Kémiai csoda: nincs elektronika az új japán robotban

Hernyóként mászik egy különleges elven működő zselé, amelyet a tokiói Waseda Egyetem robotlaborjában fejlesztett ki Singo Maeda és kollégái. A színváltoztató gél olyan polimerekből épült fel, amelyek kémiai környezetüktől függően változtatják méretüket - írja a New Scientist.

robot, kémia | Sajtószemle   InforMed
Mindez az oszcilláció jelenségén alapuló, úgynevezett Belouszov-Zsabotyinszkij (BZ) reakción alapul, amelyben egy vagy több vegyület koncentrációja felváltva növekszik és csökken, ennek eredményeképpen pedig egy önállóan mozgó, elektronikus stimuláció nélküli anyag jön létre.

A zselében található polimerek ruténium-bipiridion ionokra adott kémiai válasz hatására változtatják méretüket - míg a folyamat már egy ideje ismert, ilyen méretű anyagot még nem állítottak elő belőle. A japán kutatók emellett a méret apró változásait azzal erősítette fel, hogy feszültséget épített kémiailag az anyagba, így alakult ki annak íves formája is. Míg a New Scientist videójában az anyag az egyenetlen felület miatt tud "mászni", a japán kutatók most egy olyan változaton dolgoznak, amely perisztaltikus mozgással, sima felületen is képes mozogni.

Forrás és video: hvg.hu
| robot, kémia
2009-05-04 12:50:14

Adó 1 százalék felajánlása leukémiás gyerekeknek - Adományozzunk az életért!

Vannak olyan családok, akik nemcsak a mindennapok megszokott kihívásaival néznek szembe, hanem az egészségi állapotukkal kapcsolatos komolyabb problémákkal is. Szomorú tény, hogy a leukémiás és limfómás megbetegedések jelentős része gyerekeket is érint.


A krónikus limfoid leukémia (CLL)

A krónikus limfoid leukémia gyakori leukémiának tekinthető. A klinikumban előforduló összes fehérvérűség legkevesebb egynegyedét ez a típus adja. A gyakorisága körülbelül 2-3 új eset évente, százezer lakosra számítva.


Akut mieloid leukémia

Az akut mieloid (mielocitás, mielogén, mieloblasztos, mielomonocitás) leukémia életet veszélyeztető betegség, amelyben a mielociták (normálisan granulocitává érő sejtek) daganatosan elfajulnak, és gyorsan kiszorítják a normális csontvelői sejteket.


Akut limfocitás leukémia

Az akut limfocitás (limfoblasztos) leukémia életet veszélyeztető betegség, melyben a sejtek normális limfocitává érése daganatosan átalakul, és ezek a sejtek hamar kiszorítják a normális sejteket a csontvelőből.


A krónikus mieloid leukémiáról

A krónikus mieloid leukémia (orvosi rövidítéssel: CML) a vérképző szervi betegségeknek olyan csoportjába tartozik, melyre jellemző a csontvelői vérképzés különböző elemeinek túlszaporodása. Ennek alapján közös csoportba sorolható egyéb betegségekkel. A CML-re a fehérvérsejtképzés fiatal alakjainak felszaporodása, az úgynevezett krónikus myeloproliferativ betegség egyéb formáira például a vérlemezkék, vörösvértestek vagy a csontvelői kötőszövetes állomány túlzott produkciója jellemző.


Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop