Hirdetés

Mi is az a kineziológia?

Ha egy mondatban akarok válaszolni a kérdésre, akkor azt tudom mondani, hogy az izomtesztelés segítségével az embert ért stresszt oldja. A kineziológiai kezelést éppen ezért oldásnak nevezzük. Ez az egymondatos válasz   újabb kérdések megfogalmazását indítja el.

|

1.Mi a stressz?

Minden olyan helyzet, amikor az ember úgy érzi, hogy az adott helyzet követelményei, lehetőségei, képessége, elvárásai nem egyeznek meg. Ez feszültséget kelt bennünk, ami a testünkben lejátszódó fiziológiai változások eredménye. Stresszhatás esetén az agy utasítására a test különböző szervei hormonokat kezdenek termelni, amik a véráramlás segítségével eljutnak a test összes sejtjéhez. Ezek a hormonok készenléti állapotba hozzák a testet azért, hogy reagálni tudjon az őt ért hatásokra.  

Az ember személyiségének van egy tudatos és egy tudatalatti része. A tudatos részünk akkor működik, amikor például figyelmesen olvasunk egy könyvet, vagy szándékosan megpróbáljuk kikerülni a számunkra kellemetlen dolgokat. Ám van a személyiségünknek egy része, aminek nem vagyunk tudatában! Itt raktározódnak a kellemetlen élmények, az életünknek azok a mozzanatai, amikre nem fordítunk annyi energiát, hogy mélyebben foglalkozzunk velük, megjegyezzük őket. Tehát a tudatalatti egy bizonyos szűrőfunkciót lát el. Az a szerepe, hogy megvédjen bennünket a naponta ránk zúduló információtömegtől és megóvjon a gyötrő kellemetlen élményektől. Ha ez a védelem tökéletesen működne, akkor teljesen elfelejtenénk az életünk során bennünket ért negatív eseményeket. Sajnos, nem így működünk.

2. Mi az izomteszt?

A kineziológia kidolgozója, dr. George Goodheart kiropraktikával foglalkozott. A kiropraktikában a fájdalmat és az energia kiegyensúlyozatlanságát a csontokkal diagnosztizálják. Ezen gyógymóddal azt az izmot kezelik, amelyik görcsös. Ám dr. Goodheart a munkája során rájött, hogy nem biztos, hogy a görcsös izom a felelős a fájdalomért, hanem inkább a párja, a szemben lévő izom. Ennek az izomnak alacsony a tónusa és ezért nem tudja a szükséges ellenállást kifejteni. Ezért keletkezik a másik izomban görcs. Mint a testben minden szervnek, az izmoknak is harmonikusan együtt kell működniük, hogy az energiaáramlás zavartalan legyen, így biztosítva a szervezet egyensúlyi állapotát. Az oldás során a gyenge izomválasz segítségével találjuk meg a probléma okát, keletkezési időpontját, okozóját. Ha a feltárt problémát a megfelelő korrekcióval korrigáljuk, akkor az újratesztelés alkalmával az izom már erősnek fog mutatkozni.

3. Milyen problémák megoldására jó a kineziológia?

Ha ezt a kérdést is röviden akarnám megválaszolni, akkor azt mondhatnám, hogy minden olyan életvezetési problémára, ami zavar bennünket, és valóban akarjuk a megváltoztatását.

Mint már említettem, minden probléma okozója a stressz. A stressz elakadást okoz. Azokon a területeken, ahol a sérülés ért bennünket, lelki vakfoltok keletkeznek. Képtelenek vagyunk a feladatok megoldására. Ez megnyilvánulhat egészen konkrétan, például gyerekeknél olvasási problémákban, de elvontabban is megjelenhet, például önbizalomhiányban. A feladat az, hogy megtaláljuk és megszüntessük ezeket a vakfoltokat. Egészen apró dolgok elvezethetnek olyan problémákhoz, amik egész életünket megkeserítik. Az is előfordulhat, hogy egy nagyobb probléma megoldása azt eredményezi, hogy a mindennapi kis konfliktusok, problémák közül néhány "magától" megoldódik.

A kineziológiát a következő problémáknál ajánljuk:

  • stresszoldás
  • dyslexia
  • tanulási problémák
  • félelmek, szorongások, fóbiák
  • önértékelési zavarok
  • pszichoszomatikus eredetű betegségek
  • életvezetési problémák
  • szenvedélybetegségek
  • fizikai és lelki traumák
  • pánikbetegség

Dr. Balaicza Erika

2005-02-23 23:16:20

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop