Allergológiai vizsgálómódszerek

Az allergiás betegségek azonosítására ma már szerencsére sokféle módszer létezik. A legfontosabb azonban mégis az, amit a beteg megfigyel. Úgy menjen el az orvoshoz, hogy előtte gondolja át, pontosan mi is történt vele. Volt-e már korábban panasza? Milyen újdonság észlelhető környezetében? Vásárolt vagy kapott-e olyan új tárgyat, állatot, ruhacikket, élelmiszert, virágot, melyet korábban nem használt? Változtatott-e a környezetén? Volt-e hasonló tünete gyermekkorában vagy csecsemőkorában?

| Allergia   SubRosa Kiadó | Kósa, L.
A válaszokkal a beteg sokat segíthet az allergológusnak Gondoljuk csak bele: optimális esetben maximum fél óra áll az orvos rendelkezésére a vizsgálathoz. Ha a beteg felkészülten érkezik, az esetek egy részében szinte már a kikérdezés után eldönthető, mi okozza a panaszokat.

Természetesen sokszor olyan bonyolult, összetett betegségről van szó, amely egyszeri beszélgetés alapján nem derül ki. Ezért van szükség arra, hogy az orvos alaposan kivizsgálja a beteget.

Bőrpróba

A kikérdezés után a betegnél bőrpróbát végeznek, amelyet a szaknyelvben prick-tesztnek neveznek. Ennek lényege az, hogy kis méretekben ugyanazt az allergiás reakciót idézik elő, amely a szervezetünkben lejátszódik. A különböző gyógyszergyárak igen gondos tisztító eljárással készítik el a különböző allergének vizes oldatát, amelyből a vizsgálat során a beteg alkarjára cseppentenek. Ezután prick-lándzsával enyhén megkarcolják a bőrt, tehát apró hámsérülést okozva utat nyitnak az allergénnek, hogy a bőrben találkozzon az immunglobulin E molekulákkal és a hízósejtekkel. Ha rövid idő múlva kis duzzanat és bőrpír keletkezik, akkor a már ismertetett immunreakció zajlott le. Ezek után lemérik a duzzanat és a pír átmérőjét. Pozitívnak akkor tekinthető, ha a duzzanat átmérője meghaladja a 3 mm-t. A bőrpróba igen érzékeny módszer, és az esetek döntő többségében valóban megmutatja, mire allergiás a beteg.

A bőrpróba elvégzésekor negatív és pozitív kontrolloldatokkal ellenőrző vizsgálatokat is végeznek. Előfordulhat, hogy a beteg bőre minden fizikai ingerre csalánkiütésszerű elváltozással reagál, de ekkor a negatív, allergént nem tartalmazó kontroll eredménye is pozitív lesz. Természetesen így értékelhetetlen a vizsgálat. Minden bőrpróbánál felrakják a pozitív kontrollt is. Ennek anyaga általában a hisztamin, amely - mint tudjuk - a bőr rétegeibe kerülve duzzanatot és pírt okoz. Ha a pozitív kontroll tüneteket eredményez, míg a többi allergén helye reakciómentes, akkor el kell fogadnunk, hogy a felcseppentett allergénekre nem érzékeny a beteg.

Immunglobulin E meghatározás

Ha a bőrpróba nem vezet eredményre, akkor célszerű meghatározni a szervezetben keringő immunglobulin E értéket. Az átlagosnál magasabb érték nem bizonyítja ugyan egyértelműen az allergiás megbetegedést, de mindenképpen felhívja rá a gyanút. Megmérhetjük az úgynevezett allergénspecifikus immunglobulin E mennyiségét is. Ez az ellenanyag kifejezetten arra az allergénre termelődik, amelyikre a beteg érzékeny. A mai technikai feltételek mellett már több mint hatszáz allergén ellenanyagának szintjét meg lehet határozni. Egyes vizsgálatokhoz nagy, jól felszerelt laboratóriumok szükségesek, de vannak olyan gyorstesztek is, melyeket a rendelőben egy-két óra alatt elvégezhetünk. Ezek is megfelelő módszerek, de a nagylaboratóriumban végzett vizsgálatok természetesen pontosabbak.

Ezek a klasszikus allergológiai vizsgálatok. Ezenkívül léteznek egyéb speciális módszerek is, melyeket olyankor használnak, amikor az orvos konkrét allergiás betegségre gyanakszik, de az eddig ismertetett eljárások nem hoztak eredményt - akár azért, mert alacsony a keringő ellenanyag szintje, akár azért, mert nem valódi allergiáról van szó. Allergiás kötőhártya-gyulladás vagy szénanátha gyanújakor közvetlenül az orr és a szem nyálkahártyájára viszik rá az allergén oldatot, így azon a helyen tanulmányozhatják a reakciót, ahol a betegnek panaszai vannak. A tápanyag-allergiásoknál, elsősorban a felnőtteknél tápanyag-provokációt is végeznek, amely abból áll, hogy a beteg hosszas diéta után óvatosan kipróbálja a kérdéses ételt.

| vizsgálómódszerek, prick teszt
2002-12-01 17:11:46
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop