Hirdetés

Kímélje és ápolja bőrét! - Tartósan barnán

A szoláriumszezonban, hacsak egy hetet is kihagyunk, máris fakónak tűnik a bőrünk. Szabadságunk két hete alatt nagy nehezen lebarnulunk, ám egy kurta hét az irodában - és újra fehéren világítunk. Pedig vannak trükkök, amelyekkel megőrizhetjük bőrünk barnaságát, úgy, hogy közben ápoljuk is azt...

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2004 ;16(6):52-53   Celsus Kft. | Dénes, V.

Egy hónappal a nyaralás után mindenki új bőrbe bújik. Felső hámrétegünk regenerálódása ugyanis ennyi ideig tart. Bőrsejtjeink belülről kifelé képződnek, majd, amikor a felszínre jutnak, elszarusodnak és elhalnak. Új bőrünk tehát "nincs lebarnulva".

Bőrnyűvő UV

Aki azt szeretné, hogy egészséges barnasága tovább tartson, már a szabadsága alatt kezdje el a gondos bőrápolást!

Ám mindenekelőtt azt érdemes az eszünkbe vésnünk: a déli nap nem csak barnít, hanem éget is, és öregíti a bőrt! A természetes fényben fürdőzők bőrfelszíne nem csak megvastagszik, hanem kissé meg is ráncosodik.

A bőrünk barnaságáért felelős színanyag, a melanin termelődése fokozza a "fény-bőrkeményedés" létrejöttét is, mivel a káros környezeti hatások és az UV-sugárzás ellen bőrünk úgy védekezik, hogy kissé megkeményedik. Ha nem kellő elővigyázatossággal napozunk, emiatt érezhetjük úgy, hogy sprőd, fénytelen. A naptól egyébként is megviseltebb: könnyebben izzad, felpuhul a hőségtől, és az állandó fürdés miatt veszít vízmegkötő képességéből.

Tudta-e?

  • A napozószereken feltüntetett fényvédő faktor azt jelenti, hogy az adott terméket használva mennyivel hosszabb ideig tartózkodhatunk a napon. Ha valakinek kevésbé érzékeny, barna a bőre, körülbelül 20-30 percig sütkérezhet következmények nélkül. Amennyiben 12-es faktorszámú napvédőt használ, ez az idő megtizenkétszereződik, azaz 4-6 órát napozhat kockázatmentesen.
  • Minél messzebb vagyunk északra, illetve délre az Egyenlítőtől, annál kisebb az UV-sugárzás.
  • Bár az elvékonyodó ózonréteg káros hatásai mindenhol érzékelhetőek, elsősorban a déli féltekét sújtják, ezért, aki Ausztráliában, esetleg Dél-Amerikában szeretne napfürdőzni, különösen figyeljen oda a megfelelő fényvédelemre! De az Észak-Afrikában, a Kanári-szigeteken, a Karib-tengeren és a Hawaii-szigeteken megfordulók se feledkezhetnek meg erről!
  • Senkinek sem ajánlott napozás előtt illatosító kozmetikumokat használnia! A parfümök, dezodorok ugyanis olyan fényérzékeny anyagokat tartalmazhatnak, amelyek foltos pigmentképződést okozhatnak a bőrön.
  • Bizonyos gyógyszerek is növelik a fényérzékenységet, ilyenek például a fogamzásgátlók, a hormontartalmú készítmények, illetve az antibiotikumok. Akik ilyen gyógyszereket szednek, inkább óvakodjanak a napfénytől!

Bőrbarát ápolás

Nem kérdés, hogy minden napfürdőzés után ajánlatos tusolnunk, de nem mindegy ám, hogy miként és mivel! Tisztálkodjunk bőrkímélő módon és nagyon alaposan! Ügyeljünk arra, nehogy bőrünk kilúgozódjon! Ehhez nem túl forró, nem túl hideg vízben, és csak rövid ideig szabad tusolnunk, s gyengéden ápoló fürdőszereket kell használnunk, de úgy, hogy sem izzadság, sem só, sem szennyeződés, de még napozószer-maradvány sem maradhat rajtunk.

Bőrünk selymességéért sokat tehetünk, ha tusoláskor természetes alapanyagú luffaszivaccsal vagy szizálkesztyűvel is átdörzsöljük testünket. Ezután következhet az alapos krémezés.

Ma már mindenhol kapni after sun készítményeket. Ne higgye azt senki sem, hogy ez luxus! Ha ilyet használunk, ősszel és télen kevesebb táplálókrémet kell majd magunkra kennünk. A napfürdőzésben megfáradt bőrünket a speciális összetételű az after sun krémek - mivel pompás hidratálók - jobban védik, nyugtatják. Többségük kollagént, regenerálóanyagokat, E-vitamint, A-vitamint, aloe verát, pantenolt és allantoint is tartalmaz, mégpedig hűsítő gél vagy olaj-a-vízben formában.

