Hirdetés

Véradás során kiszűrt krónikus hepatitiszes betegek hepatológiai centrumokba irányítása

Hazánkban kb. 70.000 ember találkozott a hepatitis C vírussal (HCV), közülük 50.000 lehet azon betegek száma, akik a fertőzés következtében krónikus hepatitiszben szenvednek, nagy részük nem is tud róla.

|


Mivel a krónikus májgyulladás nem okoz tüneteket, akár 20-50 évig is lappang, mire a betegnek tünetei lesznek – ascites, nyelőcső visszér vérzés, májzsugor, májrák – a májának akár 80%-a is elpusztulhat, ez idő alatt a fertőzés átadásának lehetősége is fennáll. A krónikus hepatitis B is hasonló számadatokkal rendelkezik. A HCV vérkontaktus útján fertőz, míg a hepatitis B (HBV) a vérkontaktus mellett testnedvekkel, szexuális úton is terjed.

A véreket és vérkészítményeket 1993 óta szűrik Magyarországon HCV-re a véradókban.

A Májbetegekért Alapítvány az Országos Vérellátó Szolgálat által véradás során kiszűrt HCV és HBV pozitív betegek gyors hepatológiai kivizsgálását tűzte ki célul, hiszen ebben a közegben szűrik a leadott mintákat mindkét fertőzésre, s a véradók könnyen elérhetők, tájékoztathatók esetleges betegségükről. Célunk, hogy eredménye kézhezvétele után ne vesszen el a beteg az ellátórendszerben, hanem a leggyorsabban hepatológiai központba irányítsák kivizsgálásra, s ha szükséges, kezelésre.

A Májbetegekért Alapítvány alapcélja, a májbetegek legkorszerűbb ellátásának elősegítése, melynek alapfeltétele, hogy a betegek felfedezésre kerüljenek és a megfelelő szakorvoshoz eljussanak.

Jelen program keretei között a vérellátókban kiszűrt fertőzötteknek lehetőségük lett a Hepatitisz Regiszter külön létrehozott felületén online bejelentkezni hepatológiai szakrendelésre kivizsgálásra, és ha szükséges kezelésre.

A fejlesztés és együttműködés eredményeként a kiszűrt betegek belépési kódokat kapnak a HepReg rendszerbe, melynek segítségével közeli időpontot foglalhatnak a hepatológiai centrumokba.

A program megvalósítását az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a Nemzeti Együttműködési Alap NEA-TF-16-SZ számú programjából származó támogatás teszi lehetővé.
(NEA-TF-16-SZ-0258)





2017-03-20 17:27:04

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop