Tejcukor-érzékenység
"Úgy 2-3 hónapja begyulladt a fogam. Sajnos, a gyulladás nagyon makacs volt, így hosszú ideig kellett erős antibiotikumokat szednem. A fogam meggyógyult, viszont a kezelés után az étkezéseket követően felpuffadtam, és hasmenésem is volt. Észrevettem, hogy a tejtől és tejtermékektől fokozódnak a panaszaim, úgyhogy szinte teljesen el is hagytam ezeket az élelmiszereket. Így jobb a helyzet, sokkal ritkábban van hasmenésem. Amúgy nagyon szeretem a tejet, és kissé nehézkes így az ételek megválogatása is. Lehetséges, hogy tejérzékeny vagyok? Meddig kell tartanom még ezt a diétát? Van reményem, hogy meggyógyulok?"
A tejcukor-érzékenység úgy vezethet puffadás, szélgörcs, hasi diszkomfortérzés, émelygés, hasmenés kialakulásához, hogy a tejcukor bontásához szükséges enzim, a laktáz teljesen vagy részlegesen hiányzik. Ennek oka sokféle lehet, veleszületett vagy szerzett, tehát felnőttkorban kialakuló. Ez utóbbi esetben előfordulhat fertőzéses hasmenés, bélgyulladás vagy akár tartós antibiotikum-szedés után is. A tejcukor-érzékenység megállapításához többféle diagnosztikus teszt áll rendelkezésre: legelterjedtebb a hidrogénkilégzéses vizsgálat, de szövettani vizsgálat is segíthet a diagnózis felállításában. Jó támpontot adhatnak a beteg megfigyelései az elfogyasztott ételek és a panaszok jelentkezése közti összefüggések megállapításához.
Tejcukor-érzékenység ( laktóz-intolerancia) esetén, ha az ismert kiváltó okot megszüntetjük, egy kis "utókezeléssel" (gyulladáscsökkentés, bélnyálkahártya-regenerálódás elősegítése, diéta, bélbaktériumflóra rendezése) a panaszok mérséklődnek, illetve meg is szűnhetnek.
Mit lehet tenni?
- Elsődleges az esetleges alapbetegség gyógyítása, a kiváltó okok megszüntetése.
- • Diéta : a kiváltó okoktól függően átmenetileg, a bélnyálkahártya regenerálódásáig, vagy tartósan az étrendből el kell hagyni a tejcukrot tartalmazó élelmiszereket, a tejet, tejtermékeket, az ezek vagy tejpor felhasználásával készült ételeket. Figyelem! Számos élelmiszer, egyes gyógyszerek, konzervipari termékek is tartalmazhatnak laktózt, ezért mindig gondosan el kell olvasni a termék összetételére vonatkozó információkat! A kereskedelemben kapható már laktózmentes tej, szója- és rizstej, ami a tejfehérje-érzékenyek számára is fogyasztható, a túró helyettesíthető tofuval; néhány speciális szakácskönyvben, illetve az interneten is találhatunk ízletes, tej nélkül készült ételrecepteket.
- Tejcukor-érzékenyek számára azonban kínálkozik egy olyan megoldás is, amellyel nem kell nélkülözniük a tejes ételeket: orvosi vényre kapható laktázenzimet tartalmazó készítmény, amelyet tejcukortartalmú ételek fogyasztását megelőzően alkalmazva nem alakulnak ki a kellemetlen tünetek.
Mi segíthet még?
- Salaktalanító kúra után a bélflóra regenerálása, a normál bélbaktériumflóra helyreállítása, "barátságos" baktériumokat tartalmazó készítmények alkalmazásával.
- Megfelelő javallat esetén kolon-hidroterápia az alapbetegségre adaptált adalékanyagokkal.
Mielőbbi gyógyulást, jó egészséget kívánva üdvözli:
Dr. Lakosi Gabriella
2004-04-17 18:28:50