A fentiek miatt javasoljuk, hogy nyaralás után még két-három hétig otthon is használja ezeket a szereket. A rendszeres ápolásnak köszönhetően bőre simább, frissebb lesz, barnasága intenzívebbnek fog látszani. Az pedig már csak hab a tortán, hogy mivel lassul a hámsejtjei elszarusodása, vízparti barnasága is egy kicsit tovább fog tartani.

Szolárium vagy önbarnítók?

Ha azt szeretné, hogy hetekkel később is úgy tűnjön, most jött vissza a nyaralásból, nincs mese: szoláriumba kell(ene) járnia! Elég néhány "emlékeztető" szolizás - feltéve, hogy a bőre alapvetően nem világos. Persze a műnapozás után is ugyanúgy kell ügyelnie a testápolásra! Ekkor azonban már nem a napozás szabályai szerint, hanem a gépet gyártók ajánlása alapján. Máskülönben bőre gyorsan öregedni kezd! Bőrünk ugyanis nem felejt, megjegyzi az őt érő káros behatásokat.

Akiknek nincs ínyükre a műnapozás, nincs idejük nyaralni, napozni, vagy világos bőrük miatt nem járhatnak szoláriumba, azoknak remek alternatívát jelentenek az önbarnítók, amelyek bőrápoló szereket is tartalmaznak.

Az önbarnítókkal beszerzett sportos barnaságot a bőrazonos keratinnak köszönhetjük, ami arra serkenti hámsejtjeinket, hogy intenzívebben válasszák ki a színanyagokat. Az önbarnítók összetevői nem károsítják bőrünket, és könnyen, otthon is alkalmazhatók. Persze eltart egy-két órát, amíg a kémiai reakció beindul - függetlenül attól, hogy bőrünk világos vagy sötét, tehát a korábbi napozásunktól. Az önbarnító krém sem rövid, sem hosszú távon nem károsítja bőrünket, arcunkra mégis inkább a speciális, gél formájú szereket használjuk, a testünkre viszont jó a tej is. Minden készítmény tartalmaz folyadékmegkötőket, szabadgyök-megkötőket, E-vitamint, UV A- és UV B-szűrőket. Ez utóbbi azonban nem jelenti azt, hogy - mint a természetes barnaság - véd is a napfénytől és a leégéstől.

Az önbarnító használata előtt alaposan mossuk meg, tisztítsuk- és radírozzuk le kezelendő bőrfelületünket! A lazább vagy félig elhalt hámsejteket távolítsuk el, mert foltosodást okozhatnak! Alaposan szárítsuk meg bőrünket, nehogy valamilyen, rajta maradt folyadéktól feloldódjon az önbarnító! Arra is gondoljunk, hogy a határvonalakat - például a hajas fejbőrünknél - később csak színezett alapozóval tudjuk majd korrigálni. Az önbarnító felvitele után a kezünket gyorsan és alaposan mossuk meg, különben az arcunknál erősebb, intenzívebb árnyalatot kap.

Ha a krémezést 2-3 órával az első felvitel után megismételjük, hámsejtjeink feltöltődnek az önbarnítóval, és különösen szép, egyenletes tónust érhetünk el. Erre azért is fontos ügyelnünk, mert az önbarnítót nem tudjuk sem lemosni, sem lekoptatni, csak a hámsejtek természetes elhalásával tűnik el. (Azaz pár nap után kivilágosodik, és csak két hét múlva áll vissza az eredeti állapot.) Egészséges bőr és gondos ápolás esetén azonban újra és újra használhatjuk kedvenc önbarnító készítményünket.

Önbarnító-tippek

  • Mivel hajszálaink is keratinból állnak, az önbarnítóknak köszönhetően ezek is sötétebbek lesznek. A szájunk fölötti apró szőröket ezért érdemes előbb eltávolíttatni. Epiláltassuk a lábainkat is, a hajunk tövénél pedig nagyon óvatosan vigyük fel a krémet.
  • A színintenzitás elsősorban nem a készítmény típusától, hanem bőrünk keratintartalmától függ. A vastagabb hámréteggel fedett területek - mint amilyen a könyökünk, a térdünk, a kezünk - ezért sötétebbek lesznek. Az elszarusodott bőrdarabok pedig nem egyenletesen veszik fel az önbarnítót, tehát nemkívánatos foltokat rajzolnak a bőrünkre. A krém használata előtt emiatt használjunk testradírt - és ne csodálkozzunk, ha ugyanaz a tubus más színt csal barátnőnk bőrére!
  • A világos bőrűeknél az önbarnító lehet, hogy "önsárgító". Ezért válasszon inkább olyan - általában olcsóbb - készítményeket, amelyek kémiai barnítókat tartalmaznak!

Dénes Vanda

2004-05-26 22:51:52

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop