Rossz alkuk

A tavaly tavaszi (március 9.) szerencsétlen népszavazás után több alkalommal keseregtem nálam hozzáértőbb barátaimnak (barátnőimnek) - főként egészségügyi közgazdászoknak - arról, hogy ismét hiábavaló módon telt el két esztendő, elmaradt az egészségügy kívánatos átalakítása. Tudós kollégáim főként azzal vigasztaltak, hogy azért nem múlt el nyomtalanul az a két esztendő. Mind az egészségügyben dolgozók, mind a közvélemény jobban érti most már, miről is folyt, folyik a vita, így azután a jövőben remélhetőleg könnyebb lesz szakmai és nem politikai megközelítésben eljutni a szükséges változtatásokhoz. Hozzátették, hogy mind a szerkezetátalakítás, mind a gyógyszergazdálkodás terén történtek azért részlegesen pozitívumnak minősíthető lépések.

egészségügy, egészségpolitika | Sajtószemle   InforMed
Kétségtelen, hogy az egészségügy működik, és közismert alkalmazkodóképességével biztosítja a betegellátást. Megítélhető ez két oldalról is szélsőségesen. Egyfelől lehet hivatkozni a szakma magas szintű etikájára, másfelől némi cinizmussal ki lehet jelenteni, hogy persze élni kell, továbbra is a paraszolvencia működteti a rendszert. A két látszólag távoli megközelítés nagyon is harmonizál egymással, együtt igaz.

Mi akkor a gond?

A népszavazás elsöpörte a vizitdíjat és a kórházi napidíjat, amelyek pedig jól-rosszul, de feltétlenül indokoltan fejezték ki azt a trendet, hogy az egészségügyi költségrobbanás miatt kiegészítő forrásra van szükség az ellátásban. Így maradhat meg a szolidaritás elve is. Lehet más megoldás is, de egyelőre világszerte ez a legjellemzőbb: a szolgáltatást igénybe vevők hozzájárulása jelenti a többletforrást.

Persze a vizitdíj ellen szavazva végső soron egy támogatással nem bíró, de csökönyösen erőltetett egészségpolitikára mondtak nemet a polgárok, a sajátosan politizáló Alkotmánybíróság segedelmével. Beváltak a borúlátó jóslatok. Hiába kötötte meg az MSZP a kompromisszumok - inkább rossz alkuk - egész sorát, hiába eszelték ki a több-biztosítós modell helyett a kezelhető többpénztárost, a népszavazás eredménye nemcsak az egészségügyi reformnak nevezett erőlködést, hanem a kormánykoalíciót is elsöpörte. A tárca elmúlt évi vezetésének józan, kollegiális, adott esetben a tűzoltást is vállaló stílusa viszonylagos megnyugvást teremtett a korábbinál - a gazdasági világválság miatt - lényegesen nehezebb körülmények között.

Fontos a kompromisszumkészség is. Csak a példa kedvéért. Felmerült, hogy a több-biztosítós modell esetén kötelező Egészségbiztosítási Felügyeletet szüntessék meg, miután nem jött létre ez a rendszer. Kétségtelen, hogy az előző vezetés egyik olyan intézkedése volt ez, amely bizonyította elszántságát - figyelmen kívül hagyva a szakértők többségének a véleményét. No meg a törvényi helyzet is más sorrendet kívánt volna. Mégis egyet kell érteni azzal a megközelítéssel, hogy vizsgáljuk meg, nem lehet-e reális, fontos szerepe az egybiztosítós-kiegészítő biztosításos rendszerben is a felügyeletnek.

Tovább >>

Kapcsolódó cikkek a Friss hírek és az Egészségpolitika rovatban olvashatók.
| egészségügy, egészségpolitika
2009-04-16 11:16:16

Milyen egészségügyi és gyógyszeripari állásokra jelentkezhetünk Egerben?

Egészségügyi karriert építeni alighanem az egyik legnemesebb küldetés. Persze egyben az egyik legtöbb kihívással is járó szakma és hivatás. De már egy megmentett élet is mindenek felett áll. Számos területen el lehet indulni, határ pedig a csillagos ég.


A legfontosabb orvosi eredmények az utóbbi években

Az elmúlt évben a COVID-19 járvány hatása átformálta az egészségügyi ipart és felgyorsította az orvostudomány fejlődését.


A kormány korlátozni akarja a Magyar Orvosi Kamara jogait UPDATE

A szokatlan időpontban, szombaton 13 órakor tartott kormányinfón Gulyás Gergely azzal vádolta meg a Magyar Orvosi Kamarát, hogy nyíltan visszaél a hatalmával, ha orvosokat fenyeget, amit a kamarának azonnal be kell fejeznie, véleménye elfogadhatatlan. UPDATE!!! A képen látható kivégzés megtörtént.


Államtitkári nyilvános meghallgatás

A MOK röviden ismerteti véleményét az új egészségügyi rendeletekről. A Facebook-on megjelent videot Ön is megtekintheti. Link a lap alján.


4500 orvos hajlandó letétbe helyezni a felmondását

Rendkívüli közgyűlésen születhet döntés arról, milyen tiltakozó akciót támogat a magyar orvostársadalom, miután a parlament elfogadta az egészségügyi törvény módosítását, ráadásul úgy, hogy a kormány nem vette figyelembe a MOK javaslatait.


Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop