hogy az első két-három alkalom között csak kevés idő teljék el. A megkeményedett, vulkanizált kaucsukszerű béltartalomnak többszöri alapos áztatásra van szüksége, míg annyira felpuhul, hogy a víz már képes lesodorni róla kisebb darabokat. Ha egyik kezelés gyors egymásutánban követi a másikat, a vastagbélnek nincs lehetősége arra, hogy korábbi állapotába visszatérjen, így hatásosabb a terápia.

Gyakran felvetődik a kérdés, fájdalmas-e a kolon-hidroterápiás eljárás. Erre azt lehetne válaszolni, hogy a kezelés nem okoz nagyobb kényelmetlenséget, mint egy normál székletürítés, sőt sokszor valójában kellemesebb annál. Bár a víz bevezetése során időnként érdekes, csobogásszerű hangokat ad a bél, és a bezáródott gázok miatt enyhe alhasi görcsök is felléphetnek, ám ezek múló kellemetlenségnek tekinthetők.

Az ülés befejezése után a páciensnek még szüksége van egy kis idore, amíg kipiheni magát és a visszamaradt salakanyagot kiüríti.

Széles körben elterjedt az a vélemény, hogy a kolon-hidroterápia - mivel megzavarja a bélflórát - többet árt, mint használ a szervezetnek. Valójában azonban azáltal, hogy megtisztítja a bélfalat az évek során felhalmozódott lerakódásoktól, elősegíti a létfontos baktériumok beágyazódását, ugyanakkor kitakarítja a kóros csírákat, és így egy egészségesebb bélflóra kialakulásának feltételét teremti meg. A bélflóra regenerálása, rendezése céljából a kúrát követően bélbaktériumokat tartalmazó készítményeket célszerű egy ideig szedni.

A krónkikus panaszokkal küszködők számára évente egy alkalommal legalább 10-15 kezelésből álló kúrát tanácsos rendszeresen végeztetni, fenntartásként pedig 3-4 havonta 2-3 kezelést szokás ajánlani. Aki azonban csak megelőzésszerűen, vagy tisztítókúrák részeként szeretné a kolon-hidroterápiát elvégeztetni, annak 3-5 alkalom is elegendő lehet.

Kinek ajánjuk?

  • krónikus székrekedés vagy hasmenés
  • divertikulózis, divertikulitisz
  • krónikus puffadás, teltségérzet
  • kolitisz (vastagbélgyulladás)
  • reuma, PCP
  • allergiák
  • asztma bronchiale
  • krónikus felső légúti, húgyúti és kismedencei gyulladások
  • májbetegségek
  • fejfájás, migrén
  • daganatos megbetegedések kiegészítő kezelésére
  • bőrbetegségek aknék, pszoriazis, ekcéma
  • gombásodás, bélférgesség
  • fáradékonyság, kimerültség, depresszió
  • böjtkúrák, fogyókúrák hatásfokának javítására.

A KHT nagyon hatásos módszer az emésztőrendszer működésének helyreállítására, a táplálkozás és az életmód reformja nélkül azonban nem várható még a rendszeres kúráktól sem tartós hatás. Súlyosabb "autointoxikációs"  állapotokban tanácsos a kezeléseket böjtkúrával összekapcsolni. Olyankor ugyanis nemcsak a bélen, hanem a vesén, májon, bőrön és tüdőn keresztül történő salakanyag kiválasztás is fokozódik.

2005-02-23 21:37:54

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop