Hirdetés

Gyógyító mágnes

Kleopátra és a kínai császárok csodagyógymódjáról, a mágneses terápiáról már számos tanulmányban leírták, hogy jól használható az érbetegségek gyógyításában. Azonban az orvoslás más területein is eredményesen lehet alkalmazni, például a neurológiai és ízületi betegségek kezelésében.

fájdalom, mágnes, mágneses tér, mágnesterápia |

Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Manek, M.

Az egyik görög egyetem kutatója, Sandyk professzor már 1993-94-ben több tanulmányban beszámolt arról, hogy a váltakozó mágneses mezők eredményesen használhatók a Parkinson- kóros és a sclerosis multiplexben szenvedő betegek gyógyításában, a tobozmirigyre hat, így gátolják a melatoninkiválasztást és csökkentik a vércukorszintet.

HOGYAN HAT AZ IDEGSEJTRE?

Ha feltételezzük, hogy az említett betegségek valamilyen módon az idegsejtek ingerületátvitelének megváltozásával függenek össze, akkor a mágneses mezők hatása érthetőbbé válik. McLaughlan, az Oxfordi Egyetem tanára ugyanis kimutatta, hogy már az egészen gyenge mágneses mezők is befolyásolják a kémiai reakciókat, mert lelassítják az elektronok keringését.

A mágneses mező hatására csökken az idegsejtek ingerelhetősége, vagyis a fájdalom érzékelése és a fájdalom impulzusának agyba történő továbbítása.

A váltakozó elektromos mező stimuláló, míg a statikus mágneses mezők nyugtató hatást fejtenek ki az emberi szervezetre.

MILYEN BETEGSÉGEKNÉL JÓ?

A mágneses tér fájdalomcsillapító hatását évszázadok óta ismeri a gyógyítás: a mágnes valószínűleg blokkolja az érzékelő neuronokat. Ezt laboratóriumi eredmények is alátámasztják, főként a bokát és a csuklót érintő sportsérülések esetén gyorsan lehet a fájdalmat csillapítani a mágneses mezőt indukáló készülékekkel, és azt is kimutatták, hogy a gradiens hatások eredményesebbek a kezelésben, mint a mágneses mezők fokozott intenzitása, tehát nem a mágneses hatás erőssége a fő szempont.

  • Az orosz kutatók szerint a mágnesek jó hatással vannak az érelmeszesedésre. Egy 1989- ben végzett kísérletben 104 gerincsérüléses beteget naponta l-3 alkalommal l-l órán keresztül kezeltek 400-700 gauss (gauss=a mágneses indukció egysége) erősségű statikus mágnessel, és a kontrollcsoport tagjaival összevetve állapotukat egyértelmű javulást tapasztaltak náluk.
  • Az egyik leggyakoribb "brit betegség" a reuma, a reumás ízületi gyulladás. Kezelése valójában a gyulladás megakadályozására és a fájdalomcsillapításra korlátozódik, s a betegnek azt javasolják, hogy pihenjen sokat, fáslizza be a fájdalmas részt és járjon fizikoterápiára. A magnetoterápia a reuma gyógyításában is hasznosnak bizonyul: egy tíz évvel ezelőtt végzett tanulmányban megállapították, hogy a statikus mágneses mező alkalmazása nemcsak a betegek klinikai állapotán javított, hanem laboratóriumi mérésekkel is (az albumin, a gammaglobulin és a fibrinogének százalékértékei) bizonyították, hogy a mágnes hatására enyhülnek az ízületi fájdalmak.
  • A nedves időjárás okozta másik betegség a hörghurut, ennek gyógyításában is szerepet játszhat a mágnesterápia. Egy kísérletben 24 öt-hat éves, krónikus bronchitisben szenvedő gyermek vett részt, akiket 30 alkalommal 3-3 órán keresztül kezeltek 100-300 gauss erősségű mágnessel, majd az állapotukat összehasonlították a 16 fős kontrollcsoport tagjainak tüneteivel. A kutatók az eredmények alapján megállapították, hogy a mágnessel kezelt csoportban a terápia hatására észrevehető javulás következett be.
  • A bőrbetegségek egy része is gyógyítható magnetoterápiával, mivel az oxigéndúsabb vér és a jobb véráramlás hozzájárul az anyagcsere- folyamatok normalizálódásához, a gyorsabb sebgyógyuláshoz. A pszoriázis, az ekcéma, a bőrviszketés jól kezelhető a mágneses mezők alkalmazásával.
  • A csonttörések gyógyításában a pulzáló elektromágneses mezőket létrehozó készülékeket használják, s már a terápia első hete után kimutatható az eredmény: csökken a fájdalom és az ödéma.
ÚJABB EREDMÉNYEK

A mágnesterápia sokkal szélesebb körben alkalmazható, mint ahogy eddig feltételezték. Dr. Paul Rosch könyvében számos tudományos kísérletről részletes beszámolót olvashatunk. A kezelések leírása között szerepel a hiperaktív, figyelemhiányos, a feladatokra nehezen koncentráló gyermekek mágnesterápiával való gyógyítása is. 1998-ban a harrisburgi (Pennsylvania) egyetemen 30 hiperaktív gyereket kezeltek mágnesterápiával, és már egy hét után jelentős változás következett be viselkedésükben.




A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
fájdalom, mágnes, mágneses tér, mágnesterápia

2002-07-25 12:22:12

No menu item defined, wrong database setup!
Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop