Hirdetés

A bélflóra szerepe

"Manapság sokat hallok a bélflóráról, de nem igazán tudom mit jelent és miért annyira fontos. Állítólag sok betegség hátterében ennek a zavara áll. Nekem évek óta komoly emésztési panaszaim vannak, állandóan felpuffadok, a székletem pépes, és minden étkezés után futnom kell. Lehet, hogy az én bélflórám is beteg?"

|

Tünetei alapján sajnos nagyon valószínű, hogy a bélbaktériumok egyensúlya már károsodott. Az évek óta fennálló emésztési zavarok előbb, utóbb mindig a normális mikroflóra felborulását idézik elő. Ennek háttere pedig elég egyszerű: amikor az étel nem tud rendesen megemésztődni (beteg a gyomor, rossz az epehólyag vagy hasnyálmirigy funkciója, gyulladt a gyomor és a bélfal), akkor a nedves, sötét és meleg bélüregben az ételmaradékok erjedésnek és rothadásnak indulnak. Ennek során számos káros vegyület keletkezik, melyek nemcsak a bélnyálkahártya sejtjeit roncsolják, hanem a rajta található kis mikroorganizmusokat is. Így több közülük elpusztul, mások ezért könnyebben elszaporodnak, sőt megszűnik az a védelmi funkció is, ami eddigi az idegen betolakodókat távol tartotta, azok megtelepedését gátolta. Tehát szabad a pálya a bélférgek, a gombák, a vírusok és egyéb kórokozók előtt.

A bélnyálkahártya sejtjeinek gyulladása miatt rengeteg olyan anyag is fel tud most más szívódni, ami addig nem tudott bekerülni a vérbe. Pl. mindenféle fehérjék, aminosavak, szénhidrátok, kórokozók, különféle mérgező vegyületek (erjedési és rothadási termékek), vegyszerek. Emiatt különféle bőrbetegségek, allergiák és még sok más panasz jön létre. Ugyanakkor nem szívódnak fel létfontos anyagok (egyes aminosavak, vitaminok, ásványok), s bőséges étkezés mellett is hiánytünetek alakulnak ki.

Mi hát a teendő?

  • Többször, kevesebbet kell enni, este kerülni kell a nehezebb, bőségesebb étkezést.
  • Minden falatot nagyon meg kell rágni.
  • Ki kell takarítani a szervezetet (böjt, diéták, kolon-hidroterápia), el kell távolítani a kórokozókat.
  • Érdemes kiteszteltetni, milyen anyagokra vált túlérzékennyé szervezete.
  • Serkenteni kell az emésztést (gyógyteákkal, gyógyvizekkel, rostokkal).
  • Meg kell szűntetni a gyulladást.
  • Pótolni kell a hiányzó elemeket (nagy adagú vitamin, ásványi anyag tabletták).
  • Élőflórás tejtermékeket kell fogyasztani (ha nincs rá allergia!).
  • Bélflóra regeneráló készítményeket kell szedni ( Kombucha kapszula, tejsavó, acidophilus)

A hatás természetesen csak hónapok, évek alatt lesz átütőerejű, ezért óriási kitartásra van orvosnak és betegnek egyaránt szüksége.

Jobbulást kívánva üdvözli:

Dr. Balaicza Erika

2004-03-16 23:02:17

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop