Főoldal » Májambulancia »

A társbetegségek "karbantartása" a hepatitis C antivirális kezelése alatt

A krónikus C hepatitissel fertőzött betegek életkora fokozatosan emelkedik. A transzfúziók biztonságosak, új fertőzés elsősorban a kábítószer-élvezőkben alakul ki. A korábbi transzfúziós eredetű hepatitises betegek többnyire 50 éven felüliek. Ezeknek a személyeknek nem csak a hepatitis C az egyetlen betegsége.


Droghasználat és hepatitis C vírus fertőzés

A hepatitis C vírus (HCV) egyike a vérrel és testnedvekkel terjedő fertőző májgyulladás kórokozóinak. A veszélyes vírust 1989-ben azonosították és nevezték el HCV-ként. A betegség jelentőségét a gyakran tünetmentes fertőződést követően a gyulladás idült formába való átmenete adja, mivel ennek talaján évtizedek múlva májzsugor és májrák alakulhat ki.


Hepatitis C - a terápián túl

A krónikus C vírus hepatitises betegek számára a vírusellenes kezelés hozhat gyógyulást. Általános állapotukon azonban mind a kezelés előtt, mind alatta, mind a sajnálatosan előforduló sikertelen kezelés után lényegesen javíthat az egészséges életmód. Ennek fontos része a májkárosító szerek kerülése, a kiegyensúlyozott étrend és a pihenés és aktivitás megfelelő egyensúlya.


A hepatitisz C vírus fertőzés rizikófaktorai

A hepatitisz C fertőzés kórokozója egy vérrel terjedő vírus, aminek kimutatására 20 éve van lehetőség hazánkban. Magyarország a közepesen fertőzött országok közé tartozik, a fertőzöttek száma a becslések szerint 70 – 100 ezer lehet.


A hármasra várva

Állunk a megállóban és várjuk a hármast. A várakozás óriási: a híre évekkel megelőzte, szinte már mindent tudunk róla. A lámpa még piros, de a próbaút már megvolt - néhány szerencsésnek.


1 |
+ További hírek
+ További egészségpolitika
^